ΔΕΘ: οι εξαγγελίες για το “Εξοικονομώ κατ Οίκον” και τις φοροαπαλλαγές
ΕιδήσειςΕνέργειαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧρήμα 10 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Επιθετική πολιτική στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια, με αιχμή το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ανήγγειλαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ.
Ήδη, σημειώνεται, βρισκόμαστε στις παραμονές της έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄οίκον ΙΙ, η οποία ύστερα από την αναβολή που δόθηκε τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης – Προθεσμίες
Περιφέρεια Έναρξη υποβολής αιτήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας Από 16.09.2019 Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης Από 19.09.2019 Αττικής, Νοτίου Αιγαίου Από 23.09.2019
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε σχετικά μιλώντας στο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη ότι «Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καλά επίπεδα ενεργειακής εξοικονόμησης σε σχέση με τους στόχους της αλλά και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όπως φαίνεται και στα γραφήματα αυτό είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και της μείωσης των ενεργειακών καταναλώσεων των πολιτών και όχι στο ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε μια ενεργειακή αποδοτική χώρα».
Η κα Σδούκου επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την οποίο εξήγγειλε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δεσμεύσεις και πρόσθεσε: «Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ κατ Οίκον διαδοχικά ανά ομάδα Περιφερειών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 275 εκ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις».
Η κα Σδούκου έκανε συνολική αναφορά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
-Η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα απέχει αρκετά από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020. Λίγοι εδώ μέσα πιστεύουμε και αισιοδοξούμε στην επίτευξη του 18% σε ΑΠΕ μέχρι το 2020. Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η αναβαθμισμένη Επιτροπή σε σχέση με την προηγούμενη, με σκοπό την αναθεώρηση των κύριων στόχων σε ΑΠΕ και ΕΞΕ για το 2030. Μέχρι τέλος του έτους θέλουμε να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, να υποβληθεί στην Ευρ. Επιτροπή και να καταστεί δεσμευτικό.
-Τα μέτρα που σχεδιάζονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είναι:
1/Αποτελεσματική διαδικασία αδειοδότησης
H οδηγία RED II μιλάει για μέσο χρόνο αδειοδότησης τα 2 έτη, και δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές.
2/Νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ.
3/ Συνεισφορά των Υβριδικών Σταθμών στη γενικότερη στρατηγική επίλυση του προβλήματος των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
4/ Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιώνμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με πρώτη και καλύτερη την Κρήτη.
5/ Θα εξετασθεί η δυνατότητα εξαίρεσης των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, άνω των 250MW, από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Υπάρχουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να τα υλοποιήσουν.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- ΥπΑΑΤ: πως μοιράζονται 525,3 εκ. ευρώ στους νέους γεωργούς
- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: οι 95.861 δικαιούχοι για επιταγή αγοράς
- ΥΠΕΝ: ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»
- Υπογραφές για την ενεργειακή κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας
- «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα»: επενδυτικά σχέδια άνω του 1 δισ. ευρώ