Δασικά αυθαίρετα: Οι «κρυφές» ρυθμίσεις για οικόπεδα, δασωμένους αγρούς και Κτηματολόγιο
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 4 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Διατάξεις, οι οποίες αφορούν συνενώσεις οικοπέδων ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότητά τους, κυριότητα επί χορτολιβαδικών εκτάσεων με τίτλους προ του 2003, παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων για αγροτικές χρήσεις, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Κτηματολόγιο, ακόμη και κυνήγι με γεράκια περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τα δασικά αυθαίρετα.
Η τύχη του νομοσχεδίου θα κριθεί το πρωί της Τρίτης 4 Ιουνίου 2019 σε προγραμματισμένη διάσκεψη του Προεδρείου της Βουλής, όπου θα αποφασιστεί εάν θα εισαχθεί ή όχι για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και εν συνεχεία για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η δήλωση του αν ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου ότι «πιθανά η προκήρυξη εκλογών δεν θα δώσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας», σε συνδυασμό με την απόφαση της ΝΔ, στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να εξηγήσει τους λόγους και εν συνεχεία να αποχωρήσει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μειώνουν τις πιθανότητες το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ να ψηφιστεί κατά την τρέχουσα Κοινοβουλευτική περίοδο.
Διευκολύνσεις για τους δασωμένους αγρούς
Με διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου καταρχάς, δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης δάσους (έκτασης έως 30 στρεμμάτων) για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, δίχως να επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης της. Η παραχώρηση θα μπορεί να γίνεται μόνο κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης. Αφορά δασωμένους αγρούς, οι οποίοι το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση. Στο 51% της χώρας, όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, οι συγκεκριμένες εκτάσεις φθάνουν τα 3.500.000 στρέμματα. Η δασική νομοθεσία προστατεύει τις συγκεκριμένες εκτάσεις και περιορίζει τις χρήσεις. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η προτεινόμενη διάταξη εκτιμάται ότι θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτρέψει μόνο την αγροτική καλλιέργεια, μια χρήση που το Σύνταγμα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα».
Κυριότητα σε χορτολιβαδικές με τίτλους προ του 2003
Για τις χορτολιβαδικές και πετρώδεις εκτάσεις (σε περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου, όπως π.χ. στις Κυκλάδες) προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης από τη Δασική Υπηρεσία τίτλων που ανάγονται προ του 2003. Σήμερα, ο τρόπος αναγνώρισης της κυριότητας και η εξαίρεσή τους από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας γίνεται βάσει τίτλων που ανάγονται πριν το 1946. Επίσης, είναι δυνατή και η επίκληση της χρησικτησίας μέσω αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών. Η αναγνώριση κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών ή η αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών, έχει ως συνέπεια την εξαίρεσή τους από τις διατάξεις (άρα και τους περιορισμούς) της δασικής νομοθεσίας.
Αρτιότητα με συνένωση οικοπέδων
Προωθείται ρύθμιση για τη συνένωση οικοπέδων διαφορετικών ιδιοκτητών με στόχο τη δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, ακόμη και όταν μία εξ αυτών είναι οικοδομημένη. Η κάθε ιδιοκτησία συμμετέχει κατά ποσοστό ίσο με την αναλογία της στο συνολικό εμβαδόν της ενιαίας ιδιοκτησίας. Το ζήτημα της συνένωσης οικοπέδων αποτελούσε χρόνιο αίτημα ιδιοκτητών και του τεχνικού κόσμου.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να αποδεικνύεται ο μη δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης από το απόσπασμα του δασικού χάρτη χωρίς να υπάρχει υποχρέωση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος. Η ρύθμιση αφορά κυρίως ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, ή ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Παράταση λειτουργίας «ιερών» αυθαιρέτων
Ακόμη προβλέπεται νέα παράταση της λειτουργίας όλων των συνοδών κατασκευών θρησκευτικών χώρων που βρίσκονται εντός εκτάσεων, οι οποίες προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία. Ειδικότερα, για διάφορες εγκαταστάσεις (ιεροί ναοί, μετόχια, ησυχαστήρια, ιερές μονές, παρεκκλήσεια, ιερά προσκυνήματα, κτηνοτροφικές μονάδες, εκτροφεία κλπ), οι οποίες ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας, δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις 8 Αυγούστου 2020. Επιπλέον, με την προτεινόμενη τροποποίηση προστίθενται στις εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι όπως και τα υπόλοιπα συνοδά έργα και κατασκευές.
Παρατάσεις για Δασικούς Χάρτες
Επίσης, δίνεται παράταση έως τις 30 Αυγούστου για αντιρρήσεις κατά Δασικών Χαρτών σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Δράμας, Κοζάνης και Μαγνησίας.
Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Ελληνικού Κτηματολογίου, επιτρέπεται η πρόσληψη 49 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους). Η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται από το Κτηματολόγιο,«βάσει αντικειμενικών προσόντων», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.
«Πριμοδότηση» ξενοδοχείων σε κτίρια – μνημεία
Τα κτίρια που έχουν κηρυχθεί ως Νεώτερα Μνημεία και αποκαθίστανται ως ξενοδοχεία πριμοδοτούνται με έξτρα τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, δεν θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι χώροι για χρήσεις εγκαταστάσεων άθλησης, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι χώροι κουζίνας και οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής, όταν χωροθετούνται σε υφιστάμενους υπόγειους ορόφους του μνημείου. Επίσης, δεν θα προσμετρώνται οι επιφάνειες κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων και πλατύσκαλων (έως 25 τ.μ. ανά όροφο και 40 τ.μ. για την κύρια είσοδο).
Επαναφέρουν το κυνήγι με γεράκια
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΝ, το ενδιαφέρον για την ιεροκοθηρία έχει αναζωπυρωθεί στην Ελλάδα. Σήμερα λειτουργούν εκτροφεία και σύλλογοι ιερακοτρόφων και γι΄ αυτό υφίσταται ανάγκη για τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας κυνηγιού με τη χρήση γερακιών. Έτσι εκπαιδευμένα γεράκια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση πληθυσμών ζώων που απειλούν την αγροτική παραγωγή, για την ασφάλεια των πτήσεων στα αεροδρόμια κλπ. Οι απαραίτητες λεπτομέρειες, όπου απαιτείται, θα ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: απαντήσεις για αντιρρήσεις, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: τέλος Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
- Βουλή: επιφυλάξεις επιστημονικού συμβουλίου για τους δασωθέντες αγρούς
- Βουλή: ψήφιση εξπρές για νομοσχέδιο μαμούθ, με όλες τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ
- Οι τελικές ρυθμίσεις για δασωμένους αγρούς και εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: και ξενοδοχεία σε δασωμένους αγρούς-τον Μάιο οι εκχερσωμένες εκτάσεις