ecopress
Της Μάχης Τράτσα/  Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των έξι εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, προκειμένου να... Αυτά είναι τα σχήματα, που ετοιμάζουν προσφορές στους διαγωνισμούς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Της Μάχης Τράτσα/

 Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των έξι εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, προκειμένου να συγκροτήσουν συμπράξεις υπό τον χρονικό περιορισμό που έχει τεθεί από τη ΔΕΗ, έως την Τρίτη. Δεν επιδεικνύουν όμως όλοι οι παίκτες την ίδια… κινητικότητα.

Δύο σχήματα θα «χτυπήσουν» τους λιγνίτες Οι Τσέχοι της Seven Energy μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με τους Κινέζους της Guohua ετοιμάζουν προσφορές

Οι πρώτοι που ανακοίνωσαν την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τις δύο εταιρείες της ΔΕΗ, του Βορρά (μονάδα Μελίτη I και άδεια για Μελίτη ΙΙ) και του Νότου (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV), ήταν, την περασμένη Πέμπτη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο τσεχικός όμιλος Seven Energy (μέσω της εταιρείας Indoverse Coal Investments Limited).

Στο επόμενο βήμα

Την ίδια δυναμική δείχνει ότι έχει και το σχήμα της κινεζικής Beijing Guohua Power με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο, όπως διαφαίνεται, θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα των δεσμευτικών προσφορών.
Με πολύ προσεκτικά βήματα προς χωρεί η Μυτιληναίος. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην τελευταία γενική συνέλευση είχε αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να μετέχει στον διαγωνισμό και να εξετάσει τα στοιχεία στο data room, επισημαίνοντας όμως παράλληλα το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν στην ηλεκτροπαραγωγή οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, οι οποίες μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 17 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (C02) πιάνοντας «ρεκόρ» επταετίας.
Ωστόσο, αυτό δίνει… πόντους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες διαθέτουν το «ατού» της αντιστάθμισης των ρύπων, με συνέπεια η συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε σχήμα να μπορεί να περιορίσει το κόστος. Ήδη έχει κλείσει ένας γύρος διαπραγματεύσεων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με όλους τους συμμετέχοντες παίκτες, με τους οποίους συζητεί τους όρους μιας σύμπραξης ή ακόμη και μιας συνεργασίας σε επίπεδα μακροχρόνιας συμφωνίας ισχύος (Power Purchase Agreement – ΡΡΑ).

Αντιστάθμισμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα στην ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία κατευθύνεται το 15% των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών (το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να χορηγήσει στη βιομηχανία του έως και το 25%). Με βάση τις τιμές CO2 που έχουν διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εκτιμάται ότι για το 2018, με μια μέση τιμή 12 ευρώ ανά τόνο, θα συγκεντρωθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει 33,5 εκατ. δικαιώματα. Έτσι, η ενεργοβορα βιομηχανία θα μπορεί να ωφεληθεί περί τα 60 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, η συμμετοχή της βιομηχανίας θα βοηθήσει, όμως για να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός πρέπει να υπάρξει δυνατότητα χορήγησης Αποζημιώσεων Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του τελικού σχεδίου που έχει αποστείλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΓΙΕΝ), οι λιγνιτικές μονάδες δεν αποκλείονται από τα δικαίωμα να λαμβάνουν ΑΔΙ. Όμως το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν.

Διαπραγματεύσεις

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχει προτείνει χορήγηση ΑΔΙ έως το 2020 για τις νέες μονάδες και έως το 2025 για τις υφιστάμενες. Αντιστοίχως, το Συμβούλιο Υπουργών βάζει το όριο λίγο παρακάτω, δηλαδή έως το 2030 για τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, συν… μπόνους ΑΔΙ για άλλα πέντε χρόνια, υπό προϋποθέσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και συνεχίζονται έως ότου οριστικοποιηθεί τελικά η πρόταση που αφορά τον νέο κανονισμό για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίας περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος.
Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη θα διαφανούν οι διαθέσεις για συμπράξεις των έξι παικτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες. Ωστόσο, η δεύτερη τσεχική εταιρεία που συμμετέχει στον διαγωνισμό, η Energetick, φέρεται να έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ παράταση στην προθεσμία που έχει τεθεί για τη σύναψη συμμαχιών.

Πηγή: Το Βήμα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας