ΔΕΠΑ Εμπορίας: επενδύσεις πράσινης μετάβασης πάνω από 400 εκατ. ευρώ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 6 Νοεμβρίου 2024 Αργύρης
Επενδύσεις σε έργα ύψους πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για την πράσινη μετάβαση παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΑΕ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις δέκα πιο αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ και έχει τη δυνατότητα να γίνει local superpower», σε θεματική συζήτηση εκπροσώπων της αγοράς ενέργειας με θέμα: «ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση».
Στο πλαίσιο του 7ου AthensInvestmentForum, στο Μέγαρο Μουσικής οι εκπρόσωποι της αγοράς ενέργειας τόνισαν τα ακόλουθα:
Κ. Ξιφαράς: Η Ελλάδα είναι ένας κόμβος ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή
Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ μίλησε για τις εμβληματικές επενδύσεις της εταιρείας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι ένας κόμβος ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει βοηθήσει χώρες, όπως τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, να έχουν ενεργειακή σταθερότητα και έχει ανταπεξέλθει στις ενεργειακές κρίσει από την Ρωσο – Ουκρανική κρίση. Ανέφερε ότι πλέον οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουμε μεγάλο επενδυτικό ρίσκο, ενώ όπως έκανε γνωστό, η ΔΕΠΑ έχει κάνει επενδύσεις σε έργα ύψους πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για την πράσινη μετάβαση. Ανέλυσε την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο – γέφυρα. Εκτός του ότι θα συνεχίσει να παίζει έναν κρίσιμο ρόλο, θα είναι εδώ, και η Ευρώπη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο». Ο κ. Ξιφαράς εκτίμησε ότι θα υπάρξει υψηλή ένταση στην αγορά ηλεκτρική ενέργειας, με σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν πρόσκαιρα και σε αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς.
Κ. Μαύρος: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει local superpower στον τομέα της ενέργειας
«Η Ελλάδα είναι μία από τις δέκα πιο αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ και έχει τη δυνατότητα να γίνει local superpower», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΑΕ. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας και να επεκταθούμε στα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι το μέλλον μπορεί να είναι μόνο πράσινο. Η ενεργειακή μετάβαση είναι συνδεδεμένη με την ευημερία των κοινωνιών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό τον κλάδο περισσότερο και πιο γρήγορα προκειμένου να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Όπως είπε, τα στοιχεία που θα καθορίσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ΕΕ είναι η ανάπτυξη των μπαταριών και οι επενδύσεις σε δίκτυα καθώς επίσης και η ψηφιοποίηση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
F. Matana: Ο ρόλος του φυσικού αερίου στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης
Παρατηρούμε μία τεράστια προσπάθεια από την ΕΕ για προώθηση του ρόλου του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Fabrizio Matana, CEO, IGI POSEIDON και επεσήμανε τη σημασία των ΑΠΕ τόσο στην επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την αποθήκευση ενέργειας. Εκτίμησε, ότι υπάρχει σημαντικός χώρος για επενδύσεις και υποδομές για το φυσικό αέριο .Όπως είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, οι υποδομές φυσικού αερίου πρέπει να είναι ευέλικτες προκειμένου να είναι έτοιμες να αξιοποιηθούν για το υδρογόνο.
Κ. Μπασλής: Ο στόχος της μετάβασης και η διαχείριση της ενέργειας
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μπασλής, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ ανέφερε ότι παρατηρούμε μία εξομάλυνση στην αγορά ενέργειας, ενώ όπως είπε, έχουμε μπροστά μας και τον στόχο της μετάβασης, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως είπε, πρέπει να φέρουμε τον καταναλωτή πολύ κοντά στο τι σημαίνει διαχείριση της κατανάλωσης, προκειμένου να έχουμε σταθερά φθηνή ενέργεια. «Η επόμενη μέρα είναι μία πορεία με χαμηλότερο κόστος αλλά και με καλύτερη διαχείριση της ενέργειας στους οικιακούς αλλά και βιομηχανικούς καταναλωτές».Πρόσθεσε δε, ότι χρειαζόμαστε ενεργειακή ασφάλεια όπως είναι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Σ. Α. Κυριακού: Οι προκλήσεις των προγραμμάτων ενεργειακής μετάβασης
Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Στυλιανός Α. Κυριάκου, Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΠΠΑΕ, HELLENiQ ENERGY, ανέφερε ότι «στην εταιρεία έχουμε διάφορα προγράμματα αντικατάστασης ενεργειακού εξοπλισμού, καθώς επίσης και ψηφιακά εργαλεία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Μιλώντας για τις εν λόγω επενδύσεις αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος αλλά και τη σημαντική απόδοσή τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παραγωγή πράσινων καυσίμων αλλά και στα e-fuels. Μίλησε αναλυτικά για τις προκλήσεις των προγραμμάτων ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων, αλλά και την πολύ σημαντική παράμετρο του στρατηγικού σχεδιασμού για την υλοποίηση των αντίστοιχων υποδομών με εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εκπαίδευση.
Ν. Ρήγας: Επένδυση στις τεχνολογίες και υποδομές αποθήκευσης CO2
O κ. Νικόλαος Ρήγας, Head of Carbon Storage, ENERGEAN, αναφέρθηκε στις τεχνολογίες και υποδομές αποθήκευσης CO2, για την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ή θα οδηγηθούμε στην απανθρακοποίηση ή θα χάσουμε την βιομηχανία μας. Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της επένδυσης αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, επισημαίνοντας τη δυνατότητα που δημιουργεί για την Ελλάδα να τεθεί μεταξύ των επικεφαλής στον συγκεκριμένο κλάδο. Επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΥΠΕΝ, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα Green Hub για την περιοχή, με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία αλλά και την αγορά.
Θ. Αχείμαστος: Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο αλλάζει τους όρους της ελληνικής βιομηχανίας
Απ΄ την πλευρά του ο κ. Θωμάς Αχείμαστος, Group Vice Chairman, COPELOUZOS GROUP, επεσήμανε ότι, μέσω του καλωδίου και του συνολικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με την Αίγυπτο, θα διατεθούν τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία περί τα 9,5 gigawatt πράσινης ενέργειας, αλλά και για την παραγωγή υδρογόνου. Η ελληνική βιομηχανία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του έργου σε ανταγωνιστικές τιμές, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι το κόστος του συνολικού έργου είναιπερίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αλλάξει τους όρους της ελληνικής βιομηχανίας.
Σχετικά Άρθρα
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ουγγαρίας
- Όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας: ισχυρό παρών στην πράσινη & έξυπνη ενέργεια
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου στη Μολδαβία
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: επενδύει στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: επέκταση της στήριξης οικιακών, βιομηχανικών καταναλωτών και Νοσοκομείων
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου στη Μολδαβία