ecopress
Του Χρήστου Ψήττα, Ηλεκτρολόγου – Μηχανικού Με την ανάπτυξη  της νέας τεχνολογίας δικτύων 5G,  ο μηχανικός της νέας εποχής θα πρέπει να προσαρμοστεί στα... Δίκτυα 5G: τι σημαίνουν για τους μηχανικούς, υπηρεσίες και επιχειρήσεις

Του Χρήστου Ψήττα, Ηλεκτρολόγου – Μηχανικού

Με την ανάπτυξη  της νέας τεχνολογίας δικτύων 5G,  ο μηχανικός της νέας εποχής θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε οι μελέτες και οι κατασκευές του μέλλοντος να γίνονται πλέον με γνώμονα τις νέες  απαιτήσεις.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Νέες υπηρεσίες και λειτουργίες έρχονται στο προσεχές μέλλον,

  •  αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
  • έξυπνα κτίρια και πόλεις.
  • ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής.
  • απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις.
  • εφαρμογές στην τηλεϊατρική.
  • σχεδόν μηδενικός χρόνος απόκρισης (latency) συστημάτων.
  •  έξυπνη διαχείριση συστημάτων ασφαλείας.
  •  έξυπνη διαχείριση οικιακών συσκευών.
  • αξιόπιστη σύνδεση συστημάτων ύδρευσης & άρδευσης, μετρητών ενέργειας, κλπ.
  • video υπέρ-υψηλής ευκρίνειας.
  • εφαρμογές εικονικής – επαυξημένης πραγματικότητας,

καθώς και υποστήριξη άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, τομείς με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της χώρας μας.

Σε συνδυασμό με τις οπτικές ίνες και τις λοιπές τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες, το 5G θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των υποδομών της ψηφιακής εποχής, σε μια εποχή που ο όγκος δεδομένων αυξάνεται συνέχεια, επιβαρύνοντας τα υφιστάμενα δίκτυα που υπάρχουν.

Η ικανότητά του να υποστηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τον εξ αποστάσεως έλεγχο και την εικονική πραγματικότητα, θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτομιών που θα προσφέρουν μεγάλη αξία στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ένα μεγάλο φάσμα βιομηχανικών, βιοτεχνικών αλλά και οικονομικών κλάδων.

Το μπλοκάρισμα που υπάρχει στα σημερινά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα αποτελέσει παρελθόν , διότι εκτός από υψηλότερες ταχύτητες θα υποστηρίζεται και η διαχείριση περισσότερων χρηστών – συσκευών.

Θα δημιουργηθούν υπηρεσίες επικοινωνίας μεταξύ αισθητήρων και μηχανών που θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν περισσότερα δεδομένα καταναλώνοντας πολύ μικρότερη ενέργεια.

Τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία

Αν και το ακριβές πρότυπο εκπομπής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα νέα δίκτυα αναμένεται να χρησιμοποιούν πολύ υψηλότερες συχνότητες εκπομπής (μέχρι 30 GHz), οι οποίες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G, 3G και 4G εκπέμπουν σε 5 συχνότητες (800, 900, 1800, 2100 και 2600Μ^).

Η συνεχής αναβάθμιση των δικτύων σημαίνει την προσθήκη νέων κεραιών, χωρίς όμως να σταματά η εκπομπή των παρωχημένων τεχνολογικά κεραιών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι συνδρομητές με συσκευές παλαιότερου τύπου.

Αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων είναι η οικεία Περιφέρεια.

Τα επιτρεπτά όρια έκθεσης στις μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες σήμερα είναι ουσιαστικά αυτά που ορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ΚΜΚΡ).Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς έκθεσης για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας.

Οι μέσοι όροι έκθεσης του πληθυσμού σε εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες είναι κάτω των 100 μW/m2 (European Health Risk Assessment Network on Electromagnetic Fields Exposure, Report on the level of exposure in the European Union).

Ο 24ωρος μέσος όρος έκθεσης του πληθυσμού είναι 70nT στην Ευρώπη και 110nT στις ΗΠΑ (World Health Organization, Electromagnetic fields and public health, Exposure to extremely low frequency fields).

Τι σημαίνει αυτό για τους Μηχανικούς Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις.

Με την νέα αυτή τεχνολογία ο μηχανικός της νέας εποχής (Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος, Ηλεκτρονικός, κλπ) θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα πρέπει οι μελέτες και οι κατασκευές του μέλλοντος να γίνονται με γνώμονα τις νέες πλέον απαιτήσεις.

Όλες οι κτηριακές και μη υποδομές θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα. Η κατασκευή δικτύων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη σε όλες τις νέες κατασκευές με σκοπό τα κτήρια αλλά και οι βιομηχανικοί – βιοτεχνικοί χώροι από τώρα και στο εξής να μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή τεχνολογία.

Έτσι με αυτό τον τρόπο ανοίγονται νέοι ορίζοντες, νέες δουλειές στον κατασκευαστικό κλάδο και παράλληλα καλύτερος και ταχύτερος έλεγχος.

Το κράτος και οι υπηρεσίες του θα πρέπει να προσαρμοστούν επίσης, ώστε όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν για την διεκπεραίωση των υποθέσεων μεταξύ Μηχανικών – Υπηρεσιών αλλά και Πολιτών – Υπηρεσιών να γίνονται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο λύνοντας ένα μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που υπάρχει σήμερα.

Η καθολική ψηφιοποίηση των υποδομών της χώρας, πέραν των τηλεπικοινωνιακών, δηλαδή της διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, του δικτύου φυσικού αερίου, κλπ, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα.

Ο Μηχανικός της νέας αυτής εποχής πλέον θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, να προσαρμόζει τα κατασκευαστικά σχέδιά του με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζει τη νέα τεχνολογία σε αυτά, να συναλλάσσεται με τις δημόσιες υπηρεσίες (ΥΔΟΜ, Περιφέρειες, κλπ) μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, να μελετά με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, κλπ, να συνδυάζει την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους ούτως ώστε να προσαρμόζεται όσον το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις.

Με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη η εποχή του 5G φέρνει νέες προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και νέες δουλειές για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( Δημόσιους και Ιδιωτικούς).

Η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, κάτι που η τεχνολογία μόνο μπορεί να προσδώσει στους τομείς που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια, η υγεία, η βιομηχανία κλπ.

Το ερώτημα τώρα πλέον είναι απλό: Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας, ήμαστε έτοιμοι;

Πηγές:
https://www.googlexom/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjdpbKUhIiuAhUGnB
https://blog.huawei.com/tag/5g/
https://www.eett.gr/opencms/export/sites/default/admin/downloads/Informative_Documentation/EETT_book.pdf
https://www.typosthes.gr/oikonomia/232651_ependyseis-kai-nees-theseis-ergasias-mporei-na-ferei-5g-stin-eUada
https://webcache.googleusercontentxom/search?q=cache:hhAGCUnzIOcJ:artemisxslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/bitstream/1234567 89/13759/1/DT2018-0087.pdf+&cd=12&hl=el&ct=clnk&gl=gr# 109

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας