ecopress
Εντός του Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της επικράτειας, όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες. Για το... Δασικοί χάρτες με «τρύπα» 2,5 εκατ. στρεμμάτων – μετ΄ εμποδίων οι αντιρρήσεις

Εντός του Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της επικράτειας, όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες. Για το υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, που κατατέθηκαν μέχρι τον Αύγουστο συνολικά 331.874 αντιρ­ρήσεις ιδιοκτητών για 2.552.218 στρέμματα σε περιοχές όλης της χώρας είναι άγνωστος ο χρόνος επίλυσης των ιδιοκτησιακών θεμάτων. Οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων λειτουργούν μετ΄ εμποδίων.

Καμία από τις 5 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στη Μεσσηνία για την εξέταση των ενστάσεων, των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο. Η μοναδική επιτροπή που έχει λειτουργήσει κι εξετάζει τις ενστάσεις στην περιοχή της Μάνης, έχει σταματήσει τις εργασίες της, γιατί δεν διαθέτει πλέον γραμματέα.

Αναζητείται χρονοδιάγραμμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά χωρίς να δεσμεύεται ότι η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εντοπίζουν σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα στο έργο των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων και ανεβάζουν το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους σε δύο και τρία χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης είπε σχετικά ότι:«δεν θα ήθελα να μιλήσω για χρο­νοδιαγράμματα πριν να έχου­με αναλυτικά στοιχεία για τις αντιρρήσεις», σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Καθημερινή». Παράλληλα για το  10% των δασικών χαρτών,  για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις ο ίδιος σημείωσε ότι:

-«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουμε αρκετά προβλήματα με τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Πρόσφατα θέσαμε ένα πλαφόν ανά επιτροπή, ότι αν δεν εξετά­σουν 100 αντιρρήσεις σε έναν μήνα δεν θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν. Με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε για την επί­σπευση. Περαιτέρω, θα συστή­σουμε νέες επιτροπές ανά περι­οχή (σήμερα είναι περί τις 100 σε όλη τη χώρα)».

Προσθέτοντας ό ίδιος ότι: «στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομ­μάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις» αναφέροντας ότι «είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώ­σουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

Ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Ο κ Αραβώσης είπε ακόμη ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσπαθήσει το επό­μενο διάστημα να μειώσει πε­ραιτέρω τον αριθμό των αντιρ­ρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, που καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα.

-«Μέσα στον Σεπτέμ­βριο η ρύθμιση θα λάβει την τελική της μορφή. Με τη ρύθ­μιση αυτή θα επιχειρηθεί να δο­θεί λύση σε όσες εκχερσωμένες εκτάσεις καλλιεργούνταν και λάμβαναν επιδότηση» είπε ο γενικός γραμματέας Δασών.

Οι “πρωταθλητές” των αντιρρήσεων

Οι 331.874 αντιρ­ρήσεις ιδιοκτητών που κατατέθηκαν μέχρι τον Αύγουστο έχουν συλλεχτεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει ξεκινή­σει η επεξεργασία  τους.  Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου

-Αντιρρήσεις για περισ­σότερα από 100.000 στρέμματα κατατέθηκαν στην Αττική, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις Κυκλάδες στη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία.

-Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν στην Αττική αντιπροσωπεύουν το 8.6% του συ­νόλου των αντιρρήσεων σε όλη τη χώρα.

Στο σύνολο της έκτασης της περιφερειακής ενότητας οι αντιρρήσεις αφορούν

Στο Ρέθυμνο το 13.1% της έκτασης

Στα Χανιά το 12.1%,

Στη Λευκάδα το 8.1%.

Στη Ζάκυνθο το 7.8%.

Στην Κεφαλονιά το 6.5%.

