ΔΕΗ: νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομές 6 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ ως το τέλος του χρόνου με επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας αλλά και νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist.
“Οι μονάδες που χρησιμοποιούν σήμερα φυσικό αέριο, τα επόμενα χρόνια θα καίνε υδρογόνο και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτήν την προοπτική”, τόνισε ο κ. Στάσσης σημειώνοντας ότι η ενεργειακή κρίση δεν άλλαξε τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού πλάνου της επιχείρησης. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές εξακολουθούν να είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας και κάνουν καλό στο περιβάλλον. Αυτό που άλλαξε με την κρίση είναι ότι προστέθηκε η παράμετρος της ασφάλειας εφοδιασμού την οποία επίσης καλύπτουν οι ΑΠΕ. Το πλάνο πριν και μετά την κρίση είναι το ίδιο», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. «Οι πυλώνες είναι απανθρακοποίηση της παραγωγής με περισσότερες ΑΠΕ, εκσυγχρονισμός της προμήθειας, ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής».
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ανέφερε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος απόσυρσης του λιγνίτη τα επόμενα 3 – 4 χρόνια δεν αλλάζει, όμως για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού (και όχι οικονομικούς) μπορεί να πάει λίγο αργότερα, 1-1,5 χρόνο η διακοπή λειτουργίας ορισμένων μονάδων. «Εφέτος θα έπρεπε να σταματήσουν 3 μονάδες, αν καθυστερήσουν μία ή δύο για λόγους ενεργειακής ασφάλειας δεν αλλάζει το τοπίο», είπε.
Εξάλλου για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα είναι σε λίγο καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς διαθέτει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού (Αζερμπαϊτζάν, υγροποιημένο αέριο) ωστόσο δεν θα αποφύγει προβλήματα έλλειψης. «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περικοπούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές για να καλυφθούν οι οικιακοί. Όλοι θα θέλουν να αγοράσουν ενέργεια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και τα διασυνδεδεμένα συστήματα στην ΕΕ», κατέληξε.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: το 50% της ενέργειας ως το τέλος του χρόνου θα παράγεται από ΑΠΕ
- ΕΛΠΕ: στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο
- Συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια
- ΔΕΗ: διπλασιασμός των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην τριετία
- Ανακοινώσεις για επενδύσεις και έλεγχο σε υποδομές αποθήκευσης