ΔΕΗ Ανανεώσιμες: προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομές 28 Απριλίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Με γεωμετρική πρόοδο προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων από τα 250 MW που αναμένεται να φθάσει στους επόμενους μήνες, θα διπλασιαστεί στα 500 MW στο τέλος του 2022, και θα διαμορφωθεί στο 1,5GW εντός τριετίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την εταιρεία για την πορεία των έργων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, μέχρι στιγμής και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας έχουν ολοκληρωθεί έργα ισχύος 30 μεγαβάτ που περιλαμβάνουν:
-Το πρώτο τμήμα του εμβληματικού έργου της Πτολεμαίδας, ισχύος 15 μεγαβάτ ενώ το δεύτερο (επίσης 15 μεγαβάτ) αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαίδα σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουν ισχύ 230 μεγαβάτ καθώς ακολουθεί το μεγάλο πάρκο, ισχύος 200 μεγαβάτ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με ανταγωνιστική τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο το οποίο – όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρος σε πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2022.
-Αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16MW σε Κεφαλλονιά, Κρήτη και Λήμνο. Σημειώνεται ότι η εταιρία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρώσει έργα ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 20MW.
Nέο μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Δυτική Μακεδονία
Νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία βάζει σε τροχιά υλοποίησης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 65 μεγαβάτ η οποία θα προκηρυχθεί άμεσα και προστίθεται στα ήδη γνωστά έργα ισχύος 230 μεγαβάτ που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο φωτοβολταϊκό θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Το έργο αναπτύσσεται αυτόνομα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς δεν έχει ενταχθεί στα σχήματα των επιχειρηματικών συνεργασιών που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.
Στο νέο σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, που θα εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους καθώς οι ακτίνες του ήλιου θα αντανακλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια επί του εδάφους.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι άδειες παραγωγής για πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λειτουργία μονάδες της εταιρείας θα φθάσουν το επόμενο διάστημα στα 250 MW ενώ ο στόχος εντός τριετίας είναι το 1,5GW με ενδιάμεσο “σκαλοπάτι” τα 500 MW στο τέλος του 2022.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: κατασκευή νέου αιολικού πάρκου 140 MW στη Ρουμανία
- ΑΠΕ: μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας
- Helleniq Energy: προσεκτική η ανάπτυξη στις ΑΠΕ
- ΔΕΗ: διπλασιάζεται εφέτος το δυναμικό των ΑΠΕ
- ΔΕΗ: προς δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων 100MW