Κόλησε η εξέταση των αντιρρήσεων στη Μεσηνία

Στη Μεσηνία σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα χρειαστούν πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών. Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Τάκης Αγγελόπουλος, όπως γράφει η  “Ελευθερία”, επιβεβαίωσε την αρνητική αυτή κατάσταση, αναφέροντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι 3 από τις 4 επιτροπές που δεν έχουν λειτουργήσει, καθώς ανέλαβαν οι καινούργιοι πρόεδροι των επιτροπών, η μία στην Τριφυλία και οι άλλες δύο στην Καλαμάτα (για την Πυλία και τον Δήμο Μεσσήνης).

Πρόβλημα παραμένει με την επιτροπή για την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Αγγελόπουλο, ενώ αναπληρώθηκε ο παραιτηθείς πρόεδρος, ο καινούργιος που ανέλαβε, παραιτήθηκε αυθημερόν και αναμένεται η αναδιάρθρωση της επιτροπής, η οποία έχει ήδη προταθεί στην Πάτρα στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών ανέφερε ότι “σε αυτές τις περιοχές είχαν εκδικαστεί κάποιες αποφάσεις με την παλιά σύνθεση των επιτροπών, όταν ήταν δασολόγοι οι πρόεδροι. Η επιτροπή που είχε έδρα το Δασαρχείο Κυπαρισσίας είχε εξετάσει 800 αντιρρήσεις περίπου, ένα χρόνο με ενάμισι που δούλεψε”. Υπενθύμισε πως “άλλαξε η σύνθεση των επιτροπών, έγιναν οι δικηγόροι πρόεδροι. Και παρότι υπήρχε διάθεση να συμμετέχουν, είχαμε αλλεπάλληλες παραιτήσεις”.

Οσον αφορά την επιτροπή εκδίκασης των ενστάσεων για τη Μάνη, έχει εξετάσει αρκετές υποθέσεις και αναμένεται να συμπληρωθεί η θέση του γραμματέα και να ξαναξεκινήσει μέσα ή μετά τον Οκτώβριο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

-“Θα μπορούσε να είμαστε καλύτερα, θα μπορούσε, όμως, να είμαστε και χειρότερα”, εκτίμησε ο κ. Αγγελόπουλος και σημείωσε πως “έχουμε πολλές αντιρρήσεις. Μετά τα Γιάννενα είμαστε μαζί με τη Λακωνία οι νομοί με τις περισσότερες αντιρρήσεις”. Εξήγησε ότι “αυτό ήταν κάπου αντικειμενικό, γιατί έχουμε μεγάλη ακτογραμμή, έχει μεγάλη αξία η γη, είχαμε μεγάλη πίεση στα ελαιοκτήματα. Ηταν αναμενόμενο ότι σε αυτούς τους δύο νομούς θα έχουμε αρκετές αντιρρήσεις”.

Για το πότε οι επιτροπές θα ολοκληρώσουν το έργο τους, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Υπενθύμισε ότι “η υπουργική απόφαση προβλέπει πως οι καινούργιες επιτροπές που είναι αμειβόμενες, για να δικαιούνται αποζημίωση, πρέπει να εξετάζουν 100 τον μήνα, τους 11 μήνες που έχει λειτουργία, η καθεμία επιτροπή”. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δεν συνεδριάζουν τον Αύγουστο.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν σε εκκρεμότητα γύρω στις 12.000 με 12.500 αντιρρήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα χρειαστούν πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο κ. Αγγελόπουλος παρατήρησε πως “υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες σε σχέση με τα αιτήματα εξαγοράς που έχουν παγώσει με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, με τα αιτήματα για τους δασωθέντες αγρούς, την υπαγωγή δηλαδή στο άρθρο 67. Εχουμε πολλά μέτωπα ανοίξει. Δυστυχώς, οι χρηματοδοτήσεις είναι μικρές, το προσωπικό, το τεχνικά καταρτισμένο είναι λίγο και γερασμένο και δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον”.

Επεσήμανε με απογοήτευση ότι “όλες αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν προβλήματα και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, οπότε έχουμε μπροστά μας έναν γολγοθά”.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας