Διεθνής δέσμευση η Μεσόγειος να γεμίσει Γαλάζιες Σημαίες
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 23 Οκτωβρίου 2018 Αργύρης
Του Ηλία Παλιαλέξη/
«Νοιαζόμαστε για τη θάλασσα που μας ενώνει». Με αυτό το μήνυμα ως κεντρικό σύνθημα, εκφράστηκε ομόφωνα η ισχυρή δέσμευση για μία Μεσόγειο γεμάτη Γαλάζιες Σημαίες, κατά την ολοκλήρωση της ετήσιας, διεθνούς συνάντησης των χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο δήμος Ζακύνθου και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού, στο ξενοδοχείο Zante Park στο Λαγανά.
Η ενίσχυση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς, η εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και της εμπέδωσης των καλών πρακτικών, τέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της παγκόσμιας συνάντησης. Κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, μάλιστα, έγινε λόγος εκ μέρους της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά, για τη δυνατότητα της Ελλάδας για κατάκτηση της πρώτης θέσης σε Γαλάζιες Σημαίες, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου, «η οικογένεια της Γαλάζιας Σημαίας έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών χωρών, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις δράσεων σε πολλά πεδία και κυρίως στα θέματα της ρύπανσης. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Η χώρα μας είναι δεύτερη παγκοσμίως με 535 βραβεύσεις, γεγονός που επιφορτίζει όλους μας με ιδιαίτερες ευθύνες. Απαιτείται επαγρύπνηση και δράση σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική διοίκηση και τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά».
Όπως τόνισε ο κ. Πέτρου, «απαιτείται ισχυρή δέσμευση και πολιτική βούληση εκ μέρους των εκπροσώπων της πολιτείας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει πρωταγωνίστρια στο θεσμό των Γαλάζιων Σημαιών.
Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον όχι μόνο για το μέλλον μας, αλλά και για το παρόν μας. Η χώρα μας έχει σίγουρα τα φόντα να τεθεί επικεφαλής σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, αρκεί να συνδέονται τα λόγια με τις πράξεις μας».
Σημαντικό σκέλος του προγράμματος είναι η βράβευση για τις μαρίνες, όπου η χώρα μας κατέχει 15 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, οι προοπτικές επιτρέπουν αύξηση του αριθμού τους.
O κ. Ζαν Μισέλ Γκανιέ μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου μία μαρίνα να κερδίσει μία Γαλάζια Σημαία.
Μεταξύ άλλων βασικά κριτήρια αποτελούν η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, η βιώσιμη διαχείριση λυμάτων, οι καθορισμένες διαδικασίες μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε όλες τις διαδικασίες, όπως οι εργασίες συντήρησης και επισκευής των σκαφών. Σημαντική επιδίωξη είναι επίσης και η μείωση του ενεργειακής κατανάλωσης. Επίσης, ο κ. Γκανιέ στάθηκε στην αναγκαιότητα διαρκούς εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων, καθώς όπως είπε αποτελεί βασικό πυλώνα για την «Γαλάζια Σημαία», ειδικότερα δε, σε ό,τι έχει να κάνει με τις νεότερες γενιές. Ενώ, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής και εμπλοκής όλων όσων ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με τα σκάφη αναψυχής. Όσον αφορά τη διαφαινόμενη αύξηση των Super Yachts, που έχουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πόρους, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε αδυναμία ανταπόκρισης των μαρινών.
Σημειώνεται ότι για να κερδηθεί το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» διάρκειας ενός έτους, πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική διαχείριση, την εξαιρετική ποιότητα υδάτων, την ασφάλεια των λουομένων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ποιότητα των υπηρεσιών, τις υπηρεσίες ΑμεΑ, καθώς και την προσέλκυση ευαισθητοποιημένων επισκεπτών.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι, η παλαιότερη (από το 1951) περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας. Είναι ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», εκπρόσωπος του διεθνούς χειριστή, του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education – FEE), που έχει μέλη σε 76 χώρες παγκοσμίως.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Άρθρα
- Γαλάζια Σημαία: αφαίρεση του βραβείου από 13 ελληνικές ακτές
- ΕΕΠΦ: διαγωνισμός για ανάδειξη βιοποικιλότητας των παραλιών της Κρήτης
- Μεσόγειος: θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο
- Δήμος Αθήνας: στη σύμπραξη για την πράσινη εκπαίδευση της UNESCO
- Οι 22 ελληνικές ακτές, που έχασαν το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”
- Ρεύμα και φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στη Ρουμανία