ecopress
Περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς, που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους... Δασικοί χάρτες: 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης εκτός συναλλαγής

Περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς, που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί.

Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο της  κοινής Συνέντευξη Τύπου των  Προέδρων TEE -ΔΣΑ- ΠΣΜΓ-ΣΣΕΑΠΑΔ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Συμβολαιογράφων στην Αθήνα, με θέμα «Προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών – τεκμήρια κυριότητας Δημοσίου – χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Επίσης, αναδείχθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, η προβληματική των οικιστικών πυκνώσεων σε σχέση και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και  η αυστηρότερη αντιμετώπιση από τη νομοθεσία των  δασωμένων αγρών σε σχέση με τους εκχερσωμένου αγρούς.

Γ. Στασινός:  απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ρεαλισμό

«Η σύνταξη δασικών χαρτών είναι ένα πολύτιμο τεχνικό έργο που δίνει σε όλους διαθέσιμα απαραίτητα στοιχεία για τα δάση και είναι η βάση για τη σύνταξη του Δασολογίου που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Τα προβλήματα όμως που αναδείχθηκαν χρειάζονται λύση», είπε  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο της  κοινής Συνέντευξη Τύπου των  Προέδρων TEE ΔΣΑ- -ΠΣΜΓ-ΣΣΕΑΠΑΔ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Συμβολαιογράφων στην Αθήνα με θέμα με θέμα «Προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών – τεκμήρια κυριότητας Δημοσίου – χορτολιβαδικές εκτάσεις».  Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε λύσεις για τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασωμένους αγρούς, ενώ  αναφερόμενος στις «οικιστικές πυκνώσεις, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, «αφού υπογράμμισε ότι «επειδή με τη διαδικασία μέχρι σήμερα φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται στις ρυθμίσεις που προτείνει» τόνισε ότι «μπορεί ο τεχνικός κόσμος μέσα από το ΤΕΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, να αναλάβει να προτείνει λύσεις, αν το επιθυμεί η Πολιτεία».

Αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «δεν φταίνε οι δασικοί χάρτες. Η σύνταξη και ανάρτησή τους αποκάλυψε τα προβλήματα» που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί και αποτελούσαν παθογένειες της πολιτείας για πολλές δεκαετίες. Η σύνταξη δασικών χαρτών είναι ένα πολύτιμο τεχνικό έργο που δίνει σε όλους διαθέσιμα απαραίτητα στοιχεία για τα δάση και είναι η βάση για τη σύνταξη του Δασολογίου που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Τα προβλήματα όμως που αναδείχθηκαν χρειάζονται λύση. «Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ρεαλισμό», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα προβλήματος για το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει συνταγματικό κόλλημα αλλά μόνο ζήτημα ερμηνείας. «Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται δασική μία έκταση που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνεται ολοκάθαρα ως αγροτική, για παράδειγμα, και δασώθηκε κάπως λόγω εγκατάλειψης. Και ταυτόχρονα στην ακριβώς διπλανή της, ίσως, έκταση που φαίνεται ως δασική στις αεροφωτογραφίες του 1945, να έχει γίνει εκχέρσωση για αγροτική χρήση και αυτό το επιτρέπουμε».

Η σοβαρή αντιμετώπιση που απαιτείται αφορά και το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, ιδίως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε ο Γιώργος Στασινός. «από τη μία πλευρά έχουμε την προστασία του δάσους. Από την άλλη πλευρά έχουμε ανθρώπους που δικαίως θεωρούν ότι το κράτος τους έδωσε δικαιώματα οίκησης αφού τους τα αναγνώρισε με δεκάδες πράξεις της διοίκησης μέχρι σήμερα. Και φυσικά έχουμε ανάμεσα και πάρα πολλά παντελώς αυθαίρετα», σημείωσε. Επειδή με τη διαδικασία μέχρι σήμερα φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται στις ρυθμίσεις που προτείνει, μπορεί ο τεχνικός κόσμος μέσα από το ΤΕΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, να αναλάβει να προτείνει λύσεις, αν το επιθυμεί η Πολιτεία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου των Μηχανικών.

Νίκος Χλύκας: Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Σύμφωνα με τον Νίκο Χλύκα Πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγο Νίκο Χλύκα παρουσιάζονται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τη συνολική ανάλυση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα και αφορούν το 51% της επικράτειας. Σε 3.500.000 στρέμματα που έχουν χαρτογραφηθεί, το 60% αφορά δασικές εκτάσεις, το 39% αφορά μη δασικές εκτάσεις και το 1% αφορά χορτολιβαδικές εκτάσεις. Μόνο για το 2,89% των περιοχών (προφανώς δασικές και χορτολιβαδικές) κατατέθηκαν μέχρι τώρα αντιρρήσεις.

Ο κ. Χλύκας προσπάθησε να κωδικοποιήσει τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι τώρα. Αυτά είναι, συνοπτικά:

  1.  Δάση που έγιναν χωράφια τα οποία ήταν επί χρόνια επιδοτούμενα με κρατικές ενισχύσεις.
  2. Τα λεγόμενα ΑΔ, δηλαδή οι δασωμένοι αγροί, για τους οποίους η παρούσα ρύθμιση απαιτεί να έχουν τίτλο ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένο στις 20/2/1946. Αυτοί οι τίτλοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν για διαφόρους λόγους.
  3.  Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στο σύνολό τους οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη της έκταση των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης και στην Εύβοια. Σε περιοχές δηλαδή που δεν ίσχυε ποτέ τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, με τη δήλωση των Δασαρχών για τον χορτολιβαδικό – φρυγανικό χαρακτήρα της έκτασης, καλούνται οι πολίτες για πρώτη φορά να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές
  4. Οικιστικές πυκνώσεις, που αποτελούν τεράστιο ζήτημα και πρέπει, μετά την απόφαση του ΣτΕ, να δούμε τι θα γίνει εξαρχής με το πρόβλημα αυτό.

Οι επιστημονικοί φορείς έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες  για την επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου στις 11 Απριλίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων  Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Δημητρίου Βερβεσού, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γεωργίου Στασινού, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικολάου Χλύκα, Δασολόγο, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και Γεωργίου Ρούσκα, Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων  Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με θέμα «Προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών – τεκμήρια κυριότητας Δημοσίου – χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων  Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Ρούσκας, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο άλλων εξέφρασε τη διαπίστωση ότι με τα αποτελέσματα του δασικού χάρτη, τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας μεγάλο ποσοστό ακίνητων τίθεται εκτός συναλλαγής. Τόνισε δε εν κατακλείδι ότι η ελληνική συμβολαιογραφία θα παρακολουθήσει πολύ στενά το νομικό σκέλος των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου και θα συμβάλει με τις νομικές της απόψεις και προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων στην αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανακύπτουν με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη του κτηματολογίου.

Ακολούθησε σύντομη ανάλυση της μελέτης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων  Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με τίτλο «Εγχειρίδιο – Μελέτη για το ισχύον νομικό πλαίσιο περί δασών & δασικών χαρτών & την εφαρμογή τους στη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων» από τον κ. Χλύκα και την ανάδειξη από αυτόν ειδικότερων θεμάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος.  Επί παραδείγματι ότι στο 51% των κυρωμένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί. Επίσης, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, η προβληματική των οικιστικών πυκνώσεων σε σχέση και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αυστηρότερη αντιμετώπιση από τη νομοθεσία των  δασωμένων αγρών σε σχέση με τους εκχερσωμένου αγρούς.

Από τους συμμετέχοντες υποστηρίχθηκε ότι ο δασικός χάρτης αναδεικνύει τα προβλήματα και τις παθογένειες ετών στην ελληνική πραγματικότητα και δεν τα δημιουργεί. Τονίστηκε δε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον και η λύση θα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την κοινή θέση των κ.κ. Προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων  Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου ότι εφόσον η Ελληνική Πολιτεία διαχρονικά αδυνατεί να επιλύσει αποτελεσματικά και οριστικά τα προβλήματα που σωρεύονται σε βάθος δεκαετιών, και από τη δική της αδράνεια, οι τρεις αυτοί φορείς εκ του θεσμικού τους ρόλου και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο κατά τρόπο οριστικό και αποτελεσματικό.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας