Δασικοί χάρτες: τα ΦΕΚ για όλη τη χώρα και η «τρύπα» των 340.000 αντιρρήσεων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 2 Αυγούστου 2023 Αργύρης
Συγκεντρωμένες όλες οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ, με ενεργούς συνδέσμους στα ΦΕΚ, με τις οποίες κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στους 54 νομούς της χώρας, για το 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας. Στους προσωρινά κυρωμένους δασικούς χάρτες υπάρχει «τρύπα» 2,6 εκατ. στρεμμάτων από 340.000 αντιρρήσεις και ανοιχτό θέμα για τα δασικά αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις.
Τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι το ιδιοκτησιακό, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως ΑΔ και ΔΑ δηλαδή πρώην αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ή δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα προς καλλιέργεια, καθώς και σπίτια που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, δηλαδή είναι «δασικά αυθαίρετα».
Ανοιχτό θέμα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων
Η κανονική λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτό θέμα για το ΥΠΕΝ και τη Γενική Γραμματεία Δασών. Σήμερα οι ΕπΕΑ έχουν φτάσει τις 158, από περίπου 70 στα τέλη Μαΐου. Αναμένεται να λειτουργήσουν και άλλες, καθώς έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι στόχος είναι να φτάσουν περί τις 200. Υπάρχουν ακόμη περιοχές, που δεν καλύπτονται από επαρκή αριθμό επιτροπών, όπως στην Κρήτη.
«Αγκάθι» για το σύνολο των επιτροπών αποτελεί η πληρωμή των μελών τους, αν και υπερδιπλασιάστηκε η μηνιαία αποζημίωση για όλα τα μέλη των ΕπΕΑ. Συγκεκριμένα για τον πρόεδρο από τα 400 ευρώ στα 800 ευρώ, για τον δασολόγο και τον μηχανικό από τα 250 ευρώ στα 600 ευρώ και για τον γραμματέα από τα 150 ευρώ στα 400 ευρώ. Το σύνολο της αποζημίωσης κατά άτομο, με εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο που δεν λειτουργούν οι επιτροπές, καταβάλλεται εφόσον κατά μήνα τηρηθεί ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση και συνολικά 100 υποθέσεων στο τέλος κάθε μήνα. Για τη λειτουργία των περίπου 200 Επιτροπών, μαζί με εκείνες που σχεδιάζεται να ιδρυθούν, έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».
Μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες
Ωστόσο ισχύει πλαφόν 25% επί των μηναίων αποδοχών και τα μέλη των επιτροπών δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν την αμοιβή των 600 ευρώ. Εκκρεμεί το ΥΠΕΝ, σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να επιλύσει το ζήτημα.
Πάντως οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) καλούνται να εξετάσουν τις αντιρρήσεις, που αφορούν σε 340.000 δασικά ακίνητα για πάνω από 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα (προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση, εσφαλμένη απόδοση οριογραμμών, εκ παραδρομής παραλείψεις κλπ.)
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να τις εκμεταλλευθούν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στη λειτουργία των ΕπΕΑ, εκτιμάται ότι η εξέταση του συνόλου των αντιρρήσεων δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Eφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας
Αναλυτικές οδηγίες για τα προβλήματα που ανέδειξαν οι δασικοί χάρτες, τις μεταβάσεις για ακίνητα που έχουν δασικό χαρακτηρισμό, τις επιτροπές ενστάσεων, τους δασωμένους αγρούς και τα δασικά αυθαίρετα δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με οδηγό 22 ερωτήσεων- απαντήσεων για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, που εξέδωσε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του, ότι έγινε προσωρινή κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της επικράτειας. Δείτε εδώ στο ecopress
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η αρχική κύρωση των δασικών χαρτών δρομολογήθηκε μετά από δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021) που έκριναν ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος (το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ εδώ) και τη νομοθετική ρύθμιση, που προωθήθηκε τον Μάρτιο του 2022 στη Βουλή (το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, εδώ).
Με την κύρωση των δασικών χαρτών υφίστανται, πλέον, οριοθετημένες με σαφήνεια και αδιαμφισβήτητα οι εκτάσεις στις οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις), ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του δασικού μας πλούτου.
Οι περιοχές και τα ΦΕΚ των κυρωμένων δασικών χαρτών
Οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες στο ΦΕΚ για όλες τις περιοχές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν ως εξής:
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αρχική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας
- Δασικοί χάρτες: οδηγός για κατοχύρωση κυριότητας σε αγροτικές εκτάσεις
- Δασικοί χάρτες: προσωρινή κύρωση με “τρύπα” 2,5 εκατ. στρεμμάτων
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- Δασικοί Χάρτες: κυρώθηκαν για τις «δύσκολες» περιοχές της Ανατολικής Αττικής
- Μεταρρύθμιση για τάξη και διαφάνεια στα Δάση