ecopress
«Τα τέλη αντιρρήσεων που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες είναι εύλογα και ανταποδοτικά, δηλαδή χρηματοδοτούν την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών» τονίζει σε απάντηση... Δασικοί Χάρτες: από τα τέλη ιδιοκτητών οι αμοιβές 300 επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων

«Τα τέλη αντιρρήσεων που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες είναι εύλογα και ανταποδοτικά, δηλαδή χρηματοδοτούν την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών» τονίζει σε απάντηση του στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς. Σημειώνοντας ότι πάνω από τριακόσιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα χρηματοδοτηθούν σε έναν βαθμό από αυτό το τέλος.

Δείτε εδώ στο ecopress: πότε οι αντιρρήσεις και οι αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων είναι ατελώς

-«Όσον αφορά στο δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για τους χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί, επιτρέπεται η υποβολή αντίρρησης με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση πολίτη» εξηγεί ο αρμόδιος υφυπουργός και σημειώνει ότι: «Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, το οποίο ο πολίτης ατελώς έχει φέρει στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυτομάτως αυτή η αίτηση του πρόδηλου σφάλματος μετατρέπεται σε αντίρρηση και, αν δικαιωθεί (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), επιστρέφεται το τέλος»

Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ τονίζει ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματα οποιουδήποτε κατέχει γη ή χρησιμοποιεί για αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένας παραγωγός δε θα χάσει τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνει»

Ολόκληρη η απάντηση Αμυρά

Ολόκληρη η απάντηση Αμυρά σε σχετική ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή ΚΙΝΑΛ  κ. Βασίλη Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

«Σας γνωστοποιούμε ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα κορυφαίο εργαλείο για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή, και υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας μεθοδικά, ώστε να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό έργο της υλοποίησης για επικράτεια, χωρίς να θιγούν νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και των αγροτών.

Ήδη το ΥΠ.ΕΝ. έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (Ν. 4685/2020) και έχει συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες, και η οποία θα εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης, εντός του πλαισίου που ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία προς την κύρωση των δασικών χαρτών.

Ζητήματα, όπως η διαδικασία επιτάχυνσης των ενεργειών για απόδοση χαρακτήρα, όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, και το πρόβλημα των εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων, οι οποίες καλλιεργούνται επί δεκαετίες, εξετάζονται από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί. Σημειώνουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα χρονίζουν επί δεκαετίες και οι δασικοί χάρτες αποτελούν αφορμή για την επίλυσή τους, προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής χώρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματα οποιουδήποτε κατέχει γη ή τη χρησιμοποιεί για αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένας παραγωγός δε θα χάσει τις επιδοτήσεις. Όσον αφορά στο δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για τους χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί, επιτρέπεται η υποβολή αντίρρησης με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση πολίτη.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, το οποίο ο πολίτης ατελώς έχει φέρει στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυτομάτως αυτή η αίτηση του πρόδηλου σφάλματος μετατρέπεται σε αντίρρηση και, αν δικαιωθεί (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), επιστρέφεται το τέλος. Σε σχέση με τα τέλη, αυτά είναι εύλογα και ανταποδοτικά, δηλαδή χρηματοδοτούν την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών. Σημειώνεται ότι πάνω από τριακόσιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα χρηματοδοτηθούν σε έναν βαθμό από αυτό το τέλος. Επίσης, σας γνωστοποιούμε ότι έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες στο σύνολο της επικράτειας.

Στόχος του υπουργείου είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, σχεδόν σε όλη τη χώρα, μέχρι τέλος 2021. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν το υπουργείο δεν προχωρούσε καθώς από 2017 είχαν συσσωρευτεί πάνω 174.000 αντιρρήσεις μόνο επί του 52% των αναρτημένων δασικών χαρτών, γεγονός το οποίο, οποίο, σε συνδυασμό με τον ρυθμό εξέτασής τους (12.000 περίπου έως το τέλος 2019), θα απαιτούσε χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών μέχρι την οριστική διευθέτηση. Το εμβληματικό αυτό έργο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με το πλέον αξιόπιστο περιεχόμενο, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας