ecopress
«Οι επεμβάσεις μας στα ποτάμια θα πρέπει να υπηρετούν μια φιλοσοφία που θα τα εντάσσει στις πόλεις ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς... «Δεν έχουμε έλλειμμα νερού αλλά διαχείρισης» τονίστηκε στο συνέδριο ελληνικών πόλεων με ποτάμια

«Οι επεμβάσεις μας στα ποτάμια θα πρέπει να υπηρετούν μια φιλοσοφία που θα τα εντάσσει στις πόλεις ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, το θεσμικό πλαίσιο των παρεμβάσεων» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο «Αστικά ποτάμια: επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθερίας της Λάρισας» το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και τον Δήμο Λαρισαίων που συμμετέχει στο Δίκτυο.
Σκοπός του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Τρικάλων, Δημ. Παπαστεργίου, απευθύνοντας χαιρετισμό είναι «η ανάδειξη της σημασίας των ποταμών, όχι μόνο ως χώρων ανάπτυξης δράσεων αλλά και ως έκφραση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι πόλεις».
Σημειώνοντας ότι «η σχέση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και των ολοκληρωμένων αστικών πολιτικών» ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε τις τραγικές επιπτώσεις στη Μάνδρα Αττικής, από τις αυθαιρεσίες στα ποτάμια.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασ. Πινακάς, σημειώνοντας την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το περιβάλλον και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς «το ποτάμι αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης».

Γενικός Γραμματέας Υδάτων 

«Το πρόβλημα της Θεσσαλίας αφορά στα υπόγεια νερά και θεωρείται αναγκαία η λήψη μέτρων» τόνισε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιάκωβος Γκανούλης, εισηγούμενος το θέμα «Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών ως βασικό εργαλείο μια ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης: Η περίπτωση της λεκάνης του Πηνειού στη Θεσσαλία».

Προσθέτοντας πως «στη Θεσσαλία δεν έχουμε πρόβλημα ισοζυγίου νερών αλλά “διακυβέρνησης” και χρήσης νερών», ο ομιλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα (αρμοδιότητες, φορείς, κλπ) που διαπιστώνονται στα διαχείριση του υδάτινου δυναμικού ενώ επίκειται η υπογραφή των αναθεωρημένων σχεδίων για την επόμενη 6ετία, σύμφωνα και με την Κοινοτική Οδηγία.
«Ενώ δεν είχαμε καν σχέδια για τα προηγούμενα χρόνια τώρα καλούμαστε να τα αναθεωρήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Γκανούλης για να αναδείξει την επικρατούσα κατάσταση στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.
Στο πλαίσιο των εργασιών και κατά την πρώτη ενότητα, ο αρχιτέκτονας και ειδικός αστικής κινητικότητας Sebastien Goethals εισηγήθηκε το θέμα «Urban resilience and integrated ecosystems: A holistic and pragmatic approach of urban rivers», η επίκουρος καθηγήτρια Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αντιγόνη Ζαφειράκου, εισηγήθηκε το θέμα «Βιώσιμη διαχείριση των αστικών ρεμάτων και των όμβριων υδάτων».
Η γλύπτρια αστικού τοπίου Νέλλα Γ κάλαντα, εισηγήθηκε το θέμα «Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τοπίου 2017 – Ί8 του Συμβουλίου της Ευρώπης και η πρόσφατη αναγνώρισή του από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Τοπίων: Ο γλυπτός ποταμός της Λάρισας, επανίδρυση σχέσεων με το φυσικό και ιστορικό τοπίο».

Έγιναν επίσης εισηγήσεις που αφορούσαν στα θέματα: «Πόλη και Απορροή: Ανάσχεση ή Προσαρμοστική Διαχείριση; Σύγχρονα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού σε πόλεις με ποτάμια» (Ιωάννα Ηώ Καρύδη, διδάσκουσα ΤΜΧΠΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας),  «Η ενσωμάτωση του ποταμού στον αστικό χώρο: Βασικές προκλήσεις για το σχεδιαστή – μηχανικό» (Βασιλική Γαλάνη, Νίκ. Κουκούλας, Χρ. Κουτάκος, Μαρία Μαρκάτου, Παν. Πάλλας για τη Μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων – ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) και «Τα αστικά ποτάμια ως “νησίδες” βιοποικιλότητας σε έναν “ωκεανό” τσιμέντου. Η περίπτωση των ποταμών των Τρικάλων» (Δημήτρης Βαβύλης βιολόγος – ορνιθολόγος).

Η ανάδειξη του Πηνειού

Η ανάδειξη της σημασίας του Πηνειού ποταμού, όχι μόνο ως χώρου ανάπτυξης δράσεων αλλά και ως έκφραση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων τονίστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ, από τον Δήμο Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, στο οποίο συμμετέχει. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη».
Για τη σύνδεση των ποταμών με τον κοινωνικό ιστό μίλησε ο κ. Ιάκωβος Γκανούλης, ομ. καθ. ΑΠΘ, ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ακολούθησαν ομιλίες του δήμαρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για «το σήμερα και το αύριο του Πηνειού», της Αγγελικής Καλλία Αντωνίου, Δρ. Νομικής καθηγήτριας Περιβαλλοντικού Δικαίου στο ΕΚΔΔΑ, η οποία μίλησε για τη διαχείριση των ποταμών σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία. Η Ευαγγελία Γιοβρή – Διαμαντή, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc γενική διευθύντρια Δήμου Λαρισαίων παρουσίασε την ένταξη του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης μέσα από το Δίκτυο Αστικών Υπαίθριων Χώρων, ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, δ/ντης Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΕΥΑΛ για τα «Αστικά ποτάμια και τις βασικές υδατικές υποδομές των πόλεων: Λάρισα και Δ.Ε.Υ.Α.Λ.» και ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής για την επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού.
Στο β’ μέρος του συνεδρίου τοποθετήθηκαν οι κ.κ.: Σταύρος Γουλούλης, «Ο Πηνειός στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα: προσδιορίζοντας τη σχέση της Λάρισας με την περιΒάλλουσα χώρα της», Νίκος Παπαθεοδώρου, ιατρός, ιστοριοδίφης για τον Πηνειό, «Η αέναη πηγή ζωής της Θεσσαλίας», ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων ανέλυσε το Φεστιβάλ Πηνειού και πώς μια γιορτή έβαλε το ποτάμι στη ζωή της πόλης.
Το συνέδριο έκλεισε με απολογιστικές παρεμβάσεις από τους Απ. Καλογιάννη, δήμαρχο Λαρισαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων, πρόεδρο «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια» και Γιώργιο Σούλτη, αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων Γιάννης Σιούλας

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας