Δήμαρχοι: μπλόκο στο τέλος ταφής
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 30 Σεπτεμβρίου 2021 ecotypos
Να αναβληθεί η επιβολή τέλους ταφής στους δήμους για δύο χρόνια ακόμη, ήτοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 ζητούν οι δήμαρχοι μέχρι να επιταχυνθούν τα έργα διαχείρισης αποβλήτων, ούτως ώστε ένα πολύ μικρό ποσοστό των αποβλήτων να οδηγούνται σε ταφή. Παράλληλα ζητούν θέσπιση δεσμευτικού γνωμοδοτικού ρόλου των δήμων στη χωροθέτηση και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και λήψη αντισταθμιστικών οφελών από τα offshore αιολικά πάρκα.
Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, ζητά την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, «Nαι μεν το τέλος αποτελεί ένα μέσο αποτροπής από την ταφή των αποβλήτων, ωστόσο όμως έρχεται να επιβαρύνει τους δήμους με ένα κόστος και μία ευθύνη που δεν τους αναλογεί. Επίσης, οι διαρκείς αλλαγές στην τιμή του τέλους ταφής, δημιουργεί ένα πλαίσιο ασαφές, και μη σταθερό με ότι αυτό συνεπάγεται. Να σημειωθεί επίσης ότι με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα έργα που έχουν δρομολογήσει οι δήμοι για τη διαχείριση των αποβλήτων. Με βάση τα παραπάνω απαιτείται να αναβληθεί η επιβολή τέλους ταφής για τους δήμους τουλάχιστον μέχρι το πέρας της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Και σε αυτό το διάστημα η πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους δήμους και να επιταχύνει τα απαιτούμενα έργα διαχείρισης αποβλήτων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αποβλήτων να οδηγούνται σε ταφή».
Το τέλος ταφής
Το τέλος ταφής αποβλήτων, προβλέπεται από το άρθρο 38 του ν. 4819/2021,σύμφωνα με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα επιβάλλεται από τους δήμους τέλος, ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, σε 45 ευρώ/t από την 1η Ιανουαρίου 2026. Και από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, η Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της ζητά την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023.
«Πληρώνω όσο πετάω»
Σε ότι αφορά την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, οι δήμοι υποχρεούνται να το εφαρμόσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος το νέο αυτό σύστημα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει – και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τονίστηκε ωστόσο ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες στον τρόπο και την ορθή εφαρμογή του. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η θέσπιση ενιαίου πλαισίου εφαρμογής του από όλους τους δήμους.
Γνωμοδοτικός – δεσμευτικός ρόλος για έργα ΑΠΕ
Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και θέματα σχετικά με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τα έργα ΑΠΕ, η θέσπιση δεσμευτικού γνωμοδοτικού ρόλου των δήμων στη χωροθέτηση και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και η λήψη αντισταθμιστικών οφελών από τα offshore αιολικά πάρκα.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. των υποσταθμών ανύψωσης τάσης) για την κατά προτεραιότητα σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα στους δήμους να επενδύσουν σε πολιτικές καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής εκτός του προέδρου Γ. Παπαναστασίου, παραβρέθηκε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Σέγκος, οι δήμαρχοι Μοσχάτου –Ταύρου Α.Ευθυμίου, Ι. Δαρδαμανέλης Καλαμαριάς, Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, Περάματος Ι. Λαδουδάκης, Δομοκού Χ. Λιόλιος, Ι.Π. Μεσολογγίου Κ. Λύρος, Κοζάνης Λ. Μαλούτας, Γαύδου Μ. Στεφανάκη, Ωραιοκάστρου Π. Τσακίρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πατρέων Γ. Αλεξόπουλος, Πυλαίας –Χορτιάτη Μ. Γεράνης, Β. Μητσιάδη Τρικκαίων, Λαυρεωτικής Στ. Ιατρού, Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος, Κατερίνης Γ. Κυριακίδης, Βρυλησσίων Α. Μαυραγάνης, Αγίας Παρασκευής Ι. Μυλωνάκης, Ιωαννιτών Λ. Νάτσης, Αλεξανδρούπολης Ι. Φαλέκας, Σαρωνικού (Τ. Κ.Καλυβίων) Β. Φλωρίδης, οι επιστημονικοί συνεργάτης της ΚΕΔΕ Αλ. Ιατρού, Λ. Δικαιάκου και η Μ. Μαγαλιού στέλεχος ΙΤΑ.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμοι: τα επιχειρήματα δικαστικής προσφυγής κατά του τέλους ταφής
- Τέλος ταφής: ΚΕΔΕ και 164 δήμοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης
- ΥΠΕΝ: σε ευρεία εφαρμογή το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω»
- Τέλος ταφής: δικαστική προσφυγή δήμων
- ΥΠΕΝ: τελεσίγραφο για το τέλος ταφής, εν μέσω αντιδράσεων
- Συγκροτήθηκε η επιτροπή συντονισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων