Κατάμεστη από εκατοντάδες φοιτητές αλλά και αρκετούς επίσημους προσκεκλημένους ήταν το απόγευμα της Πέμπτης (12/10) η Αίθουσα Συνεδρίων του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης σχετικά με το πρόγραμμα «Διεθνείς Κοινοβουλευτικές Υποτροφίες» ( Internationales Parlaments-Stipendium) που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πολιτικό Τμήμα της Γερμανικής Πρεσβείας.
Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Ελλήνων , αποτελεί συνεργασία του Bundestag (Γερμανικού Κοινοβουλίου) με τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και περιλαμβάνει εκδηλώσεις, σεμινάρια στα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση των υποτρόφων σε γραφεία Γερμανών Βουλευτών.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος, που την προηγούμενη ημέρα εξελέγη νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με αφορμή και τη δική του γερμανική εμπειρία ως ερευνητής και μέλος της Διεπιστημονικής Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου του Tübingen «Internationale und Europäische Wirtschaftsordnung» («Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομική Τάξη») την περίοδο 1987-91 επεσήμανε τη σημασία αυτής της «ευκαιρίας – ζωής» για τις νέες και τους νέους της Ελλάδας και τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν αυτό το δίχως άλλο σημαντικό διαπολιτισμικό βήμα που παρουσιάζεται μέσω αυτού του προγράμματος που ενισχύει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας.
Σ’ ανάλογο μήκος κύματος βρέθηκε και στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Καθηγητής κ.Παύλος Σούρλας που ως διδάκτωρ Νομικής τoυ Πανεπιστημίoυ τoυ Μoνάχoυ τo 1973, μεταδιδακτορικός υπότρoφoς τoυ Iδρύματoς Alexander von Humboldt από τo 1979 έως το 1981 κατέθεσε τη δική του ετυμηγορία για το πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το λίαν δελεαστικό για νέους/ νέες επιστήμονες, από την πατρίδα μας και όχι μόνον, αλλά και σημαντική εμπειρία ζωής.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ετησίως επιλέγονται 120 υπότροφοι από 41 κράτη σε όλον τον κόσμο και τους δίδεται ευκαιρία να ασχοληθούν ενεργώς με τις δημοκρατικές διαδικασίες, και να γνωρίσουν το Γερμανικό Κοινοβουλευτικό σύστημα και την πολιτική διαδικασία λήψεως αποφάσεων μέσω μιας πεντάμηνης ασκήσεως σε γραφεία βουλευτών της εν λόγω ευρωπαϊκής χώρας.
Η ΙPS απευθύνεται σε νέους ανθρώπους υψηλής κατάρτισης και με ενδιαφέρον για το πολιτικό γίγνεσθαι οι οποίοι μετά το πέρας του προγράμματος θα έχουν τη βούληση επιστρέφοντας στην πατρίδα τους να συμβάλουν ενεργά και με αίσθημα ευθύνης στη διαμόρφωση του δημοκρατικού μέλλοντος.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή προσφέρει σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν στο πλευρό ενός μέλους της , στο πλαίσιο συνεργασίας 13 εβδομάδων το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα και τις πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αποκομίσουν πρακτικές εμπειρίες στον τομέα της κοινοβουλευτικής εργασίας.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να πάρουν μία πρώτη εικόνα- γεύση από την συγκεκριμένη εμπειρία μέσα από την προβολή ενός ολιγόλεπτου Video ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν, οι τρεις Γερμανοί και ο ένας συμπατριώτης μας, παρουσιαστές του.
Ο κ. Steffen-Claudio Lemme βουλευτής του SPD, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση για το Bundestag (Γερμανικό Κοινοβούλιο) που αφορά στην απομόνωση και τελικά τον εξοστρακισμό του AfD από τη δημοκρατία της πατρίδας του δεν έκρυψε τον μεγάλο του ενθουσιασμό για την μαζική προσέλευση των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων στην αίθουσα του Πανεπιστημίου για την παρουσίαση αυτού του προγράμματος και αναφέρθηκε στο πόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σ’ αυτό ουκ ολίγα κίνητρα και σημαντικά οφέλη.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι τρεις:
- Ηλικία έως 30 ετών
- Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ
- Γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 (τουλάχιστον) και η διάρκεια του είναι από την 1η Μαρτίου ως τις 13 Ιουλίου εκάστου έτους. Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή επιλογής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής Dr. Herbert Grieshop, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του Freie Universität Berlin που επίσης εμφανίστηκε λίαν εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον των φοιτητών και στη συνέχεια προχώρησε τόσο σε μία μικρή αναφορά στο πρόγραμμα όσο και κυρίως στην παρουσίαση των συνεργαζομένων στο πρόγραμμα Βερολινέζικων πανεπιστημίων (Freie Universität Berlin, Humboldt Universität και Technische Universität).
Σε επεξήγηση των διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν στο πρόγραμμα προχώρησε στη συνέχεια ο Dr. Sven Vollrath, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου και τέλος την παρουσίαση της εμπειρίας Ελλήνων υποτρόφων του IPS μέσα από τη δική του εμπειρία σ’ αυτό έκανε ο πτυχιούχος γερμανικής φιλολογίας κ. Γιώργος Γεωργιάδης και στη συνέχεια απάντησε (μαζί με τον Dr. Herbert Grieshop) στις ουκ ολίγες ερωτήσεις από το κοινό στη αίθουσα στην οποία μεταξύ άλλων ήταν και ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης,Παντελής Παντελίδης και Υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου.
Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του προγράμματος αφορούσε τους ενδιαφερόμενους για το έτος 2019 καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες η επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου που αφορά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο επέλεξε τι(ους) τέσσερις νέε(ου)ς που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα IPS το 2018.
Από το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΠΕ: 20 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές
- Υποτροφίες σε μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
- HELLENiQ ENERGY: τριάντα υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές
- Ολυμπία Οδός: υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών
- Αξιολόγηση και λειτουργία Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ
- Ίδρυμα Μποδοσάκη: ξεκίνησαν αιτήσεις για 60 υποτροφίες