ecopress
Τριπλή καραμπόλα για το παρόν και  μέλλον της ΔΕΗ σημειώθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2017  στις εργασίες του συνεδρίου “Εξοικονόμηση ενέργειας – Επενδύοντας στο...   ΔΕΗ – ΡΑΕ – ΝΔ : Τριπλή καραμπόλα για το παρόν και  μέλλον της ΔΕΗ

Τριπλή καραμπόλα για το παρόν και  μέλλον της ΔΕΗ σημειώθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2017  στις εργασίες του συνεδρίου “Εξοικονόμηση ενέργειας – Επενδύοντας στο ευρωπαϊκό όραμα”.  Για το ζήτημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ έγινε μετωπική σύγκρουση  μεταξύ του  αντιπρόεδρου της ΔΕΗ Γιώργου Ανδριώτη, που δήλωσε ότι τα ΝΟΜΕ για τη  ΔΕΗ είναι ζημιογόνα και του  αντιπρόεδρου της ΡΑΕ Σωτήρη Μανωλκίδη , που απάντησε ότι “αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα”. Η σύγκρουση ξεκίνησε από την τοποθέτηση του τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, ο οποίος πιθανολόγησε κατάρρευση της ΔΕΗ. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ απάντησε ότι «η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει».  Ειδικότερα :

Ο Τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με ευχολόγια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όπως επισήμανε, ο ενεργειακός τομέας τα 2,5 τελευταία έτη έχει βρεθεί σε οριακό σημείο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, στην οποία, όπως τόνισε, οι ιδεολογικές εμμονές και οι παλινωδίες δημιουργούν τεράστια ζημιά.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με το φάσμα της κατάρρευσης μέσα στην επόμενη τριετία, με συσσωρευμένες λειτουργικές ζημίες, αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την επιχείρηση σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ και μείωση τζίρου άνω του 20% απόρροια της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου στη λιανική αγορά κάτω από 50% ως το τέλος του 2019.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικών ώστε να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ. Γενικότερα, επισήμανε, ένα χρεοκοπημένο κράτος-πατερούλης δεν μπορεί να πετύχει με δημόσιες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι ο ενεργειακός τομέας έχει καταλυτική σημασία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, μια ανοιχτή ενεργειακή αγορά και προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε χαρακτηριστικά ότι με την ενέργεια και τη ΔΕΗ δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης, ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει», απαντώντας με το αυτόν τον τρόπο σε κινδυνολογικές εκτιμήσεις για το μέλλον της επιχείρησης. Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, είπε ο κ. Ανδριώτης, είναι απολύτως απαραίτητος και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ναι μεν το μέλλον του ενεργειακού τομέα είναι η απανθρακοποίηση, ωστόσο οι ΑΠΕ δεν είναι ακόμα απολύτως ώριμες και γι΄αυτό όπως είπε χρειάζεται μία μεταβατική περίοδος.

Σε ότι αφορά τον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι η ΔΕΗ διεκδικεί ηγετικό ρόλο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων που θα καλύψουν το κενό από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της στη λιανική και την παραγωγή. Το μεικτό επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η ΔΕΗ περιλαμβάνει τόσο τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών μέσω δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Ο στρατηγικός στόχος για το μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Ανδριώτης, είναι η μετατροπή της ΔΕΗ από μία επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μία εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το τέλος του 2019 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ αναφέρθηκε και σε πιέσεις που ασκούνται στην επιχείρηση για αύξηση των τιμολογίων.

Ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Σωτήρης Μανωλκίδης, αναφερόμενος στις επικρίσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, είπε ότι η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ και προσέθεσε ότι αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Μανωλκίδης παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες έφθασε μέχρι και τα 45 ευρώ. Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ, επισήμανε.

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ είπε ακόμα ότι η ρυθμιστική αρχή ετοιμάζει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς νέων έργων ΑΠΕ, ενώ σχετικά με τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις σημείωσε ότι χρειάζεται ένα δεύτερο καλώδιο για τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα της Ιταλίας, καθώς και ενίσχυση της διασύνδεσης με το αντίστοιχο σύστημα της Βουλγαρίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας