ecopress
Ο χώρος που απαιτείται για εγκατάσταση υποσταθμού χαμηλής τάσης ξεπερνά τα 30 τετραγωνικά μέτρα, όσο δηλαδή μία γκαρσονιέρα ή μία μεγάλη αποθήκη, και χάνεται... ΔΕΔΔΗΕ: πως ο υποσταθμός χαμηλής τάσης γίνεται … διαμέρισμα!

Ο χώρος που απαιτείται για εγκατάσταση υποσταθμού χαμηλής τάσης ξεπερνά τα 30 τετραγωνικά μέτρα, όσο δηλαδή μία γκαρσονιέρα ή μία μεγάλη αποθήκη, και χάνεται για πάντα από την οικοδομή. Εκτός από την απώλεια εσόδων που δημιουργεί αυτή καθεαυτή η απώλεια, οι κατασκευαστές θεωρούν ότι η ύπαρξη του υποσταθμού μειώνει την εμπορική αξία του ακινήτου και αποτρέπει μελλοντικούς αγοραστές και ενοικιαστές.

Κύκλωμα που δρα στον ΔΕΔΔΗΕ ζητά από τους κατασκευαστές οικοδομών στην Αττική να πληρώσουν 10.000 ευρώ, προκειμένου να γλιτώσουν τη δέσμευση χώρου για εγκατάσταση υποσταθμού χαμηλής τάσης καταγγέλλουν εργαζόμενοι αλλά και συγκεκριμένος κατασκευαστής, που έστειλε επιστολή έως και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα του δημοσιογράφου Άρη Χατζηγεωργίου στην “Εφ Συν”, στο οποίο αναλυτικά σημειώνεται ότι: o ΔΕΔΔΗΕ είναι αρμόδιος για την κατάσταση του δικτύου χαμηλής τάσης που φτάνει στην πόρτα των καταναλωτών αλλά και για τις καταμετρήσεις στα ρολόγια που γίνονται σε πολύ αραιά διαστήματα, δημιουργώντας σύγχυση στις χρεώσεις. Ενα από τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτρισμού είναι οι υποσταθμοί που μοιράζονται σε όλες τις οικιστικές περιοχές. Για να δημιουργηθεί υποσταθμός, δεσμεύεται χώρος στις οικοδομές την ώρα που ο εργολάβος ζητά άδεια δόμησης.

Νομιμότητα

Όπως αναφέρουν καταγγελίες εργαζομένων, «στη μακρά διαδρομή της λειτουργίας του γραφείου δέσμευσης χώρων στην Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζονταν διαδικασίες προκειμένου με διαφάνεια και νομιμότητα να γίνεται η αξιολόγηση των οικοδομών στις οποίες έπρεπε να ζητηθεί χώρος για τοποθέτηση υποσταθμού από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούσαν τη σύσταση επιτροπής 4-5 ατόμων από διάφορες περιοχές η οποία κατόπιν προσεκτικού ελέγχου της κάθε οικοδομής, έχοντας την πρόταση της περιοχής που αφορούσε την ανάγκη φορτίων και εφόσον έλεγχε τα οικοδομικά σχέδια και την άδεια, αποφάσιζαν εάν θα προχωρούσαν στη δέσμευση χώρου».

Ο νόμος 4483 του 1965 ορίζει ότι υποψήφια για δέσμευση χώρου είναι τα κτίσματα όγκου άνω των 2.500 κυβικών μέτρων. Τον όγκο αυτό μπορεί εύκολα να ξεπερνά μια οικοδομή πέντε ορόφων εφόσον αναπτύσσεται σε μέτριο οικόπεδο καθώς συνυπολογίζονται και τα υπόγειά της. Η διαδικασία άλλαξε μέσα στο 2021.

Η επιτροπή καταργήθηκε και, όπως καταγγέλλεται, η εντολή άνωθεν είναι να δεσμεύονται προκαταβολικά όλες, χωρίς εξαίρεση, οι οικοδομές αυτού του μεγέθους. Όπως αναφέρεται, δεσμεύονται οικοδομές ακόμη και χωρίς την πρόταση της περιοχής στην οποία θα ανεγερθεί. Με την άνθηση που γνώρισαν οι κατασκευές το τελευταίο διάστημα, εκτιμάται ότι δεσμεύτηκαν χώροι σε 200-300 κτίρια.

Η δέσμευση χώρου για τη δημιουργία υποσταθμού είναι εφιάλτης για τον εργολάβο. Ο χώρος που απαιτείται ξεπερνά τα 30 τετραγωνικά μέτρα, όσο δηλαδή μία γκαρσονιέρα ή μία μεγάλη αποθήκη, και χάνεται για πάντα από την οικοδομή. Εκτός από την απώλεια εσόδων που δημιουργεί αυτή καθεαυτή η απώλεια, οι κατασκευαστές θεωρούν ότι η ύπαρξη του υποσταθμού μειώνει την εμπορική αξία του ακινήτου και αποτρέπει μελλοντικούς αγοραστές και ενοικιαστές.

-Πού οδηγούν όλα αυτά; Σε δρόμους που γνωρίζουν καλά οι κατασκευαστές, συναλλασσόμενοι διαχρονικά με πολεοδομίες, εφορίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και άλλους φορείς που πρέπει να δώσουν το «καλώς έχει» για την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Δρόμους που οδηγούσαν σε αυτό που κάποτε αποκλήθηκε «γρηγορόσημο» ώστε να μην καθυστερήσει η ανέγερση και πώληση, αλλά τώρα καταλήγουν σε «φακελάκι» προκειμένου να γίνει δεκτή η ένσταση και να απαλλαγεί το ακίνητο από τη δέσμευση χώρου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι επιλεκτικές αποδεσμεύσεις στοιχίζουν έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση και η συναλλαγή γίνεται μέσω δικηγορικού γραφείου. Εκτιμάται ότι έχουν ήδη εκδοθεί αποδεσμεύσεις για έως 100 οικοδομές και αυτό σημαίνει ότι έχει παραχθεί «μαύρο χρήμα» ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ!

Επίσης, ο μηχανισμός που δεσμεύει και αποδεσμεύει ακίνητα έχει στεγανοποιηθεί απολύτως με πρόσωπα που είναι προσηλωμένα και αφοσιωμένα στις υπόγειες διαδικασίες. Καταγγέλλεται, μάλιστα, ότι υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε αρμόδιες υπηρεσίες και είχαν γνώση και άποψη, δηλαδή θα μπορούσαν να εμποδίσουν τέτοιες μεθοδεύσεις, απομακρύνθηκαν τιμωρητικά και μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Μαζί με τη μετάθεση, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τιμωρήθηκαν και με μπλοκάρισμα των λογαριασμών των υπολογιστών τους ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε πιθανά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ οι υπάλληλοι που απέμειναν απειλούνται με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο σε περίπτωση που συνομιλούν με τους συναλλασσόμενους.

Αναγκαιότητα

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει και ο εργολάβος (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Ο εργολάβος έχει ζητήσει την αποδέσμευση της οικοδομής που χτίζει, έχει λάβει απάντηση «είναι απαραίτητη η εγκατάσταση υποσταθμού» και γράφει ευθέως και με έντονα γράμματα:

«Στο απαντητικό του έγγραφο ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα εγκατάστασης υποσταθμού, όμως αναγκαιότητα που αίρεται διά χρηματισμού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματική αναγκαιότητα». Αναφέρεται επίσης ότι «είναι ευρέως γνωστή η παράνομη δραστηριότητα κάποιων στον ΔΕΔΔΗΕ, ακολουθώντας τον “ένδοξο” δρόμο που έχουν χαράξει άλλες διεφθαρμένες υπηρεσίες». Ο καταγγέλλων δηλώνει έτοιμος να τεκμηριώσει όσα αναφέρει και να ενημερώσει και την αυστραλιανή Macquarie που αγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε επικοινωνία μας με τον καταγγέλλοντα κατασκευαστή, μας ενημέρωσε ότι πλήθος συναδέλφων του δέχονται να πληρώσουν το ποσό για να πετύχουν την αποδέσμευση και ότι ακόμη περιμένει κάποια αντίδραση από το γραφείο του πρωθυπουργού και εκείνο του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα στους οποίους έστειλε την αναφορά του εδώ και αρκετές μέρες.

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Η  “Εφ Συν”, ζήτησε απάντηση για τα καταγγελλόμενα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στείλαμε χθες τρία γραπτά ερωτήματα ζητώντας κατά πρώτον την αντίδραση της διοίκησης στις καταγγελίες για τον χρηματισμό που απαιτείται προκειμένου να απαλλαγεί μια οικοδομή από την υποχρεωτική… εισφορά χώρου για τη δημιουργία υποσταθμού. Ρωτήσαμε επίσης τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν στη διαδικασία δέσμευσης και αποδέσμευσης οικοδομών και, τρίτον, πόσες δεσμεύσεις και αποδεσμεύσεις καταγράφονται στο διάστημα 2021-2022 και πόσες σε προηγούμενες περιόδους.

Αντί γραπτής απάντησης, κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν περί χρηματισμών και ότι εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία θα επιληφθούν οι εσωτερικοί μηχανισμοί της επιχείρησης και η Δικαιοσύνη. Αριθμητικά στοιχεία μας είπαν ότι δεν μπορούν να δοθούν γιατί θα απαιτηθεί χρόνος για τη συλλογή τους. Απάντηση έδωσαν μόνο στη δεύτερη ερώτηση, λέγοντας ότι το ηλεκτρικό δίκτυο χρειάζεται ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στέγης και φορτιστών οχημάτων και για τον λόγο αυτό χρειάζονται περισσότεροι υποσταθμοί.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα, πάντως, δεν δικαιολογεί τη δέσμευση όλων ανεξαιρέτως των οικοδομών γιατί ειδικά σε περιοχές που τώρα αναπτύσσονται οικιστικά, δεν νοείται να λειτουργούν υποσταθμοί ο ένας δίπλα στον άλλον.

Πηγή: “Εφ Συν”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας