ecopress
Διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής παραγωγικής ικανότητας 1000 MW, έχει προκηρύξει το υπουργείο Ενέργειας της Τυνησίας.... Διεθνής διαγωνισμός για έργα – μαμούθ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ 1000 MW στην Τυνησία – Επενδύσεις 1 δις ευρώ με αυτοχρηματοδότηση  

Διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής παραγωγικής ικανότητας 1000 MW, έχει προκηρύξει το υπουργείο Ενέργειας της Τυνησίας. Καλεί υποψήφιους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για  τα έργα ύψους άνω του 1 δις ευρώ, που θα γίνουν με τη μέθοδο Build Own Operate (BOO), η οποία αναφέρεται σε σύμβαση παραχώρησης και περιλαμβάνει την κατασκευή, κατοχή και λειτουργία των ενεργειακών υποδομών.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Τυνησίας,  οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται  να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έργα δυναμικότητας 500 MW και μονάδων αιολικής ενέργειας δυναμικότητας επίσης 500 MW. Ειδικότερα οι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα γίνουν:

  • Από φωτοβολταϊκά: στην πόλη Tozeur δυναμικότητας 50 MW, στο Sidi Bouzid δυναμικότητας 50 MW, στο Kairouan δυναμικότητας 100 MW, στη Gafsa δυναμικότητας 100 MW και στην πόλη Tataouine δυναμικότητας 200 MW.
  • Από αιολικά πάρκα: στη θέση Jbel Abderrahmane στην περιφέρεια της Nabeul (200 MW), στη θέση Jbel Tbaga στην περιφέρεια της Kebilia (100 MW) και ακόμη μία μονάδα 200 MW σε θέση που θα προτείνει ο κατασκευαστής – μελετητής του έργου.

Πρόγραμμα κατά της «ενεργειακής φτώχειας»

Η προκήρυξη των μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Τυνησία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Youssef Chahed συνδυάζεται και προωθείται παράλληλα  με ένα εθνικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής ευπάθειας των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος στην Τυνησία, οι οποίες καταναλώνουν λιγότερο από 100 κιλοβατώρες το μήνα. Οι οικογένειες αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξοπλίσει αυτές τις οικογένειες με ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας και να τους βοηθήσει να αντικαταστήσουν παλιό ενεργοβόρο εξοπλισμό,  όπως ψυγεία και φωτιστικά

Ο υπουργός Ενέργειας Khaled Kaddour, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσονται τόσο μεγάλης έκτασης έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η οποία θεωρείται εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου που αποτελούν τη βάση της παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το ενεργειακό πλάνο της Τυνησίας για τις επόμενες δεκαετίες βασίζεται σε τρεις άξονες: Βραχυπρόθεσμα (ως το 2020) υπάρχει η στόχευση για την δρομολόγηση όλων των απαραίτητων έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, μεσοπρόθεσμα (ως το 2030) την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών, και μακροπρόθεσμα (ως το 2050) την επιτυχή μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας