Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε θεαματική αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας οδηγούν οι διασυνδέσεις των νησιών και τα έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς, που προωθεί το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα 2021-2030 του Διαχειριστή που εστάλη για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα έργα της περιόδου δημιουργούν περιθώριο για απορρόφηση πάνω από 4.200 μεγαβάτ ΑΠΕ.
Ιδιωτικές επενδύσεις
Συγκριτικά οι ανανεώσιμες πηγές που είναι εγκατεστημένες σήμερα στη χώρα κυμαίνονται στα 6.000 μεγαβάτ, που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση κατ αρχήν της τάξης του 70% και σίγουρα σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς είναι ώριμες να προχωρήσουν μεγάλες ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις έργων ΑΠΕ, οι οποίες επίσης εντάσσονται στο νέο εγχώριο και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Σημειώνεται σχετικά, ότι όπως έχει ζητήσει η ΡΑΕ εκκρεμεί η συμπερίληψη στο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ σχολίων σχετικά με έργα τρίτων που προγραμματίζονται στην ελληνική επικράτεια όπως είναι π.χ. έργα διασύνδεσης νησιών και βραχονησίδων στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, η πόντιση καλωδίου διασύνδεσης με την Αφρική κ.α. τα οποία έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού οργανισμού των Διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).
Από τον ΑΔΜΗΕ γνωστοποιήθηκε πρόσφατα ότι θα εναρμονιστεί πλήρως με όλες τις παρατηρήσεις της ΡΑΕ και θα τοποθετηθεί σε σχέση με τα οφέλη και τη σκοπιμότητα των έργων αυτών.
«Πράσινη» ενέργεια
Τα μεγαλύτερα κέρδη ως προς τη δυνατότητα απορρόφησης «πράσινης» ενέργειας κατανέμονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου / Δωδεκάνησα, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θράκη ενώ σημαντικές είναι οι προοπτικές που διανοίγονται και στις Κυκλάδες. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ – που καταγράφονται για πρώτη φορά στο δεκαετές πλάνο ύστερα από παρέμβαση της ΡΑΕ – η εικόνα ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:
-Κυκλάδες: η ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων της διασύνδεσης αυξάνει το περιθώριο απορρόφησης κατά 232 μεγαβάτ ενώ με την κατασκευή της 4ης φάσης το όριο αυξάνεται στα 332 MW. Η ισχύς κατανέμεται στο σύμπλεγμα Άνδρος – Τήνος (72 MW), Σύρος, Πάρος, Μύκονος, Νάξος (160 MW) και Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος (100 MW).
-Βόρεια Εύβοια: Τα έργα αναβάθμισης /επέκτασης του συστήματος επιτρέπουν την σύνδεση νέων μονάδων ισχύος 340 έως 410 MW στην ευρύτερη περιοχή.
-Πελοπόννησος: Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (με Σύμβαση Σύνδεσης και με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) μονάδες ισχύος 1415,12 MW. Με την αναβάθμιση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης και άλλα έργα που υλοποιούνται, το όριο απορρόφησης ΑΠΕ ανεβαίνει στα 2310 MW, τα οποία κατανέμονται σύμφωνα με το εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε:
- 1200 MW από Αιολικούς Σταθμούς
- 900 MW από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς
- 100 MW από Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς
- 80 MW από Σταθμούς Βιομάζας, Βιοαερίου, Γεωθερμίας, Ηλιοθερμικούς
Σταθμούς και Μονάδες ΣΗΘΥΑ
- 30 MW από σταθμούς ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων.
-Κρήτη: Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ που βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένες στην Κρήτη το συνολικό περιθώριο μονάδων ΑΠΕ (υφιστάμενες και νέες) μετά την πλήρη διασύνδεση του νησιού εκτιμάται σε 1080 MW. Συγκεκριμένα το περιθώριο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη ανέρχεται σε 180 MW για την περίοδο μετά την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου και σε επιπλέον 600 MW για την περίοδο μετά την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο: το περιθώριο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται σε 1030 MWκαι κατανέμεται ως εξής: Σάμος, Χίος, Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος 570 MW, Σκύρος 100 MW.
Θράκη: Η αναβάθμιση των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας και Φιλίππων καθώς και τα λοιπά έργα μεταφοράς ανεβάζουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ κατά 700 μεγαβάτ.
Σχετικά Άρθρα
- Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ – σπάνε το φράγμα των 10.000 μεγαβάτ
- ΑΔΜΗΕ: νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
- Οι ΑΠΕ κάλυψαν τα φορτία ηλεκτροδότησης του καύσωνα
- ΑΔΜΗΕ: κίνδυνος καθυστέρησης έργων μεταφοράς ενέργειας
- H ισχύς των ΑΠΕ θα σπάσει εφέτος το όριο των 10 γιγαβάτ
- «Πράσινη» 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία