Διαγωνισμός για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 29 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης δύο μεγάλων κοινοπραξιών, που έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τη μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού της Κρήτης, και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην έναρξη του διήμερου διεπιστημονικού συνεδρίου «Περιβαλλοντικές προκλήσεις στον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, που διοργανώθηκε μετά από συνεργασία της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Δικηγορικό σύλλογο Χανίων ζήτησαν στράτευση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη υπάρχει κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή, με ιδιαιτερότητα για την Κρήτη λόγω θέσης και γεωμορφολογίας της: «…Η τεράστια ακτογραμμή εκθέτει το νησί στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και στη μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Υπάρχει αναγκαιότητα προστασίας του πλανήτη, ενίσχυσης μέτρων και δράσεων για το περιβάλλον σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, στις οποίες καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το Δικαστικό Σώμα».
Το σήμα κινδύνου για την προστασία του πλανήτη, το δίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019, (όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια) δεδομένου πως, με βάση τα στοιχεία, τρεις από τους πέντε σοβαρότερους παγκόσμιους κινδύνους, τόσο από άποψη πιθανότητας όσο και από άποψη επιπτώσεων, είναι περιβαλλοντικοί, και όλοι τους συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Όπως τονίστηκε μάλιστα από τον κ. Αρναουτάκη, με αυτά τα δεδομένα, «…η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελεί έναν σημαντικό Οδικό Χάρτη, πάνω στον οποίο οφείλουμε να πορευτούμε όλοι. Το ίδιο και το νέο πλαίσιο πολιτικής για που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο πρώτος που εγκρίθηκε στη χώρα».
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε μάλιστα, πως με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής, από το 2014, ξεκίνησε η διαδικασία για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να καταρτιστεί ένας Περιφερειακός Σχεδιασμός Προσαρμογής, προκειμένου να εστιάσουμε, καίρια και αντικειμενικά στα τρωτά σημεία της Κρήτης, χωρίς να παρασυρθούμε από γενικόλογες και θεωρητικές μελέτες και αναφορές.
Η περίπτωση της Κρήτης είναι ιδιαίτερη, λόγω θέσης και γεωμορφολογίας, καθώς η τεράστια ακτογραμμή εκθέτει το νησί στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και στη μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, ενώ η θέση της Κρήτης και η νησιωτικότητά της κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαχείριση των προβλημάτων ξηρασίας, λειψυδρίας, ερημοποίησης, καύσωνα.
Σήμερα, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης δύο μεγάλων κοινοπραξιών που έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τη μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού, και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, για την Κρήτη, το φυσικό της περιβάλλον, αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Κάθε ανθρώπινη, επομένως, παρέμβαση, θα επηρεάζει εκ των πραγμάτων αυτόν το φυσικό πλούτο. Για το λόγο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών είναι αποφασισμένη να πράξει τα απαιτούμενα για να μη διαταραχθεί αυτή η ισορροπία. «Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων με σκοπό την ενσωμάτωση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στις πολιτικές που οριζόντια εφαρμόζουμε στο νησί. Αυτοί οι 17 στόχοι αποτελούν για την Περιφέρεια μια καθημερινή πρόκληση, μια πρόκληση που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία που σχεδιάζουμε για την Κρήτη του 2030», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Σχετικά Άρθρα
- Κρήτη: στα 564,5 εκατ. ευρώ το περιφερειακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ
- Νέο ΕΣΠΑ: εγκρίθηκε το πρώτο Περιφερειακό Πρόγραμμα
- Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής
- ΟΣΕΤΕΕ-Περιφέρεια Κρήτης: διήμερο δράσεων για ασφάλεια στην εργασία
- Δικηγόροι: έως και δέκα χρόνια για τα ιδιοκτησιακά στους δασικούς χάρτες
- Χανιά: δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων