ecopress
Τις αλλαγές που αναμένεται να αποφασιστούν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών για διορθώσεις στους Δασικούς Χάρτες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος... Δασικοί Χάρτες: οι διορθώσεις στο τραπέζι του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών

Τις αλλαγές που αναμένεται να αποφασιστούν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών για διορθώσεις στους Δασικούς Χάρτες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους,  παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Νεότερη ενημέρωση:  Διακόπηκε η συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Από την Περιφέρεια Κρήτης μεταδίδεται ενόψει της συνεδρίασης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του ΥΠΕΝ την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, ότι «αναμένονται θετικές εξελίξεις για τους Δασικούς Χάρτες», ενώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεταφέρεται ότι ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι «ξέρουμε τα σφάλματα των δασικών χαρτών και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε». Αναμένονται από το ΥΠΕΝ επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε περιοχές ολόκληρης της χώρας.

Αφετηρία των εξελίξεων αποτελεί η τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο κ Σκρέκας ανακοίνωσε ότι αρχίζει το «ξεπρασίνισμα» των δασικών χαρτών, μέσω αποφάσεων του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress Στην τηλεδιάσκεψη  έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Άρτεμις Αλεξιάδου.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ενόψει της συνεδρίασης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών στο ΥΠΕΝ ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανώλης Χνάρης μιλώντας στον Team FM, εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «για πρώτη φορά το Υπουργείο παραδέχεται πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ο γενικός διευθυντής που έχει συμμετάσχει σε όλες τις τηλεδιασκέψεις, παραδέχθηκε δημόσια ότι όντως αν δεν γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις θα υπάρξει πρόβλημα και με την ιδιοκτησία αλλά και με τις επιδοτήσεις. Αυτό το θεωρώ σημαντικό γιατί τώρα ξεκινάμε να συζητάμε από την ίδια βάση. Να μη λέμε άλλα εμείς και άλλα το υπουργείο και να μην συνεννοούμαστε.
Το επίσης σημαντικό είναι ότι σήμερα συνεδριάζει η τεχνική επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπάρχει εισήγηση να αφαιρεθεί ο ασπάλαθος από τα δασικά είδη και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη.
Στο ερώτημα μας για το εάν γίνει αυτό, τότε για τις εκτάσεις που θα αφαιρεθούν από δασικές, τη διόρθωση ποιος θα την κάνει; Δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι αυτό το κομμάτι θα το αναλάβουν αυτοί, αλλά όταν λέει αυτοί δεν αποσαφήνισε αν εννοεί το υπουργείο, το δασαρχείο ή μια εταιρεία, αλλά πάντως όχι οι πολίτες. Αυτό το έκανε ξεκάθαρο. Όπως επίσης, μας ζήτησε να μεταφέρουμε ότι θα υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αφορούν τη διασφάλιση της ιδιωτικής περιουσίας και των επιδοτήσεων και άφησε και ένα παράθυρο και για το κόστος. Το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση όπου θα μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ο Υπουργός είπε ότι θα δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν οι παρεμβάσεις. Δεν αποσαφήνισε εάν θα δοθεί παράταση. Αυτά πάντως που πρέπει να γίνουν, δεν προλαβαίνουν να γίνουν ως τον Ιούνιο που είναι οι προθεσμίες. Άρα θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος», είπε ο κ. Χνάρης.

Βούληση θεραπείας

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε ότι  στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αντανακλαστικά και τη βούλησή της να θεραπεύσει τις εξωφρενικές καταστάσεις που λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, προκάλεσε στα νησιά η κατάρτιση των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 αλλά και βάσει του απαράδεκτου εγγράφου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αριθμ.27639/11-5-2018, που ισοδυναμούν με μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας.

Τόνισε πως η απαρχή του προβλήματος ήταν το Προεδρικό Διάταγμα του 2016 και πως η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη που είχε μιλήσει τότε με πολύ σκληρή γλώσσα για τις καταστάσεις που διαμορφώνονταν στα νησιά και ισοδυναμούσαν με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το ΠΔ απαξιώνει και σε σημαντικό βαθμό ακυρώνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος και θέτει σε κίνδυνο τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμη και την ίδια την επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την θεμελιώδη εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι μόνο στην Πάτμο, στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, πάνω από 2000 κάτοικοι αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους λόγω του χαρακτηρισμού τους ως δασικές και την εξ αυτού διεκδίκηση από το Δημόσιο. Τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στέλνοντας τους πολίτες στα Δικαστήρια και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις παραδοξότητες και τις αδικίες που δημιουργήθηκαν.

Προτάσεις

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου επανέλαβε τις προτάσεις νομοθετικής διευθέτησης του θέματος, όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα δήλωσε: «Ξέρουμε τα σφάλματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε», δήλωση που προκάλεσε την ικανοποίηση του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Ρόδο, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθέτημα, για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας:

«Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά όλα αυτά τα ζητήματα, με την ευχή να έχετε ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο και να ανακοινώσετε ο ίδιος την επίλυση αυτού του ζητήματος που έδωσε μεγάλη αγωνία και έβαλε σε περιπέτεια την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών».

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος των δασικών χαρτών στα νησιά είναι οι εξής:

Α)Τα Δωδεκάνησα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παραγρ. α εδάφιο β του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, σχετικά με την μη εφαρμογή και γι’ αυτά του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών και επί των δασικών εκτάσεων.

Β) Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Γ) Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, ώστε είτενα επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με τη προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Δ) Να αποσαφηνισθεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.

Ε)Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.

ΣΤ) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν.998/1979, η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας