Δύο προσφορές κατατέθηκαν χθες στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, όπως έγινε γνωστό από κύκλους της ΔΕΗ. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών, ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγησή τους.
Πάντως σε αρκετή απόσταση από την αποτίμηση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτη που διενεργήθηκε από τον εκτιμητή που όρισε η ΔΕΗ κινήθηκαν οι δύο προσφορές που κατέθεσαν οι ΓΕΚ Τέρνα-Seven Energy και Μυτιληναίος, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ η βελτίωση των προσφορών.
Η Κοινοπραξία SEV.EN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευκρινίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) αλλά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής των Συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.
Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μία πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.
Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτήν την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δεύτερη προσφορά (Μυτιληναίος) αφορά μόνο τη μονάδα της Μελίτης (Φλώρινας) και όχι τις μονάδες της Μεγαλόπολης.
Σχετικά Άρθρα
- Υποδομών: ποιοι είναι οι μνηστήρες τριών οδικών έργων
- ΤΑΙΠΕΔ: έξι επενδυτικά σχήματα για την Αττική Οδό
- ΥΠΕΝ: τι ισχύει για το σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης
- Στη Βουλή το σχέδιο επάρκειας του ενεργειακού συστήματος
- ΑΔΜΗΕ: 4 «μνηστήρες» για την Αριάδνη Interconnection
- Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