ecopress
Την επιθυμία της εταιρίας να συνεργαστεί με τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς της Φλώρινας και την δυτικής Μακεδονίας, καθώς και με ενεργειακούς συνεταιρισμούς για την... ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ: «Οι ενεργειακές κοινότητες και οι συνεταιρισμοί να στηρίξουν με την προμήθεια βιομάζας την λειτουργία του νέου εργοστασίου στο Αμύνταιο»

Την επιθυμία της εταιρίας να συνεργαστεί με τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς της Φλώρινας και την δυτικής Μακεδονίας, καθώς και με ενεργειακούς συνεταιρισμούς για την προμήθεια με βιομάζα και υποπροϊόντων δασικής ξυλείας και υπολειμμάτων που θα τροφοδοτούν την λειτουργία σταθμού Βιομάζας, ισχύος 25MW ηλεκτρικά και 45MWth θερμικά στην περιοχή Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου, εξέφρασε από την Φλώρινα η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝ (Aνανεώσιμες) Στέλλα Κοβλακά.

Στην συνάντηση με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών της ΠΕ Φλώρινας η κ. Κοβλακά τους κάλεσε να ανταποκριθούν στην πρόκληση που ανοίγεται μπροστά τους με την λειτουργία του εργοστασίου και τους διαβεβαίωσε ότι «το ήμισυ των ετήσιων αναγκών σε βιομάζα για την λειτουργία του εργοστασίου επιθυμούμε να καλύπτεται από τους τοπικούς προμηθευτές και επαγγελματίες των δασικών προϊόντων της δυτικής Μακεδονίας, με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας που θα αγγίζει τα δέκα χρόνια».

Για τη λειτουργία του Σταθμού Βιομάζας απαιτούνται ετησίως περίπου 225.000 τόνοι πρώτης ύλης, όπως δασική ξυλεία και υπολείμματα που αφήνονται στο δάσος, πρώτη ύλη από ενεργειακές καλλιέργειες όπως σόργος και μίσχανθος, υπολείμματα παραδοσιακών καλλιεργειών όπως άχυρο, κλαδέματα δενδροκαλλιεργειών, στέμφυλα, καλάμια και υπολείμματα αραβόσιτου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησαν τα στελέχη της εταιρίας, η πρώτη ύλη θα παραδίδεται σε τέσσερα σημεία (αποθήκες), τα οποία βρίσκονται στις περιοχές Φλώρινας, Φιλώτα Αμυνταίου, Κοζάνης και Σιάτιστας και στην συνέχεια η βιομάζα θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Η αποτιμώμενη αξία της προμήθειας σε βιομάζα για την λειτουργία του εργοστασίου σε ετήσια βάση θα αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Στέλλα Κοβλακά στόχος της ΔΕΗ ΑΝ είναι το 40 -50 % αυτής της αξίας να προέρχεται από δασικά υλικά και υποπροϊόντα καλλιεργειών από την αγροτική παραγωγή της περιοχής ώστε σημαντικό οικονομικό μέρος του κύκλου εργασιών του εργοστασίου να μένει στην δυτική Μακεδονία.

Οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών και δασεργάτες δήλωσαν ότι επιθυμούν να στηρίξουν με την προμήθεια βιομάζας την λειτουργία του εργοστασίου, ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου που αφορά τους δασικούς συνεταιρισμούς που τους «κρατά με δεμένα τα χέρια». Όπως εξήγησε στους επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΝ, ο Κωσταντίνος Μαρκουλής από τον δασικό συνεταιρισμό Αλώνων, απαγορεύεται ρητά από την δασική νομοθεσία να μεταφέρουν τα υπολείμματα δασικής ξύλευσης έξω από το δάσος και ότι «θα χρειαστεί άμεσα να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την νέα μονάδα με βιομάζα».

Η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού Βιομάζας θα γίνει από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνεργασία με στρατηγικό εταίρο, που θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες από τον διεθνή διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2020. Η ΔΕΗ ΑΝ θα διαθέτει το 49% και ο στρατηγικός εταίρος θα έχει το 51%, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης και σύμφωνα με την αν. διευθύνοντα σύμβουλο «είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη τράπεζα να συμμετέχει και στο εταιρικό σχήμα λειτουργίας της νέου εργοστασίου».

Για την λειτουργία του εργοστασίου σε 24ωρη βάση, θα δημιουργηθούν 40 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς 300 αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις θα εμπλακούν στην παραγωγή και μεταφορά πρώτης ύλης. Επίσης, η λειτουργία του εργοστασίου θα διασφαλίσει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής και αλλά θα προσφέρει και θερμική ενέργειας για τον χειμώνα στους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα θα θερμαίνονται 25.000 νοικοκυριά και θα καλύπτονται οι ανάγκες επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια σε 28 000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ ΑΝ θα υπάρξουν ενημερώσεις σε όλες της περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, σε δασεργάτες εκπροσώπους συνεταιρισμών και αγρότες για τις ανάγκες προμήθειας βιομάζας στην λειτουργία ρου εργοστασίου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας