Δασικοί χάρτες: Τα όπλα για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες στη μάχη των ενστάσεων
ΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 21 Φεβρουαρίου 2019 Αργύρης
Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού
Ως γνωστόν το 2018 άρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιες εκτάσεις είναι δημόσια περιουσία και ποιες ιδιωτικές καλλιεργήσιμες. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και έχουν κυρωθεί μετά από σχετικές αποφάσεις οι δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 1/3 της χώρας.
Οι περιοχές που κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες είναι Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κέρκυρα, Λακωνία, Μεσσηνία, Δράμα, Εβρος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Αττική, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πρέβεζα, Φλώρινα, Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία, Φθιώτιδα.
Από αυτούς τους δασικούς χάρτες εξαιρέθηκαν προσωρινά:
α) Οι περιοχές για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις από τους πολίτες και περιμένουν την εξέταση τους από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.).
β) Οι περιοχές όπου κατατέθηκαν πρόδηλα σφάλματα και έγιναν δεκτά. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν θεωρήθηκαν δασικές και περιλαμβάνονται στον κυρωμένο χάρτη.
γ) Αυθαίρετα σπίτια μέσα στο δάσος, για τα οποία οι Δήμοι δήλωσαν ότι όλα μαζί αποτελούν «οικιστική πυκνότητα» και τα οποία το κράτος με ειδική νομοθετική ρύθμιση θα τα «νομιμοποιήσει».
Ομως, η κύρωση των δασικών περιοχών που έγινε, είναι αρχική και για αυτό ο δασικός χάρτης θεωρείται ως «μερικά» κυρωμένος. Ο τελικός χάρτης, σύμφωνα με τον νόμο, θα κυρωθεί μετά από την εξέταση των αντιρρήσεων και των πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων.
Σημειώνεται ότι εμπρόθεσμα έχουν κατατεθεί 134.121 αντιρρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από 110 επιτροπές, ενώ εκατοντάδες είναι οι πολίτες που τώρα αντιλαμβάνονται ότι θίγονται από τον δασικό χάρτη και καταθέτουν εκπρόθεσμα την ένστασή τους στις διευθύνσεις δασών της περιοχής τους.
- Πέρασε ένας χρόνος που κατέθεσα αντίρρηση και δεν έχω καμιά ειδοποίηση. Τι γίνεται;
Πράγματι σύμφωνα με τον νόμο η εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές, έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην συγκρότηση των επιτροπών, πρόσφατα (7 Φεβρουαρίου 2019) με νέα νομοθετική διάταξη το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε παράταση άλλους 6 µήνες. Δηλαδή οι επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός 12 μηνών.
- Θέλω να συμπληρώσω κάποια έγγραφα στην αίτηση αντίρρησης που κατέθεσα. Μπορώ;
Ναι, μπορείτε να πάτε στο Δασαρχείο, με τον ΑΦΜ σας και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αντίρρησης που καταθέσατε και να υποβάλετε τα συμπληρωματικά στοιχεία. Επίσης μπορείτε και ενώπιον της Επιτροπής να καταθέσετε ότι στοιχείο θεωρείτε, ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κρίση των μελών της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα κι αν λείπουν στοιχεία ή έγγραφα από την αίτηση αντίρρησης, το αρμόδιο Δασαρχείο οφείλει να προωθήσει όλες τις αντιρρήσεις στις Επιτροπές, προκειμένου αυτές να αποφασίσουν για τον παραπέρα χειρισµό τους.
- Εγώ έκανα αίτηση προδήλου σφάλματος και υπέβαλα και αντίρρηση. Πειράζει;
Οχι. Πολλοί είναι οι πολίτες που αν και πίστευαν ότι ο χάρτης είχε σφάλμα και έπρεπε το ίδιο το κράτος να το διορθώσει, κατέφυγαν στην ασφαλή μέθοδο της κατάθεσης αντίρρησης με την πληρωμή παραβόλου, προκειμένου να εξετασθεί με μεγαλύτερη προσοχή η περίπτωση λάθους από τη Επιτροπή. Αν λάβατε θετική απάντηση για το πρόδηλο σφάλμα από τη Διεύθυνση Δασών, προφανώς θα γίνει δεκτή και η αντίρρησή σας, απλά θα περιμένετε μέχρι την λήψη σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση που λάβατε απορριπτική απάντηση για το προδηλο σφάλμα, θα πρέπει να περιμένετε την εξέταση της αντίρρησης σας και την τελική απόφαση της επιτροπής.
- Μου απέρριψαν την αίτηση για πρόδηλο σφάλμα, χωρίς καν να με καλέσουν για να καταθέσω τις απόψεις μου. Είναι νόμιμο;
Σύμφωνα με τον νόμο δεν προβλέπεται η υποχρέωση της διοίκησης να καλεί τον αιτούντα να παραστεί για την εξέταση της υπόθεσής του σε περίπτωση πρόδηλου σφάλματος. Απλά αξιολογείται το περιεχόμενο του φακέλου που έχετε καταθέσει και επομένως όσο πιο εμπεριστατωμένη είναι η αίτηση σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κερδίσετε την υπόθεσή σας.
- Γιατί είναι απαραίτητο να παραστεί τεχνικός σύμβουλος στη επιτροπή;
Καταρχήν εσείς ο ίδιος θα πρέπει να αξιολογήσετε εάν αξίζει να «κυνηγήσετε» την υπόθεσή σας, γνωρίζοντας αν το χωράφι είναι ξερικό και επομένως τα έξοδα σας θα είναι μεγαλύτερα από την αξία του χωραφιού. Εάν όμως έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το λάθος στον δασικό χάρτη τότε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάλληλο τεχνικό γραφείο για τα εξής:
- Ελεγχο έκτασης σε σχέση με το χαρακτηρισμό του δασικού χάρτη.
- Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α.’87.
- Συγκέντρωση στοιχείων, που αποδεικνύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σας σχετικά με το δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, κ.λπ.).
- Τεχνική έκθεση – φωτοερμηνεία, για την υποστήριξη των ισχυρισμών του ενδιαφερόμενου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης που αμφισβητείτε.
- Παρακολούθηση της αίτησης αντίρρησης.
- Παράσταση ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων.
- Είναι απαραίτητη η φωτοερμηνεία;
Η φωτοερμηνεία είναι ένα από τα πιο σημαντικό στοιχεία του φακέλου των αντιρρήσεων. Θα πρέπει όμως, να απευθυνθείτε πρώτα σε ειδικό τεχνικό γραφείο, προκειμένου να εκπονήσει αρχική προμελέτη φωτοερμηνείας, και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εκπόνησης να ακολουθήσει η σύνταξη της πλήρους μελέτης φωτοερμηνείας την οποία θα καταθέσετε στην επιτροπή.
- Πώς θα γίνει η εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές;
Ηδη οι επιτροπές έχουν ξεκινήσει τις συνεδριάσεις τους, εξετάζοντας πρώτα τις αιτήσεις που αφορούν πρόδηλα λάθη και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με το κυρίως αντικείμενό τους, που είναι η εξέταση των αντιρρήσεων. Προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους οι επιτροπές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
1ο Βήμα: Ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.
2ο Βήμα: Δημιουργία χωρικών περιοχών, ώστε να εξετάζονται μαζί αντιρρήσεις που είναι όµορες ή είναι οµοειδείς περιπτώσεις, ανάλογα µε τις περιβαλλοντικές, οικολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
3ο Βήμα: Οµαδοποίηση των αντιρρήσεων που αφορούν πράξεις της διοίκησης (πράξεις χαρακτηρισµού, σχέδια πόλης, όρια οικισμού, κλήροι του εποικισµού).
4ο Βήμα: Οµαδοποίηση των αιτήσεων των προδήλων σφαλµάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την οικεία ∆/νση ∆ασών.
5ο Βήμα: Χρήση των ορθοφωτοχαρτών της Εταιρείας Κτηματολογίου, έτους 2015, για την καλύτερη εκτίμηση της περιοχής.
6ο Βήμα: Κατάθεση υπομνήματος από το Τµήµα ∆ασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας ∆ιεύθυνσης ∆ασών, µε ειδικότερες φωτοερµηνευτικές αναφορές στην περιοχή, τη γενική µεταβολή των χρήσεων γης από την παλαιότερη αεροφωτογράφηση και µετά, τις διοικητικές πράξεις εποπτείας, προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης αυτής από τη ∆ασική Υπηρεσία διαχρονικά καθώς και όποιο άλλο στοιχείο ελήφθη υπόψη κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη και επηρεάζει την απόφαση για τον χαρακτηρισµό των εκτάσεων που περιλαµβάνονται σ’ αυτόν.
7ο Βήμα: ∆ιαδικασία εξέτασης του έννοµου συµφέροντος, εµπράγµατου ή ενοχικού, του υποβάλλοντος την αντίρρηση για την υπό εξέταση έκταση.
8ο Βήμα: Έκδοση απόφασης Επιτροπής για κάθε αντίρρηση. Υπάρχει ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση που να αφορά το σύνολο των ομαδοποιημένων αντιρρήσεων.
9ο Βήμα: Ανάρτησητων αποφάσεων των Επιτροπώνεπί του συνόλου των υποβληθεισών αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη. Ο κατάλογος θα παραμείνει αναρτημένος στο διαδίκτυο για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
10ο Βήμα: Διόρθωση και συμπλήρωση των δασικών χαρτών, που είχαν μερικώς κυρωθεί, σύμφωνα τις αποφάσεις των Επιτροπών.
- Πώς θα ενημερωθώ για να παραστώ στην αρμόδια επιτροπή για την εξέταση της αντίρρησής μου;
Για την καλύτερη ενηµέρωση του κοινού, θα υπάρχει προγραµµατισµός των συνεδριάσεων της κάθε Επιτροπής. Έτσι θα συντάσσεται πίνακας µε τις υποθέσεις που θα συζητηθούν και την ηµεροµηνία, που θα αναρτάται δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ηµέρες πριν τη συνεδρίαση.
Παράλληλα θα ενηµερώνονται προσωπικά οι ενδιαφερόµενοι, για την ημέρα εξέτασης των αντιρρήσεών τους, προκειμένου να παραστούν οι ίδιοι ή οι τεχνικοί σύμβουλοι, που έχουν ορίσει και να καταθέσουν τις απόψεις τους ή όποιο άλλο στοιχείο επιθυμούν ενώπιον της Επιτροπής.
- Χάνεται η ιδιοκτησία, αν απορριφθεί η αντίρρηση από την επιτροπή;
Κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων δεν εξετάζονται θέματα ιδιοκτησίας, παρά μόνο στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος, ούτε θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου ή ιδιωτών.
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί Χάρτες: οι «πρωταθλητές» στις υποβολές αντιρρήσεων
- Δασικοί Χάρτες: κυρώθηκαν για τις «δύσκολες» περιοχές της Ανατολικής Αττικής
- Παρουσίαση: «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Γ.Γ Δασών: οδηγός 40 ερωτήσεων-απαντήσεων για τους δασικούς χάρτες
- Δασωμένοι αγροί: οδηγός για να κατοχυρώσουν οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους
- Οδηγός 40 ερωτήσεων-απαντήσεων για τους δασικούς χάρτες