ecopress
Σε κατακόρυφη πτώση, στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες  για  διάσωση των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας... Διατηρώ κατ’ Οίκον: τρύπα 243 εκατ. ευρώ, στη χρηματοδότηση του προγράμματος

Σε κατακόρυφη πτώση, στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες  για  διάσωση των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας ιδιωτών ιδιοκτητών βρίσκεται το περιβόητο πρόγραμμα  «Διατηρώ κατ’ Οίκον». Τα νεότερα είναι ότι από την αρχική πρόβλεψη των 250 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ με το αμελητέο  ποσό των 7εκατ. ευρώ και ανοίγει τρύπα χρηματοδότησης 243 εκατ. ευρώ.  

-«Είναι σαν να μας εμπαίζουν κατάμουτρα», δηλώνει στο ecopress  η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων, δικηγόρος Εύη Μαμιδάκη, καθώς «το πρόγραμμα με αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει το πολύ 20 κτίρια».

Αντιμέτωποι με αυτά τα σοκαριστικά δεδομένα, ο Σύλλογος Διατηρητέων, με την πρόεδρό του Εύη Μαμιδάκη και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την εκπρόσωπό του Δέσποινα Στρατήγη, προέβησαν σε ένα πραγματικό μπαράζ συναντήσεων. Μέσα σε διάστημα τριών μόλις ημερών, πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τη νέα υφυπουργό Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και τον νέο υφυπουργό Οικονομικών, Χρήστο Δήμα, αναζητώντας λύσεις στη διάσωση και χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια και η Ομόνοια έχουν μετατραπεί σε γκρίζες ζώνες, καταλαμβανόμενες από νεκρά υπερμεγέθη τετράγωνα με γερασμένα ανενεργά νεοκλασικά και άλλα αξιόλογα παραδοσιακά κτίρια», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Διατηρητέων Εύη Μαμιδάκη.

Η δραματική εξέλιξη του προγράμματος 

-«Tο νέο πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αποκατάσταση των κτιρίων αυτών είχε ενταχθεί στο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0», μαζί με το «Εξοικονομώ», υπό τον ίδιο Πυλώνα και Άξονα (Πυλώνας Πράσινη Μετάβαση – Άξονας Αναβάθμιση Κτιριακού Αποθέματος)», όπως δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Εύη Μαμιδάκη, περιγράφοντας το δραματικό ιστορικό αυτού του προγράμματος για τα διατηρητέα κτίρια, που εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ, σημειώνοντας ότι:

-«Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη, εγκαταλείφθηκε αιφνιδίως, δέκα μέρες πριν την υποβολή του τελικού Σχεδίου στην Κομισιόν το 2021, με τη ρητή διαβεβαίωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι θα ενταχθεί τελικά στο ΕΣΠΑ με αντίστοιχο κονδύλι ύψους 250 εκ ευρώ.

Ωστόσο, με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, ότι τελικά αποφασίστηκε να μην διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για τα κτίρια αυτά, αλλά μόνο το ασήμαντο  ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ!»

Ακυρώνονται ξανά τα κονδύλια

-«Είναι σαν να μας «εμπαίζουν κατάμουτρα, καθώς το πρόγραμμα με αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει το πολύ 20 κτίρια». δηλώνει η ίδια και αναφέρει ότι:

-«Είναι πράγματι εξωπραγματικό να ακυρώνονται ξανά τα κονδύλια για την προστασία και αποκατάσταση αυτών των κτιρίων, τη στιγμή μάλιστα που αναζητούνται επιτακτικά λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων ενοικίων και των κλειστών διαμερισμάτων και κατοικιών.

Σε ευθεία αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία – μια γειτονική χώρα με παρόμοια πλούσια ιστορία, πολιτισμό, αλλά και προβλήματα (σεισμικότητα, εθνικό χρέος, πρόσφυγες κλπ), η οποία επενδύει με σαφές όραμα «ιδιαιτέρως γενναιόδωρα»  στα κτιριακά της διατηρητέα και μη, με αποτέλεσμα την εξαιρετική εικόνα τους».

Διατηρώ: 70 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για κτίρια δημοσίου

Το σοβαρό πρόβλημα των ερειπωμένων κτιρίων

Ο Σύλλογος Διατηρητέων και η ΕΛΛΕΤ ανέπτυξαν εκτενώς αυτά τα ζητήματα σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα των ερειπωμένων κτιρίων που συναντάται σε κάθε γωνιά της χώρας, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και στην Πρωτεύουσα, ιδιαίτερα στο ιστορικό της κέντρο.

Περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια και η Ομόνοια έχουν μετατραπεί σε γκρίζες ζώνες, καταλαμβανόμενες από νεκρά υπερμεγέθη τετράγωνα με γερασμένα ανενεργά νεοκλασικά και άλλα αξιόλογα παραδοσιακά κτίρια, τα οποία συνεχώς υποβαθμίζονται, με καταστροφικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας, την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και για την ισορροπημένη εν τέλει προσφορά και ζήτηση κατοικίας μέσα στον αστικό ιστό.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων

Σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Διατηρητέων και της ΕΛΛΕΤ σημειώνεται ότι:

Ο κ. Βορίδης έδειξε να κατανοεί την άμεση ανάγκη να επενδύσει η χώρα στα κτίρια αυτά, επισημαίνοντας ότι το ποσό της τάξης των 7 εκατομμυρίων είναι προκλητικά ανεπαρκές. Δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το συνολικό ζήτημα στον Πρωθυπουργό.

Η κ. Ράπτη έδειξε εντυπωσιακό ενδιαφέρον καθώς δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων από τον δικό της τομέα της καινοτομίας, υπό τη λογική της προσαρμογής των ιστορικών αυτών κτιρίων στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις πρόσφατες στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Δήμας δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης που αλλάζει την παλαιότητα ενός κτιρίου σε περίπτωση αποκατάστασής του, ακόμα και αν πρόκειται για κτίριο άνω του αιώνα, με το παράδοξο αποτέλεσμα να θεωρείται αυτό από την εφορία στο εξής ως νεόδμητο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας