ecopress
Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 4533/ 27 Απριλίου 2018 (τεύχος Α΄) ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ για την πώληση των... ΔΕΗ: Στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο – Εντός του Μαΐου η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 4533/ 27 Απριλίου 2018 (τεύχος Α΄) ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την απόσχιση των προς πώληση μονάδων την προκήρυξη  των σχετικών διαγωνισμών εντός του Μαΐου 2018 και την ολοκλήρωση τους μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως αποτελεί δέσμευση της χώρας προς τους θεσμούς.

ΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του νομοσχέδιου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στη Βουλή.  «Ναι» στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση πάντως, να «κερδίζει» μια επιπλέον θετική ψήφο, αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΔΗΣΥ, 150 βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι». Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Έφη Σαλτάρη- Γεωργοπούλου και από τους ΑΝΕΛ ο Κώστας Ζουράρις.

«Ψήφισα «ναι» γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μια μη λύση, αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υποκρισία «θέλω αλλά δεν το ψηφίζω» ή «δε θέλω και το ψηφίζω» από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε σε δήλωσή του ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο Γιώργος Σταθάκης στην καταληκτική ομιλία του ανέφερε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη και για τη ΔΕΗ και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, καταλογίζοντας καταστροφολογία στην αντιπολίτευση που μίλησε για κατάρρευση της ΔΕΗ.

«Εταιρία με 1,2 δις φρέσκια ρευστότητα απέχει πολύ από την κατάρρευση», είπε. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών αλλά και φορέων, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου, αυξάνοντας στο 1,4% (από 1,2% το τοπικό λιγνιτικό τέλος που θα αποδίδεται στις Περιφέρειες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των μονάδων. Ταυτόχρονα, έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη και Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα «για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, η μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υφιστάμενες θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας».

«Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα. Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι ψεύδεται για άλλη μια φορά, καθώς άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα πράττει σήμερα. «Μιλούσε ως αντιπολίτευση για εθνικό έγκλημα με αφορμή το σχέδιο της ΝΔ για τη μικρή ΔΕΗ, καλούσε το λαό να εξεγερθεί και απειλούσε με δημοψηφίσματα», είπε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε σε «πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και «αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε οικονομικά τη ΔΕΗ και την ξεπουλούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Κραθανασόπουλος, τόνισε πως για το ΚΚΕ η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, ενώ για την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα είναι εμπόρευμα, αυτοί είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται και όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ κάνει τις καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις.

«Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει λύσεις», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και εκτίμησε πως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος, αλλά θα υπάρξει συνέχεια.

Για νομοσχέδιο «ντροπής και ομολογία αίσχους», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Τα άρθρα του νομοσχεδίου σε βασικές γραμμές προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Περιγράφουν τα περιουσιακά στοιχεία προς αποεπένδυση και τη διαδικασία διαχωρισμού τους από τη μητρική εταιρεία.
  • Θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.
  • Παραμένει στη μητρική ΔΕΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους.
  • Οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου θα αποτυπώνουν τον παραπάνω διαχωρισμό και πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ.
  • Το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών θα προκύψει από την λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Δεν θα υπάρξει κάποια ειδική διαδικασία αποτίμησής τους, καθώς κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο και άρα δεν θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
  • Στο ν/σ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
  • Αφορά στη διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Θα διενεργηθεί τον Μάιο, θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια προεπιλογής (εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ).
  • Πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές. Θα υπάρξει, επίσης, γνωμοδότηση από άλλο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, σχετικά με το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.
  • Εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (αναμένεται περί τις 15/4) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοροπωλησίας. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.
  • Για προστασία της ασφάλειας του δικτύου και μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, η παραγωγή του εργοστασίου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που θα διατηρήσει η ΔΕΗ δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 MW.
  • Αφορά στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας.
  • Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες.
  • Οι νέες εταιρείες δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια.
  • Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
  • Αμφότερα τα προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας θα αποτελέσουν μέρος σχέδιο που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας.
  • Προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ.
  • Αφορά στη νομική ευθύνη της ΔΕΗ και περιέχει τις συνήθεις προβλέψεις.
  • Ειδικά για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστούν (decommissioning cost) προβλέπεται αναλογικός επιμερισμός του κόστους μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη.
  • Στη μεταβίβαση της παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη.
  • Στους πόρους που διατίθενται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
  • Καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ.
  • Στη θέση του καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς (άρα όχι μόνο στη ΔΕΗ).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας