ecopress
Του Νίκου Γρυλλάκη Δηλώσεις και ”περιβαλλοντικού  τέλους” θα κάνουν καταστήματα και επιχειρήσεις από το 2018. Πρόκειται για τα έσοδα από τη διάθεση της πλαστικής... Δηλώσεις και για το «περιβαλλοντικό τέλος» στην εφορία  από καταστήματα και επιχειρήσεις το 2018

Του Νίκου Γρυλλάκη

Δηλώσεις και ”περιβαλλοντικού  τέλους” θα κάνουν καταστήματα και επιχειρήσεις από το 2018. Πρόκειται για τα έσοδα από τη διάθεση της πλαστικής σακούλας τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλών προστίμων. Οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται κάθε τρίμηνο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Το ”περιβαλλοντικό τέλος” θα αναγράφεται στις αποδείξεις που θα εκδίδονται σε περίπτωση που ο καταναλωτής χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα. Μάλιστα το ποσό αυτό θα επιβαρύνει το κόστος αγορών προ ΦΠΑ. Τα εσοδα από τη διάθεση της πλαστικής σακούλας θα διατίθενται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ο οποίος θα χρηματοδοτεί την παραγωγή και διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου οι  επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα πρέπει έως τις 30 Απριλίου του 2018 να υποβάλλουν την πρώτη δήλωση και φυσικά να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί τα όποια έσοδα  έχουν από την συγκεκριμένη πηγή. Τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος κυμαίνονται από 200 έως 5000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Ουσιαστικά δηλαδή οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα μετατρέπονται σε ” συνεταίρο” της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης , χωρίς ωστόσο να έχουν τα ίδια κάποιο κέρδος  πέρα από τη συμβολή τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα μια  ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον πηγή ρύπανσης.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα δημιουργήσει μικρά βραχυκυκλώματα στην αγορά έως ότου γίνει η σχετική προσαρμογή .

Από 1/1/2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Τέλος 0,03 ευρώ θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα – αυτές που χρησιμοποιούμε κυρίως στα σούπερ μάρκετ – ενώ η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης». Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στα καταστήματα θα προστεθεί  μία ακόμη πινακίδα  και σε εμφανές σημείο.

Εκεί, θα αναγράφεται το κείμενο:

«Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που υπόκεινται οι σακούλες καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα.

Δηλαδή, ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Επίσης, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.

Πάντως προβλέπεται και κίνητρο για τους καταναλωτές: Αν επιστρέφουν για παράδειγμα  10 ή 15 πλαστικές σακούλες στο κατάστημα θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας