Διαβούλευση στην καρδιά του Αιγαίου για ΑΠΕ, Κυκλική Οικονομία, ηλεκτροκίνηση
ΑυτοδιοίκησηΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 5 Οκτωβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Ένας νέος δρόμος επικοινωνίας με τον πολίτη να μετουσιώνεται σε κυβερνήτη της τύχης του, άνοιξε στο «Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας».
Το ECOCITY και ο δήμος Αστυπάλαιας, ως διοργανωτές του τριημέρου έθεσαν στο επίκεντρο του προβληματισμού μέσω μίας συμμετοχικής και αμφίδρομης διαδικασίας, όλα τα θεματικά πεδία στα οποία συμπυκνώνεται η νέα αναπτυξιακή στρατηγική που βασίζεται στις αρχές της πράσινης μετάβασης και των περιβαλλοντικών προκλήσεων που θέτει η κλιματική κρίση.
Μία ανοιχτή διαβούλευση στην καρδιά του Αιγίου, για τις πραγματικές ανάγκες που θα διαμορφώσουν το νέο οδικό χάρτη ανάπτυξης της Αστυπάλαιας με βασική συντεταγμένη την αειφορία που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ισορροπία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Στις τρείς θεματικές ενότητες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών και των παράλληλων δράσεων του Τριήμερου Οικολογικού Συνεδρίου, τέθηκαν όλα τα μείζονα ζητήματα που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Αστυπάλαιας αλλά και της νησιωτικότητας εν γένει: Χρήση και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κυκλική Οικονομία – Ανακύκλωση και Βιώσιμη Κινητικότητα – Ηλεκτροκίνηση.
Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση «από τα κάτω»
Με ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης να αποτελεί το φόντο- του «Οικολογικού Τριημέρου στην Αστυπάλαια», αναδεικνύοντας τη σημειολογία της νέας εποχής που έρχεται, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικοί φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων που βρίσκονται στην αιχμή της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και με εκτεταμένη πολιτική εκπροσώπηση από την Κεντρική διοίκηση, την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας που αφορά το νησί τους. Σε μία ανοιχτή διαβούλευση που αφορούσε όλο το εύρος των προβληματισμών για τα πως και τα γιατί της επόμενης μέρας. Χωρίς λογικές διαπραγμάτευσης η συμβιβασμού, αλλά με στόχο να γεφυρωθούν διαφορές και να επιτευχθούν συγκλίσεις, οι πολίτες έλαβαν απαντήσεις και εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις για το μέλλον του τόπου τους. Ένα μήνυμα που διαχύθηκε οριζόντια σε όλη την τοπική κοινωνία, με τη ενεργό συμμετοχή του μαθητικού πληθυσμού και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε παράλληλες δράσεις που είχαν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του τριημέρου. Κατά κοινή παραδοχή, το οικολογικό τριήμερο στην Αστυπάλαια, αποτέλεσε έναν πρότυπο δημόσιο διάλογο με σημαντική συμβολή στην αποκατάσταση του ελλείμματος συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη χώρα μας. Παράλληλα, οι έχοντες την ευθύνη της διαβούλευσης, από πλευράς ECOCITY, ανέδειξαν τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις τεχνικές που μπορούν να υποστηρίξουν αξιόπιστες συμμετοχικές διαδικασίες, για όσες τοπικές κοινωνίες είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν παρόμοια εγχειρήματα.
Διοργανωτές: «Η φωνή του πολίτη ακούστηκε»
Για τη σημασία της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας ανέφερε στο ecopress: «Θελήσαμε να γίνει αυτή η ζύμωση με την κοινωνία, γιατί πιστεύoυμε στον κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να είναι σύμμαχος σε ένα όνειρο, σε ένα σχέδιο της διοίκησης από τη στιγμή που θα έχει πληροφορηθεί όλες τις παραμέτρους. Μόνο τότε θα μπορέσεις να έχεις έναν κόσμο ο ποίος θα σε καθοδηγήσει τελικά και στη συνέχεια θα γίνεις εκτελεστής των αποφάσεων του. Ο κόσμος και οι κοινωνίες που είναι ενεργές, παίρνουν συνειδητές αποφάσεις. Κι αυτή η «συνειδητότητα» η οποία θα αποκτήσει, είναι εκείνη η οποία θα τον οδηγήσει με αποφασιστικό τρόπο να διεκδικήσει και να πετύχει αυτά που επιθυμεί για τον τόπο του. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, ο στόχος μας ήταν να ακουστούν όλες οι απόψεις. Έτσι ώστε να έχουμε μία πληρέστερη άποψη για όλα όσα πρέπει να προβλεφθούν και να προληφθούν ,ώστε το νησί μας να γίνει πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης».
«Περιμένουμε να ακούσουμε τη φωνή των κατοίκων, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να συνδιαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε πρόεδρος του ECOCITY ο κ. Κώστας Βαφειάδης, ενώ όπως είπε, «τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορούν οδηγήσουν μία καλά ενημερωμένη κοινωνία ώστε να διαμορφώσει το μέλλον της με τους κατάλληλους όρους».
«Στόχος αυτού του πολυεπίπεδου γεγονότος είναι να δημιουργηθεί ένα καλό προηγούμενο για την εισαγωγή της δημόσιας συζήτησης στη συνολική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων», ανέφερε η κ. Χριστιάνα Πειρασμάκη, μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY και Συντονίστρια της Ομάδας Οργάνωσης του Τριήμερου , ενώ επεσήμανε την δράση των μαθητών οι οποίοι διεξήγαν έρευνα μεταξύ των κατοίκων του νησιού σχετικά με τα ζητήματα που συζητήθηκαν στις συνεδριακές εκδηλώσεις και στην διαβούλευση. Το δείγμα άγγιξε το 10% του πληθυσμού του νησιού και τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με αυτά της διαβούλευσης , θα αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών του νησιού.
Μέλος του Δ.Σ του ECOCITY, Αρχιτέκτων dplg – Πολεοδόμος- Χωροτάκτης – Κοινωνική Ψυχολόγος MSc η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε την ανάγκη αποφυγής των λαθών του παρελθόντος, τη διαμόρφωση της πράσινης ταυτότητας της χώρας και της Αστυπάλαιας, αλλά και την ανάγκη εμπέδωσης κοινωνικής συναίνεσης σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα, ενώ επικεντρώθηκε σε ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, της εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και της Οικολογικής Μετακίνησης.
Σχετικά Άρθρα
- Εκτός σχεδίου: δόμηση μαμούθ 30.000 τετραγωνικών σε 2.000 στρέμματα
- Re-Battery: δυναμική συμμετοχή στην Attica Green Expo
- ΥΠΕΝ: δεν κλείδωσε η τουριστική επένδυση μαμούθ στην Αστυπάλαια
- ΥΠΕΝ: προκήρυξη διαγωνισμού για την Αστυπάλαια «πράσινο νησί»
- ΚΑΠΕ: τα ελληνικά νησιά επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση
- BIM: σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική και ο Οδικός Χάρτης