ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο στην Ελλάδα, από το Γενικό Γραμματέα Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ.... Διασχίζοντας την Ευρώπη με ποδήλατο: Οι διαδρομές της Ελλάδας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο στην Ελλάδα, από το Γενικό Γραμματέα Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Μεταξύ των δράσεων  που καταγράφονται για τη δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στον αστικό & εξωαστικό χώρο, είναι η χρηματοδότηση δύο εθνικών διαδρομών Εurovelo. Το Εurovelo είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο στοχεύει στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου ποδηλατικού δικτύου διασύνδεσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Μέχρι στιγμής,  περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών. Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το ποδηλατικό δίκτυο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 70 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το ecopress παρουσιάζει τις τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές  την  EV8, η EV11 και  την EV13,  στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Η δημιουργία ενός  βιώσιμου διευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατοδρόμων

Η δημιουργία ενός βιώσιμου διευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατοδρόμων  στην οποία  επικεντρώνει το Eurovelo τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει υψηλά πρότυπα σχεδιασμού, σήμανσης και προώθησης για όλους τους ποδηλατοδρόμους της Ευρώπης. Επίσημα σηματοδοτημένο δίκτυο EuroVelo βρίσκει κανείς σήμερα σε χώρες όπως, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ελβετία, το Ενωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Όπως σημειώνεται στον επίσημο ιστότοπο του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατοδρόμων, το διεθνές status που διέπει αυτές τις διαδρομές διευκολύνει τη συντήρηση και την επέκτασή τους, μέσω οικονομικής και πολιτικής στήριξης σε διασυνοριακό επίπεδο.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών μέσω του Eurovelo είναι αφενός η εξασφάλιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών υψηλού επιπέδου σχεδιασμού και υλοποίησης, που θα συνδέει τις χώρες της Ευρώπης με ασφάλεια, ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν ένα βιώσιμο μέσο μεταφοράς, όπως το ποδήλατο, στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και στα ταξίδια τους. Αφετέρου , η ενημέρωση των κέντρων λήψης αποφάσεων περί της ύπαρξης αυτών των διαδρομών, ώστε να χρησιμοποιηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, που θα ενισχύσουν τους τομείς της αγοράς οι οποίοι άπτονται του αντικειμένου.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Εθνικός Συντονιστής Eurovelo για την Ελλάδα είναι η  MKO «Πόλεις για Ποδήλατο». Ο ρόλος της είναι η ανάπτυξη των διαδρομών EuroVelo, προωθώντας τη συνεργασία ανάμεσα σε υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, επαγγελματίες και τοπική κοινότητα με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού. Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι η Ελλάδα βρίσκεται  «εκτός» παιχνιδιού, καθώς οι τρεις χαρακτηρισμένες διαδρομές που διασχίζουν τη χώρα, βρίσκονται  σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού, με μία αξιοπρόσεκτη κινητικότητα να παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια από τις Περιφέρειες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Και βεβαίως, τις τελευταίες εξαγγελίες του εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ,   που δεσμεύτηκε για την ανάπτυξη δύο διαδρομών, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στη χώρα, οποίος, μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη: «Πρόκειται για οφέλη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την στιγμή που μόνο ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός εκτιμάται (ετησίως): 2.8 δις. ταξίδια στην Ευρώπη, 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου δηλαδή το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων», ανέφερε ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης στην Ενημερωτική Εκδήλωση για θέματα Ποδηλατικού Τουρισμού στο πλαίσιο του έργου MEDCYCLETOUR «Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό», που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα

Οι διαδρομές

Η  Μεσογειακή διαδρομή eurovelo EV8

Η  Μεσογειακή διαδρομή eurovelo EV8  εκτείνεται στα 5.900 χιλιόμετρα. Με σημείο αφετηρίας για τη χώρα μας τη δυτική Ελλάδα,  Ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα. Διατρέχει τέσσερις  περιφέρειες: Την περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής. Η διαδρομή περιλαμβάνει διαδρομές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους δίπλα στη θάλασσα, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Από τον Βορρά στον Νότο, η διαδρομή Eurovelo 11

Από τον Βορρά στον Νότο, η διαδρομή Eurovelo 11 (EV11) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας, τη χώρα του «ήλιου του μεσονυχτίου» και καταλήγει στη χώρα του ήλιου, την Μεσογειακή Ελλάδα, έχοντας διανύσει 6.000 χιλιομέτρων μέσα από τη Φιλανδία, την Εσθονία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, και του μεγάλου της μήκους, η διαδρομή EV11 έχει χαρακτηριστεί από ποδηλάτες που την έχουν διατρέξει, ως «το κτήνος της Ανατολής».

Το EuroVelo 11διασχίζει 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το μοντέρνο Ελσίνκι, το γοητευτικό Βίλνιους, την «πόλη του Φοίνικα», όπως αποκαλείται η Βαρσοβία, την «λευκή πόλη» του Βελιγραδίου, τα παραποτάμια Σκόπια, στις όχθες του Αξιού, και καταλήγει στη μαγευτική και ιστορική πόλη της Αθήνας.

Εντός ελληνικού εδάφους, στο οποίο εισέρχεται πλάι στο νότιο τμήμα της λίμνης Δοϊράνης, η EV11 περνά από μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη, η Λάρισα, ο Βόλος, η Λαμία, η Θήβα, η Χαλκίδα και τελικά η Αθήνα, και στη σκιά ορεινών όγκων φορτωμένων με μύθους και ιστορία, όπως ο Όλυμπος και το Πήλιο, διερχόμενη τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής.

Η διαδρομή Eurovelo EV13 από τον αρκτικό ωκεανό

Η διαδρομή Eurovelo EV13, μήκου 10.400 χιλιομέτρων ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα: από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. H διαδρομή αποτελεί μια εφαπτόμενη διαδρομή στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Διασχίζοντάς την οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ιστορία της Ευρώπης την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας