ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σε ορίζοντα εξαμήνου προβλέπεται να αποσβέσει η ΔΕΗ το κόστος της εθελουσίας εξόδου για τους 1000 περίπου εργαζόμενους σε λιγνιτωρυχεία και... ΔΕΗ: το κόστος και οι όροι της εθελουσίας για τους πρώτους 1000 αποχωρούντες

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σε ορίζοντα εξαμήνου προβλέπεται να αποσβέσει η ΔΕΗ το κόστος της εθελουσίας εξόδου για τους 1000 περίπου εργαζόμενους σε λιγνιτωρυχεία και μονάδες παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, για τα αποτελέσματα  τριμήνου της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 248,5 εκατ.  στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και επαναλαμβανόμενο EBITDA (λειτουργικά αποτελέσματα ) 182 εκατ. έναντι ζημιών 66,3 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2019, (αύξηση κατά 248,3 εκατ.)

Σε ό,τι αφορά την εθελούσια, οι αποζημιώσεις για τους 900 εργαζόμενους που εντάσσονται στη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ κυμαίνονται στα 30 εκατ. ευρώ ενώ η μισθοδοσία των εν λόγω εργαζομένων είναι 56 εκατ. το χρόνο. Το πρόγραμμα αφορά τους εργαζόμενους στα Ορυχεία και τους Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, στον Τομέα Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, στο ΚΕΕ Πτολ/δας, της ΣΤΕ Καρδιάς, το προσωπικό της ΔΥΑΕ που εργάζεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας και σε όσους εργαζόμενους ανήκουν στη Γενική Δ/νση Λιγνιτικής Παραγωγής,  αλλά έχουν έδρα τη Δυτ. Μακεδονία.

Αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί και για τους μισθωτούς των θυγατρικών Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε. και Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε.

Όροι

Το πρόγραμμα θα αφορά όσους κλείνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως και την 31 Δεκεμβρίου του 2020 ανεξαρτήτως εάν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όσοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 30 Ιουνίου.

Το προσωπικό που εργάζεται στο Ορυχείο Αμυνταίου και στον ΑΗΣ Αμυνταίου και δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, τίθεται στη διάθεση των υπηρεσιών, προκειμένου από 1 Ιουνίου 2020 να γίνει η απόσπαση ή η οριστική μετακίνησή του.

Εισπράξεις

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε  ότι οι εισπράξεις της επιχείρησης επανήλθαν στα προ – κορονοϊού επίπεδα (ύστερα από μείωση κατά 8 % το Μάρτιο και 14 % τον Απρίλιο) ενώ πάνω από το 30 % των πληρωμών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Η βελτίωση της ρευστότητας επέτρεψε τη μείωση των οφειλών προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους κλπ.) στα 650 εκατ. από 900 εκατ. το Δεκέμβριο με ταυτόχρονη μείωση του χρέους κατά 50 εκατ. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε  χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία όπως επισημάνθηκε θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Τέλος, ως τον Ιούλιο προβλέπεται να υλοποιηθεί η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Το πρώτο «πακέτο» περιλαμβάνει οφειλές με καθυστέρηση έως 60 ημερών (που θεωρούνται πιο εύκολα εισπράξιμες) από το οποίο αναμένεται η άντληση 200 εκατ. ευρώ ενώ σε δεύτερη φάση, το φθινόπωρο τοποθετείται η τιτλοποίηση οφειλών με μεγαλύτερη καθυστέρηση από τις οποίες αναμένονται περί τα 300 εκατ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας