ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα προβλέπουν ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για τα διατηρητέα κτίρια, ανατροπή του κανόνα τα κτίρια να χαρακτηρίζονται διατηρητέα... Διατηρητέα: Ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, κίνητρα και νέες αρμοδιότητες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα προβλέπουν ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για τα διατηρητέα κτίρια, ανατροπή του κανόνα τα κτίρια να χαρακτηρίζονται διατηρητέα στα 100 χρόνια από την ανέγερση τους και νέες αρμοδιότητες για τα διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα κτίρια στους δήμους, προωθεί το ΥΠΕΝ.

Δημιουργείται νέα ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής των διατηρητέων κτιρίων σε όλη την επικράτεια. Για το σκοπό αυτό  έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα ενοποιήσει τις «λίστες» των χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων, που υπάρχουν σήμερα στις αρμοδιότητες τεσσάρων διαφορετικών υπουργείων, τα οποία είναι τα υπουργεία  Πολιτισμού, που έχει και τις περισσότερες καταγραφές, Περιβάλλοντος, Μακεδονίας Θράκης και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αρμοδιότητες στους Δήμους

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς,  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Προκόπη Αγγελόπουλο, τονίζοντας παράλληλα ότι η αρμοδιότητα ελέγχου αλλά και χαρακτηρισμού των διατηρητέων κτιρίων θα περάσει στους δήμους.

-«Αν και όπως φαίνεται η διατήρηση των κτιρίων, που είναι σημαντικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας δεν απασχολούν την προεκλογική περίοδο για τις κάλπες της αυτοδιοίκησης, συνέπεια και του γεγονότος ότι πολλοί υποψήφιοι δεν γνωρίζουν αυτά τα ειδικά θέματα, οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτό το τομέα αλλά και γενικά για τον επανασχεδιασμό των κτιρίων και των πόλεων» είπε ο κ Δημαράς.

Άμεσες ρυθμίσεις

Δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος δεν επαρκεί για να προωθηθεί ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις πόλεις και τα και τα κτίρια, που επεξεργάζεται διυπουργική και διεπιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία του Γ. Δημαρά στο ΥΠΕΝ, ο κ. Δημαράς ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν άμεσα κάποιες έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις για ψήφιση στη Βουλή, οι οποίες θα αφορούν τα διατηρητέα κτίρια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν αναλυτικά τα εξής:

-Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής όλων των διατηρητέων κτιρίων

-Αρμοδιότητα των δήμων για τον έλεγχο και τον χαρακτηρισμό των διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων της περιοχής τους.

-Οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την ανακατασκευή των διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Τα κίνητρα αυτά συζητείται να είναι μειωμένος ΦΠΑ για τα υλικά και τις εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων. Απαλλαγή για ένα χρονικό διάστημα από τον ΕΝΦΙΑ και ευνοϊκά δάνεια με ευνοϊκά κίνητρα και επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες,  «διότι αυτό θα έχει προστιθέμενη αξία για τις πόλεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Νέοι κανόνες χαρακτηρισμού

Κατάργηση της πρόβλεψης τα κτίρια που συμπληρώνουν εκατό χρόνια από την ανέγερση τους να χαρακτηρίζονται διατηρητέα. «Τα κτίρια που ήταν κατασκευασμένα από πέτρα έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Τα κτίρια όμως που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν αντοχή για 70 χρόνια και εφόσον συντηρούνται ανά δεκαετία στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν σε όριο ζωής 100 χρόνων» είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι «αυτοί οι κανόνες που ίσχυσαν μέχρι τώρα δεν μπορούν να ισχύσουν στο μέλλον διότι για ένα μεγάλο μέρος κτιρίων θα είναι ασύμφορο να τα διατηρήσεις στο μέλλον».

Νέος σχεδιασμός

Τα γερασμένα και ενεργοβόρα κτίρια στα κέντρα των πόλεων είπε ο κ Δημαράς ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστούν με καινούργιους όρους, ώστε να μπορείς πλέον να φυτέψεις στις ταράτσες, να κάνεις γεωθερμία εάν η κλίμακα είναι σε μισό ή ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και να κάνεις κτίρια με νέους όρους αντοχής ενεργειακής συμπεριφοράς και να δημιουργηθεί και περισσότερο πράσινο». Ο ίδιος είπε ότι παράλληλα «τα κτίρια  της δεκαετίας του 50 και του 60 θα πρέπει να καταγράφονται και να ελέγχονται και γενικώς θα πρέπει να ανησυχούμε διότι αν μας προκύψει μεγάλος σεισμός θα έχουμε προβλήματα».

«Πρέπει να κάνουμε επαναστατικές αλλαγές στα κέντρα των πόλεων», είπε ο κ Δημαράς τονίζοντας ότι «πρέπει να  σχεδιάσουμε τις πόλεις σε νέα βάση και να μην αναπαράγουμε το μοντέλο που σχεδιάστηκε για άλλες εποχές και άλλες ανάγκες». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «στο κέντρο της Αθήνας από την Αγίου Κωνσταντίνου έως τα Άνω Πατήσια έχει ελάχιστο πράσινο και ελάχιστες πλατείες,  όπως Αμερικής και Κολιάτσου έκτασης μισού οικοδομικού τετραγώνου.  Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του αστικού περιβάλλοντος αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι πόλεις που δεν έχουν πράσινο θα έχουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου και οι συνθήκες θα είναι αβίωτες» είπε ο κ Δημαράς και τόνισε ότι «πρέπει  να πρασινίσουμε τις πόλεις μας  με απλούς τρόπους όπως παραδείγματος χάρη πρώτα να πρασινίσουμε τις αυλές των σχολείων αλλά και με πιο σύνθετους τρόπους με αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας