ΔΕΘ: οι τέσσερις φοροελαφρύνσεις για την ακίνητη περιουσία
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΧρήμα 12 Σεπτεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Τέσσερις παρεμβάσεις για τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας περιελαμβάνει το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, με κορυφαίo μέτρο την αλλαγή για την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών –δωρεών. Ποια είναι τα μέτρα με θετικό φορολογικό αντίκτυπο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Από ένα πακέτο 24 μέτρων, τέσσερις είναι οι παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη φοροελάφρυνση της ακίνητης περιουσίας. Με την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών, να είναι η πλέον ηχηρή από αυτές, καθώς θα απαλλάξει χιλιάδες οικογένειες από το βάρος ενός μεγάλου οικονομικών κόστους. Ειδικά την τρέχουσα περίοδο που λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, διογκώνεται το κύμα μεταβιβάσεων, με τις γονικές παροχές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστα των συγκεκριμένων πράξεων.
Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αν και ο Πρωθυπουργός τόσο κατά την κεντρική ομιλία του, όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι το πλήρες σχέδιο για τη μείωση των συντελεστών του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα παρουσιαστεί στο τέλος του έτους, ωστόσο, υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους και στις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους, ότι θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή του φόρου αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το 2022. Για πρώτη φορά επίσης όσον αφορά το ίδιο πεδίο, γίνεται αναφορά για παρέμβαση στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ένα ζήτημα που αποτελεί πάγια αίτημα των ιδιοκτητών και επιβαρύνει περισσότερους από 450 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ειδικότερα τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία, συνοψίζονται στα παρακάτω:
Γονικές παροχές
Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού από 1η Οκτωβρίου 2021. Αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ και Πρόκειται για ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ετησίως. Η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού αποτελεί ένα μέτρο που επηρεάζει θετικά χιλιάδες οικογένειες, που θέλουν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση και το διαμοιρασμό της οικογενειακής περιουσίας καθώς τους απαλλάσσει από την πληρωμή σημαντικών ποσών φόρου. Το παράδειγμα που ακολουθεί καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το μέγεθος αποφόρτισης του οικονομικού βάρους. Βάσει των μέχρι σήμερα ισχυουσών διατάξεως, ένας γονέας που μεταβιβάζει στο παιδί του πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο γονικής παροχής 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου η συγκεκριμένη πράξη θα είναι αφορολόγητη. Στην περίπτωση που το παιδί αποκτά με γονική παροχή ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 ευρώ με γονική παροχή, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος αυτός μηδενίζεται. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος. Κατά τη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου, αλλά «για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ». Ανέφερε επίσης, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία και πως στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο: «Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».
Έκπτωση ενεργειακής αναβάθμισης
Καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση θα έχει η ακίνητη επαγγελματική περιουσία η οποία θα αναβαθμίζεται ενεργειακά. Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).
Εισφορά αλληλεγγύης
Στα θετικά μέτρα των φοροελαφρύνσεων τέλος, είναι η επέκταση για όλο το 2022 του μέτρου της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,20-10% επί των εισοδημάτων και από ακίνητη περιουσία.
Σχετικά Άρθρα
- Ε9: αυτόματα η συμπλήρωση για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων
- ΕΝΦΙΑ διαφορετικών ταχυτήτων-κερδισμένοι και χαμένοι
- Ε9: τέλος στην υποβολή των δηλώσεων για δωρεές και γονικές παροχές
- ΕΝΦΙΑ: έρχονται τα εκκαθαριστικά-οι μειώσεις και οι επιβαρύνσεις
- ΕΝΦΙΑ: τι προβλέπεται για καταβολή δόσεων και εκπτώσεις
- Νέος ΕΝΦΙΑ: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά στο taxisnet