Διαγωνισμός για ψηφιακές πολεοδομίες και καταγραφή 550.000 κτιρίων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 15 Φεβρουαρίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Προκηρύχθηκε το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων των πολεοδομιών της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καταχωρηθούν ψηφιακά έως το 2025 όλες οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ένχαρτες έως το 2018, πριν λειτουργήσει το «e-adeies». Παράλληλα θα γίνει τρισδιάστατη καταγραφή, 550.000 κτιρίων κυρίως σε μεγάλους Δήμους, στο νέο Μητρώο Ακινήτων και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
Η τρισδιάστατη καταγραφή, 550.000 κτιρίων αφορά σε 32 κυρίως μεγάλους δήμους ή αντίστοιχα σε 82 Δημοτικές Ενότητες, στο πλαίσιο του δρομολογημένου έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ενισχύοντας τη βάση του νέου Μητρώου Κτιρίων, δίνοντας τη δυνατότητα ψηφιακών διασταυρώσεων, μέσω της βάσης των Δημοτικών Τελών, μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και της βάσης αυθαιρέτων του ΤΕΕ.
Το έργο, με αντικείμενο την «ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας» προκηρύσσεται με ανοικτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με συνολική εκτιμώμενη αξία 150.737.755,42 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 121.562.705,99 €, ΦΠΑ 29.175.049,44 €), με δικαίωμα προαίρεσης 50%, (επιπλέον ποσό 75 εκατ. ευρώ) από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως αναθέτουσα αρχή, ενώ υλοποιείται, σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το αντικείμενο του έργου
Σύμφωνα με την προκήρυξη, το αντικείμενο του έργου είναι:
Α. Η Ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας. Η ψηφιοποίηση θα αφορά όλο τον φάκελο μιας οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων συνοδευτικών εγγράφων και μελετών.
Στο έργο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.
Β. Η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.
Οι στόχοι του έργου
-«Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα στα προηγούμενα το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο» επισημαίνεται στην προκήρυξη και αναφέρεται ότι:
-«Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσης τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους».
Στο πλαίσιο αυτό, με την υλοποίηση του παρόντος Έργου επιδιώκεται:
Α. Η Ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας (εκτός των προαναφερόμενων ΥΔΟΜ, η ψηφιοποίηση του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη).
Β. Η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.
-«Μέσω του τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ».
Οι περιοχές γεωμετρικής τεκμηρίωσης
Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου που θα ενισχύσουν με τα γεωγραφικά στοιχεία τον Ψηφιακό Χάρτη είναι οι Δήμοι:
1) Αγκιστρίου,
2) Αίγινας,
3) Ασπροπύργου,
4) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,
5) Ελευσίνας,
6) Θερμαϊκού,
7) Κασσάνδρας,
8) Κορινθίων,
9) Κρωπίας,
10) Λαρισαίων,
11) Λαυρεωτικής,
12) Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων,
13) Μάνδρας – Ειδυλλίας,
14) Μαραθώνος,
15) Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
16) Μεγαρέων,
17) Μυκόνου,
18) Νέας Προποντίδας,
19) Παιανίας,
20) Παλλήνης,
21) Περάματος,
22) Πυλαίας – Χορτιάτη,
23) Ραφήνας – Πικερμίου,
24) Σαλαμίνος,
25) Σαρωνικού,
26) Σκιάθου,
27) Σπάτων,
28) Σπετσών
29) Σύρου – Ερμούπολης,
30) Φυλής,
31) Ωραιοκάστρου, και
32) Ωρωπού.
Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε:
- 32 Δήμους,
- 82 Δημοτικές Ενότητες, και
- Περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).
Φάσεις του έργου
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τις παρακάτω Φάσεις:
1) Φάση Α: Μελέτη Εφαρμογής, με διάρκεια δύο (2) μηνών.
2) Φάση Β – Εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής – Εκπαίδευση υπεύθυνων σάρωσης & καταχώρησης, με διάρκεια δύο (2) μηνών.
3) Φάση Γ – Σάρωση και τεκμηρίωση Εγγράφων, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
4) Φάση Δ – Καταχώρηση Εγγράφων, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
5) Φάση Ε – Γεωκωδικοποίηση Αδειών Δόμησης, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
6) Φάση ΣΤ – Μητρώο κτιρίων νέων περιοχών, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΤΕΕ
Το έργο εντάσσεται και συνδυάζεται με το συνολικό πλαίσιο δημιουργίας και ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών, που έχει αναλάβει και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σχετικά σημειώνεται ότι:
Από το Νοέμβριο του 2018 όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e- Άδειες του οποίου πάροχος είναι το ΤΕΕ. Επίσης στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων, που επίσης τηρεί το ΤΕΕ, έχουν τεκμηριωθεί ηλεκτρονικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές.
Με το Νόμο 4782/2021 άρθρο 214 θεσπίστηκε η ψηφιοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, και η υποχρεωτική καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η.12.2023. Η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πάντως σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2025.
Με το εδάφιο 2 του ίδιου άρθρου κατέστη δυνατή η ανάθεση της υλοποίησης του σχετικού Έργου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4226/Β/14-9-2021) των Οικονομικών, Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, ανατέθηκε η υλοποίηση του Έργου της Ψηφιοποίησης των φακέλων των οικοδομικών αδειών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ Λειτουργεί ως Αναθέτουσα Αρχή για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την ψηφιοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή και καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες του αρχείου των υπηρεσιών στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες.
Επιπλέον με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/31224/333/2020, ΦΕΚ 1173/Β/6-4- 2020) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ορίστηκε η ανάπτυξη, η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Επίσης, συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή Εποπτείας – της οποίας προεδρεύει στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – και απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΤΕΕ και του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Σχετικά Άρθρα
- Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών 3,5 εκατ. κτιρίων σε 288 δήμους
- Ψηφιοποιούνται περισσότερες από 1,2 δισ. σελίδες δημόσιων αρχείων
- Οι εργοληπτικές οργανώσεις στηρίζουν το ψηφιακό μητρώο υποδομών
- ΤΕΕ: τρέχουν Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών
- ΤΕΕ: δωρεάν 30.000 ψηφιακές υπογραφές για τον ψηφιακό χάρτη
- Πειραιάς: ψηφιακές 100.000 οικοδομικές άδειες 65ετίας