ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Δέκα πλεονεκτήματα του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας καταγράφονται στην παρουσίαση, που έκανε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στους επενδυτές... Δέκα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Δέκα πλεονεκτήματα του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας καταγράφονται στην παρουσίαση, που έκανε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στους επενδυτές η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα 30 χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απανθρακοποίησης.

Ειδικότερα, για την περίοδο ως το 2030 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισημαίνει ότι στις θετικές εξελίξεις που αναμένονται περιλαμβάνονται:

1.Επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, που σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας θα φθάσει στα 30 γιγαβάτ ως το 2030.

2.Ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που συνοδεύεται από πλεονασματικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

3.Θέσπιση πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο γιγαβάτ ως το 2030.

4.Φιλόδοξο πρόγραμμα από τους διαχειριστές των δικτύων και του συστήματος για κατασκευή νέων διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, διασύνδεση των νησιών και αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

5.Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά και μπαταρίες) τα οποία αναμένεται να φτάσουν στα 5 γιγαβάτ ως το 2030.

Για την περίοδο μετά το 2030 αναμένονται:

1.Επιπλέον 10 GW ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ως το 2040 που σημαίνει ότι η συνολική ισχύς των “πράσινων” μονάδων θα φτάσει τα 40 GW.

2.Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας του εξηλεκτρισμού και του πράσινου υδρογόνου.

3.Ανάπτυξη ώριμων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

4.Η Ελλάδα αναμένεται να γίνει κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

5.Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης (υδροηλεκτρικά και μπαταρίες) αναμένεται να φτάσει στα 7,5 γιγαβάτ ως το 2040.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει το 2029 σε λειτουργικά κέρδη EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021) ενώ το παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας αναμένεται να φθάσει στα 6,4 γιγαβάτ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα τα επόμενα 4 χρόνια υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ με στόχο ως το 2025 η ισχύς των μονάδων της εταιρείας να ξεπεράσει τα 3 γιγαβάτ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας