ecopress
Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε... ΔΕΗ: Το σχέδιο για τους εργαζόμενους – Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες και ανοιχτή πρόσκληση στην ελληνική βιομηχανία

Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο χρόνο.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα του συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι με τις κινήσεις αυτές καθώς και με τον περιορισμό των επιβαρύνσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, την αυξημένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών και την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στον Μάιο, η ΔΕΗ είναι σε θέση να βγάλει σε πέρας την επόμενη διετία.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο ενεργειακός σχεδιασμός, κάτι που όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και Φλώρινας. “Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός και αν ο επενδυτής δεν ξέρει το ενεργειακό μίγμα, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει ή θα απαξιώσει το τίμημα” , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παναγιωτάκης. Ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το αν ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό σχεδιασμό ή θα εξοβελιστεί, περίπτωση στην οποία δεν έχει νόημα η αποεπένδυση και θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των μονάδων. Τόνισε ωστόσο ότι η ΔΕΗ συμφωνεί με τον αναπροσανατολισμό της ηλεκτροπαραγωγής προς τις ανανεώσιμες πηγές και για το λόγο αυτό, το επιχειρηματικό σχέδιο, προβλέπει δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος των ΑΠΕ της ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία.

Πρόσκληση στην ελληνική βιομηχανία

Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική βιομηχανία, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά επενδυτές για τους λιγνίτες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), «επιχειρούμε να πείσουμε Έλληνες βιομηχάνους να μπούνε στο παιχνίδι».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, στο κάλεσμα της ΔΕΗ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δύο με τρεις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Σε αυτές, και σε όσες άλλες προσέλθουν, «θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία και θα αναλύσουμε τα οφέλη, μιας τέτοιας επένδυσης».

Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, δεν θα μπορεί η επιχείρηση να προσφέρει μελλοντικά το ρεύμα στις χαμηλές τιμές που δίνει σήμερα στους μεγάλους πελάτες της.

Η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στις υπό πώληση μονάδες

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που διατίθενται προς πώληση, θα μετακινηθούν στις θυγατρικές που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει αναγγελθεί και περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση θα περιοριστεί πιθανότατα δραστικά.

Στην απόφαση αυτή προσανατολίζεται η ΔΕΗ, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς τον τόπο και τον χρόνο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης, ύστερα από την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (4533/2018) προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση, αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, «προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους».

Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας ως το τέλος του Μαΐου ενώ θα πρέπει παράλληλα να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την απόσχιση, την πρόσληψη συμβούλων , κ.α. ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν το ΔΣ και η γενική συνέλευση των μετόχων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας