ecopress
Γιατί κριθηκε αθώα από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων 39χρονη, που κατηγορούνταν για μεταβολή αιγιαλού στη Ρόδο. Η 39χρονη για την υπόθεση αυτή, που... Δικαστική απόφαση: αθώωση για κατασκευές στον αιγιαλό

Γιατί κριθηκε αθώα από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων 39χρονη, που κατηγορούνταν για μεταβολή αιγιαλού στη Ρόδο.

Η 39χρονη για την υπόθεση αυτή, που αφορά κατασκευές που είχαν γίνει σε χώρο όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Ρόδου, είχε κριθεί ένοχη τον Μάιο του 2022 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 9 μηνών με τριετή αναστολή. Πρωτόδικα κατηγορούνταν και αθωώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, που φέρονταν να συμμετείχαν στις εργασίες που είχαν γίνει στον αιγιαλό.

Κατά της καταδικαστικής σε βάρος της απόφασης, η 39χρονη άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, το οποίο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης, κ. Στέλιου Κιουρτζή, την έκρινε αθώα.

Ειδικότερα, ενώπιον του δικαστηρίου, ο συνήγορος της 39χρονης επισήμανε μεταξύ άλλων, πως η πελάτισσά του έχει κριθεί ένοχη για παράβαση των διατάξεων των άρθρων (1 και 29 Ν. 2971/2001) περί αιγιαλού και παραλίας, οι οποίες πλέον καταργήθηκαν (με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 του Ν. 5092/2024 ΦΕΚ Ά 33/04.03.2024).

Μάλιστα, ο κ. Κιουρτζής, συνεχίζοντας τους ισχυρισμούς του, πρόσθεσε, πως με βάσει τα όσα νέα πλέον ισχύουν για αυτά τα αδικήματα, «στη Ρόδο θα πρέπει να επανακαθοριστεί με απόφαση της Επιτροπής ο αιγιαλός (σύμφωνα με το άρθρο 5), ενώ επί του παρόντος, η περιγραφόμενη στις προσβαλλόμενες πράξεις περιοχή επί της οποίας υπάρχουν οι κατασκευές που φέρεται ότι έγιναν από την κατηγορουμένη και δήθεν επέφεραν μεταβολή στον αιγιαλό, δεν είναι πλέον αιγιαλός, κατά την έννοια του νέου νόμου.

Ως εκ τούτων, το πιθανότερο έως βέβαιο, είναι ότι ο υπό κρίση χώρος, θα περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του δήμου Ρόδου και στην απίθανη περίπτωση που αυτό δε συμβεί, θα περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Συνεπώς, την παρούσα χρονική στιγμή, το νομικό καθεστώς του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου που φέρεται ότι έλαβαν χώρα οι επίδικες κατασκευές, είναι εντελώς προσωρινό, έχει μεταβληθεί ουσιωδώς σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Αύγουστο του έτους 2017, εφόσον ο υπό κρίση χώρος εφεξής, θα αντιμετωπίζεται νομικά ως ιδιωτική περιουσία (του Δημοσίου), θα λάβει σύντομα κτηματολογική μερίδα, θα είναι δεκτικός αξιοποίησης, όπως όλες οι ιδιωτικές περιουσίες, θα εφαρμόζονται οι πολεοδομικές διατάξεις που εφαρμόζονται στα ιδιωτικά ακίνητα σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν ως τώρα, όπου αντιμετωπιζόταν με την αυστηρότητα που επέβαλε ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του».

Ως εκ τούτου, η πράξη για την οποία κατηγορείται η 39χρονη δεν πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του σχετικού νόμου περί μεταβολής του αιγιαλού / παραλίας.
Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, έκρινε αθώα την 39χρονη.

“Η Ροδιακή”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας