Νεκρά ζώα και δολώματα (φόλες) περισυνέλεξαν οι δασοφύλακες στη δασική περιοχή Απολακιάς της Ρόδου. Το θέμα φέρνει στο φως ο Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Αειοφόρο Ανάπτυξη (CISD), με βάση καταγγελία της διευθύντριας δασών Δωδεκανήσου Καίτης Μπαλατσούκα , η οποία έχει ως εξής:
-“Στις 16:30 μ.μ. της 3ης -5-2019, δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, μετά από ενημέρωση από την Τοπική Κοινότητα Απολακιάς ότι υπάρχουν νεκρά ζώα μέσα σε δασική περιοχή, εντόπισαν και περισυνέλεξαν 47 δολώματα (φόλες), 2 νεκρά σκυλιά και 2 αλεπούδες.
Στις 5-5-2019 επισκέφτηκαν ξανά την περιοχή της Απολακιάς, μαζί με θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και εντόπισαν 3 νεκρές αλεπούδες, 2 γάτες και 1 κουρούνα ενώ περισυνέλεξαν άλλα 15 δολώματα. Σήμερα ελέγχεται η περιοχή της Αρνίθας, όπου επίσης εντοπίστηκαν νεκρά ζώα και αύριο αναμένεται ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Α΄ ΚΟΚΔ προκειμένου να ελεγχθούν και άλλες περιοχές ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται.
Από έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκεύασμα κυανίου, που έχει εντοπισθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Τα δολώματα θα σταλούν για τοξικολογική ανάλυση για να διαπιστωθεί η ακριβής δραστική ουσία και στη συνέχεια θα καταστραφούν από το Τμήμα Τοξικολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχουν κυλινδρικό σχήμα λευκού χρώματος, τοποθετημένα πάνω σε τροφή για ζώα και εμπεριέχουν κυλινδρικές κάψουλες υδροκυανίου, καλυμμένες με παραφίνη.
Η κάψουλα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, όχι μόνο στα ζώα που θα τα καταναλώσουν, αλλά και στους ανθρώπους που θα σπάσουν την κάψουλα από άγνοια, ακόμη και αν μόνο εισπνεύσουν το δηλητήριο.
Ύστερα από όλα τα ανωτέρω
Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους της νήσου Ρόδου, αν εντοπίσουν παρόμοιες φόλες:
1. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας.
2. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά.
3. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή να προσπαθήσετε να τις καταστρέψετε με οποιονδήποτε τρόπο.
4. Θα πρέπει να ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή τη Θηροφυλακή για να τις παραδώσετε προς καταστροφή.
Επισυνάπτουμε φωτογραφίες για ευχερέστερη αναγνώριση
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Καίτη Μπαλατσούκα
Σχετικά Άρθρα
- Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα με δηλητηριασμένα δολώματα
- Ο Brendy της ΕΜΑΔΔ εντόπισε δηλητηριασμένα δολωμάτα
- ΥΠΕΝ: ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο και εποχικό προσωπικό
- Η εθνική δασική πολιτική στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τα δάση
- ΤΕΕ Δωδεκανήσου-Υπ. Δικαιοσύνης: νέα σύμβαση για το Κτηματολόγιο Ρόδου
- Kαστοριά: επιτυχής απομάκρυνση αρκούδας από κατοικημένη περιοχή