ΔΕΗ: Κλεφτοπόλεμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων – Κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ – Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση του ΔΣ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομία 3 Μαΐου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Κλεφτοπόλεμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ξεκίνησε με τη ΓΕΝΟΠ να προχωρά σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης προκειμένου να εμποδίσει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης και την διοίκηση της ΔΕΗ να αναγγέλει, προκειμένου να πιέσει τους συνδικαλιστές, ότι η πλειονότητα του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στις υπό πώληση μονάδες θα μεταφερθεί στο νέο ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, μετά τη ματαίωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέμπτης 3 Μαίου 2018 , η νέα συνεδρίαση ορίζεται με τηλεδιάσκεψη, για τη Δευτέρα 7 Μαϊου στις 15:00.
Το Διοικητικό Συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 3 Μαίου επρόκειτο να εκκινήσει τις διαδικασίες για την απόσχιση των μονάδων, τη δημιουργία θυγατρικών και την πρόσληψη συμβούλων προκειμένου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο νόμος, ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων να προκηρυχθεί ως τις 31 Μαΐου. Η κατάληψη των γραφείων προκειμένου να εμποδιστεί η λήψη αποφάσεων είναι ένα όπλο που έχει χρησιμοποιήσει κάθε επανάληψη και στο παρελθόν η ΓΕΝΟΠ.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης εντάσσεται σύμφωνα με εκτιμήσεις από συνδικαλιστές και η αναγγελία της διοίκησης της ΔΕΗ περί μετακίνησης του συνόλου σχεδόν προσωπικού που εργάζεται στις μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας στις νέες θυγατρικές εταιρείες που θα αποσχισθούν προκειμένου να μεταβιβαστούν στο νέο ιδιοκτήτη δεδομένου ότι η πλειονότητα οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιθυμούν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Η διοίκηση της εταιρείας είχε αναγγείλει την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου ενώ ο νόμος για την πώληση των μονάδων πέρα από την εθελουσία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα μετακινηθούν στις νέες θυγατρικές μπορούν να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (4533/2018) προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, “προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους”.
Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΑΙΠΕΔ: ακύρωση διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ
- ΥΠΕΝ: τι ισχύει για το σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ολοκληρώθηκε η πώληση του κλάδου ΑΠΕ στη MOTOR OIL
- Μαξίμου: πράσινο φως για 1000 προσλήψεις μηχανικών στους ΟΤΑ
- ΔΕΗ: ολοκληρώνεται η συναλλαγή πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
- ΔΕΗ: εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών