ecopress
Με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιουργείται Δίκτυο Δομών Στήριξης Επιχει­ρήσεων (Δίκτυο ΔΣΕ) σε όλη τη... Δημιουργείται πανελλαδικό Δίκτυο Δομών Στήριξης Επιχει­ρήσεων

Με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιουργείται Δίκτυο Δομών Στήριξης Επιχει­ρήσεων (Δίκτυο ΔΣΕ) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, που καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες ενεργοποίησης, σκοπός του Δίκτυο ΔΣΕ είναι η  ενίσχυση της επιχειρη­ματικότητας μέσω της ενημέρωσης και διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων για πάσης φύσεως θέματα που αφορούν την πραγματοποίηση και ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς και την προώθηση ανάληψης περαιτέρω δράσεων και χάραξης πολιτικών που υποστηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ολόκληρη η απόφαση

Ολόκληρη η απόφαση με θέμα «Δημιουργία πανελλαδικού Δικτύου Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων, κατά το άρθρο 56 του ν. 4605/ 2019», έχει ως εξής:

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:

  1. Το άρθρο 56 ν. 4605/2019 «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επι­χειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρή­ση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.6.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις» (Α’ 52).
  2. Τις διατάξεις του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση Νομο­θεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α’ 98).
  3. Τις διατάξεις του π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α’ 192).
  4. Το π.δ. 22/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 37).
  5. Την 91589/4-9-2018 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυ­ξης Ευστάθιο Γιαννακίδη» (Β’ 3814).
  6. Τις διατάξεις του ν. 4310/2014 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» (Α’ 258), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  7. Τις διατάξεις του ν. 1514/1985 «Ανάπτυξη της επι­στημονικής και τεχνολογικής έρευνας» (Α’ 13), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  8. Τις διατάξεις του ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λει­τουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Α’ 114).
  9. Τις διατάξεις του ν. 4521/2018 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α’ 38).
  10. Τις διατάξεις του π.δ. 226/1989 «Οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.)» (Α’ 107), όπως τρο­ποποιήθηκε με το π.δ. 347/1996 «Τροποποίηση του

π.δ. 226/1989 Οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευ­νών (EIE)’» (Α’ 229) και ισχύει.

  1. Τις διατάξεις του ν. 3190/2003 «Τροποποίηση του ν. 2323/1995 “Υπαίθριο Εμπόριο και άλλες διατάξεις” και άλλες διατάξεις» (Α’ 249) και ειδικότερα το άρθρο 23 σχε­τικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου/EIE.
  2. Τις διατάξεις του ν. 4497/2017 «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 171).
  3. Τις διατάξεις του ν. 2081/1992 «Ρύθμιση του θε­σμού των Επιμελητηρίων, τροποποίηση των διατάξεων του ν. 1712/1987 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελμα­τικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις» (Α’ 154).
  4. Τις διατάξεις του ν. 1712/1987 Εκσυγχρονισμός επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις (Α’ 115).
  5. Την 234/9-2-1919 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθη­νών με την οποία έχει αναγνωρισθεί η «Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας» (ΓΣΕΒΕΕ).
  6. Την 2314/1994 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία αναγνωρίσθηκε η «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας» (ΕΣΕΕ).
  7. Τις διατάξεις του ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδι­κα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις (Α’ 45), αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός, αντικείμενο και λειτουργία Δικτύου Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων

  1. Στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, δημιουργείται πανελλαδικό Δίκτυο Δομών Στήριξης Επιχει­ρήσεων (Δίκτυο ΔΣΕ) με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρη­ματικότητας μέσω της ενημέρωσης και διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων για πάσης φύσεως θέματα που αφορούν την πραγματοποίηση και ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς και την προώθηση ανάληψης περαιτέρω δράσεων και χάραξης πολιτικών που υποστηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για την υποστήριξη του ως άνω σκοπού:

– δημιουργούνται Δομές Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ) στα Επιμελητήρια της χώρας (μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος) και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρί­ωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,

–     αναπτύσσεται ψηφιακή πλατφόρμα από το ΕΚΤ μέσω της οποίας παρέχονται οργανωμένη πληροφόρηση και υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων,

–     δημιουργείται Επιτελική Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων (ΕΔΣΕ) για τον συντονισμό και την εποπτεία των επιμέρους ΔΣΕ, καθώς και την επεξεργασία και εισήγηση περαιτέρω δράσεων σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων.

  1. Για τη λειτουργία του Δικτύου και με γνώμονα τη βέλ­τιστη υλοποίηση του έργου της, δύναται να συνάπτονται συμφωνητικά συνεργασίας μεταξύ των Φορέων του Δι­κτύου, καθώς και διακριτά πρωτόκολλα συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς, στο πλαίσιο των όρων της παρούσας και του σκοπού των ΔΣΕ.

Άρθρο 2

Χρηματοδότηση

  1. Οι Δομές Στήριξης Επιχειρήσεων του άρθρου 1 χρη­ματοδοτούνται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΣΑΕ 019) και η χρηματοδότηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ (15.000.000,00 €) κατ έτος.
  2. Η χρηματοδότηση παρέχεται μέσω έργων με Φορέα υποβολής Πρότασης τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΓΣΙΕ) του Υπουργείου Οικο­νομίας και Ανάπτυξης και Φορέα Χρηματοδότησης τη Γε­νική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  3. Η καταβολή της χρηματοδότησης στο ΕΚΤ και τα κατά τόπους Επιμελητήρια γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος εκάστου εξ’ αυτών, προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΔΣΕ.
  4. Η χρηματοδότηση αφορά σε:
  5. i) Άμεσες δαπάνες που συνδέονται αποκλειστικά με την υλοποίηση του έργου των Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων, όπως αμοιβές προσωπικού, δαπάνες δημοσιότητας, μετα­κινήσεων, προμηθειών και εξειδικευμένων εξωτερικών υπηρεσιών.
  6. ii) Έμμεσες δαπάνες που συνδέονται με την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει έκαστο Επιμελη­τήριο και το ΕΚΤ στο πλαίσιο της παρούσας, όπως τυχόν εξειδικεύονται αρμοδίως, οι οποίες δύναται να υπολογίζο­νται με την εφαρμογή μεθόδου απλοποιημένου κόστους ύψους έως 15% επί των επιλέξιμων δαπανών των αμοιβών συμβάσεων μίσθωσης έργου.

Άρθρο 3

Υπηρεσίες και δράσεις Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων

  1. Στο πλαίσιο των σκοπών του Δικτύου ΔΣΕ, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην υλοποίηση δράσεων και παροχή υπηρεσιών επεξεργασμένης πληροφόρησης, διάγνωσης επιχειρηματικών αναγκών, δικτύωσης, παροχής εκπαιδευ­τικού και λοιπού ενημερωτικού υλικού και στοχευμένης εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. Οι ΔΣΕ δεν υποκαθιστούν την υφιστάμενη αγορά διάθεσης συμβουλευτικών υπη­ρεσιών σε επιχειρήσεις, αλλά δρουν συμπληρωματικά αυ­τής, στο πλαίσιο και προς υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
  2. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω των ΔΣΕ και οι υλο­ποιούμενες δράσεις κατηγοριοποιούνται σε έξι Λειτουρ­γικές Περιοχές, έχουσες, ενδεικτικά, ως εξής:

1)   Οριζόντιες Διαθεματικές Υπηρεσίες.

1.1 Ενημέρωση για το Δίκτυο ΔΣΕ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

1.2 Εγγραφή Επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του Δικτύου ΔΣΕ.

1.3 Διάγνωση αναγκών.

1.4 Ανάπτυξη και Προβολή Μητρώου Εξωτερικών Εμπει­ρογνωμόνων/ Συμβούλων.

2)   Καινοτομία και Οργάνωση.

2.1 Αξιολόγηση εμπορικής, τεχνολογικής, καινοτομικής και οργανωσιακής ικανότητας.

2.2 Δράσεις Ενημέρωσης για την ενίσχυση της καινο­τομίας.

3)   Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες.

3.1 Ενημέρωση και καθοδήγηση για εθνικά και ευρω­παϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

3.2 Ενημέρωση και καθοδήγηση για λοιπά χρηματοδο­τικά εργαλεία.

4)   Συνέργειες και Δικτυώσεις.

4.1 Διερεύνηση, καθοδήγηση και υποστήριξη για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών.

4.2 Υποστήριξη στην αναζήτηση και εξεύρεση εγχώριων εταίρων (εμπορικών, ερευνητικών, τεχνολογικών).

5)   Διεθνοποίηση και Εξωστρέφεια.

5.1 Διεθνείς – Τοπικές Εκθέσεις και Επιχειρηματικές Απο­στολές – Υποστήριξη συμμετοχών.

5.2 Υποστήριξη για την ενίσχυση εξωστρέφειας και πα­ρουσίας στο εξωτερικό.

5.3 Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων δικτύωσης των Επι­χειρήσεων.

6)   Αναδιάρθρωση και Μετασχηματισμός Επιχείρησης.

6.1 Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

6.2 Διάγνωση αναγκών και υποστήριξη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

  1. Για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών των ΔΣΕ χρησιμοποιούνται (όπου εφαρμόζεται):
  • Η Ψηφιακή Πλατφόρμα (ανάρτηση ενημερωτικού και γνωστικού υλικού, διασυνδέσεις με ιστοσελίδες άλλων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, λειτουργία πλατ­φόρμας δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων, e-helpdesk, ερ­γαλεία αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων, υποοτηρικτικά εργαλεία προς χρήση από τις επιχειρήσεις, e-learning).
  • Τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης (κατά τόπους ΔΣΕ) (παροχή ενημερωτικού και γνωστικού υλικού, καθοδή­γηση στη χρήση της πλατφόρμας, διάγνωση αναγκών επιχειρήσεων, στοχευμένη πληροφόρηση σε θέματα εν­διαφέροντος βάσει προφίλ επιχείρησης),

και διοργανώνονται

  • Εκδηλώσεις/ημε ρίδες ενημέρωσης (για όλους τους θεματικούς τομείς υπηρεσιών).
  • Διά ζώσης εκπαιδευτικά σεμινάρια/workshops (για όλους τους θεματικούς τομείς υπηρεσιών, ανάλογα με τη ζήτηση από ενδιαφερόμενες ομοειδείς επιχειρήσεις).
  1. Άμεσοι αποδέκτες των υπηρεσιών ΔΣΕ, οι οποίες πα­ρέχονται χωρίς χρέωση, είναι υφιστάμενες και υπό σύ­σταση επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής, που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, καθώς και, αντιστοίχως, διεθνείς επιχειρήσεις που αναζητούν επιχει­ρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα.

Άρθρο 4

Επιτελική Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων

  1. Συστήνεται Επιτελική Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων (ΕΔΣΕ), η οποία έχει ως σκοπό τον συντονισμό και την εποπτεία των επιμέρους Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ), καθώς και την προώθηση δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αποτελούμενη από τους εξής εκπροσώπους φορέων:

–     Γενικό/ή Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επεν­δύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

–     Γενικό/ή Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Οι­κονομίας και Ανάπτυξης.

–     Γενικό/ή Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Κατανα­λωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

–     Γενικό/ή Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εται­ρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

–     Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλά­δος με τον αναπληρωτή του/της.

–     Διευθυντή/ύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τον αναπληρωτή του/της.

–     Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος με τον αναπληρωτή του/της.

–     Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με τον αναπληρωτή του/της.

  1. Πρόεδρος της ΕΔΣΕ ορίζεται ο/η Γενικός/ή Γραμ­ματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και, σε περίπτωση κωλύματος αυτού, ο/η Γενικός/ή Γραμματέ­ας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η ΕΔΣΕ υπο- βοηθείται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της από τη Μονάδα Υποστήριξης της Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ που δημιουργείται στη ΔΣΕ ΕΚΤ, η οποία εκτελεί χρέη Τε­χνικής Γραμματείας. Τα αναπληρωματικά μέλη της ΕΔΣΕ ορίζονται από τους αντίστοιχους φορείς, σύμφωνα με τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Η ΕΔΣΕ συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, μη δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά αναρτώμενη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τα μέλη της ΕΔΣΕ δεν αμεί­βονται για το έργο τους σε αυτή.
  2. Η ΕΔΣΕ συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως όποτε απαιτείται, σύμφωνα με τα οριζόμε­να στον Κανονισμό Λειτουργίας της, μετά από γραπτή πρόσκληση του/της Προέδρου της, στην οποία ορίζεται η ημέρα, ο χρόνος και ο τόπος συνεδρίασης και λαμβάνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία των παριστάμενων μελών της. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΕΔΣΕ αποτυπώνεται σε αποφάσεις της.
  3. Οι αρμοδιότητες της ΕΔΣΕ είναι οι ακόλουθες:
  4. i. Διαμορφώνει τη στρατηγική του Δικτύου ΔΣΕ, και ει­σηγείται στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης δράσεις υποστήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του έργου της και των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των σχετικών επιτελικών αποφάσεων.
  5. ii. Διαμορφώνει το σχέδιο δράσης, τον ετήσιο προγραμ­ματισμό, τους ετήσιους στόχους και τον προϋπολογισμό βάσει των οποίων το Δίκτυο ΔΣΕ αναπτύσσει τη δραστη- ριότητά του, καθώς και τυχόν επικαιροποιήσεις τους.

iii.  Έχει την ευθύνη του συντονισμού των ΔΣΕ, της επι­τελικής εποπτείας και παρακολούθησης του ετήσιου προ­γραμματισμού και προϋπολογισμού και της επίτευξης των ετήσιων στόχων των ΔΣΕ και δύναται να τροποποιεί τον προϋπολογισμό ή/και να παύει, με απόφαση της, τη λει­τουργία κατά τόπον ΔΣΕ σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στους τιθέμενους στόχους.

  1. iv. Προτείνει στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης δρά­σεις σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς:

α. Ενσωμάτωση ή ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων πα­ραγωγής.

β. Προώθηση εξαγωγών, γ. Αναδιάρθρωση επιχειρήσε­ων, δ. Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και υπο­βάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των δράσεων.

  1. v. Μεριμνά για την αξιοποίηση συνεργείων της δραστη- ριοποίησης του Δικτύου ΔΣΕ με εθνικές, περιφερειακές και κλαδικές πολιτικές και σχετικές δράσεις.
  2. vi. Παρέχει σύμφωνη γνώμη για την καταβολή της χρη­ματοδότησης εκάστου Επιμελητηρίου και του ΕΚΤ.

vii. Διαμορφώνει τα πρότυπα ποιότητας και μέτρησης της απόδοσης ανά παρεχόμενη υπηρεσία και μέσο παρο­χής, τα προσόντα και τα σχετικά κριτήρια για τη στελέχωση των επιμέρους ΔΣΕ.

viii.            Υποστηρίζει τη συνεργασία με εξωτερικούς δημό­σιους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων πηγών πληροφόρησης και εργαλείων παροχής υπηρεσιών.

  1. ix. Καταρτίζει και επικαιροποιεί, όποτε κρίνει αναγκαίο, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της.

Άρθρο 5

Δημιουργία και κατηγορίες Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων

  1. Σε κάθε Επιμελητήριο (μέλος της ΚΕΕΕ) και στο ΕΚΤ συστήνεται αυτοτελές Γραφείο που φέρει τη σήμανση «Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων» σε διακριτό, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, το οποίο υπάγεται και αναφέρεται απευθείας στον/ην Πρόεδρο του και, στην περίπτωση του ΕΚΤ, στον/η Διευθυντή/ύντριά του.
  2. Οι δημιουργούμενες ΔΣΕ διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

–     ΔΣΕ ΕΚΤ, ήτοι ΔΣΕ που δημιουργείται στο Εθνικό Κέ­ντρο Τεκμηρίωσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας.

–     Μητροπολιτικές ΔΣΕ, ήτοι ΔΣΕ που δημιουργούνται στα Επιμελητήρια που εδρεύουν στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, εξαιρουμένου του Εμπορικού και Βι­ομηχανικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης.

–     Περιφερειακές ΔΣΕ, ήτοι ΔΣΕ που δημιουργούνται στα Επιμελητήρια που εδρεύουν σε πρωτεύουσες Διοικητι­κών Περιφερειών, εξαιρουμένης της Αττικής. Ειδικά για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, ως Περιφερειακές ΔΣΕ ορίζονται οι δημιουργούμενες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επι­μελητήριο Ροδόπης και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

–     Τοπικές ΔΣΕ, ήτοι ΔΣΕ που δημιουργούνται στα υπό­λοιπα Επιμελητήρια στα οποία δεν δημιουργούνται Μη­τροπολιτικές ή Περιφερειακές ΔΣΕ.

  1. Η δημιουργία των ΔΣΕ στο ΕΚΤ και στα κατά τόπους Επιμελητήρια δύναται να πραγματοποιείται σταδιακά και σε διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα με την ετοιμότητα κάθε φορέα να ανταποκριθεί στην αποστολή, τις αρμο­διότητες της αντίστοιχης κατηγορίας ΔΣΕ και τις ειδικότε­ρες διατάξεις της παρούσας, όπως τυχόν εξειδικεύονται αρμοδίως.

Άρθρο 6

Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

  1. Η ΔΣΕ ΕΚΤ διαρθρώνεται σε τρεις (3) επιχειρησιακές μονάδες:

Α. Μονάδα Υποστήριξης της Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ, αρμοδιότητες της οποίας αποτελούν:

  1. i. Διασφάλιση της ομαλής καθημερινής λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ.
  2. ii. Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του έργου του Δικτύου ΔΣΕ, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας και τους στόχους που θέτει η ΕΔΣΕ και επικοινωνία με τις ΔΣΕ για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών επί της προό­δου του έργου στο σύνολο της επικράτειας.

iii.  Διαχείριση γνώσης και δικτύου συνεργαζόμενων φορέων.

  1. iv. Σχεδιασμός και διενέργεια επικοινωνιακών δράσεων και δράσεων δημοσιότητας του συνολικού Δικτύου.
  2. v. Υποστήριξη της ΕΔΣΕ στην εκτέλεση των αρμοδιοτή­των της, ως Τεχνική Γραμματεία αυτής, με την εκπόνηση προτάσεων και εισηγήσεων και με την παροχή στοιχείων παρακολούθησης και αναφορών προόδου υλοποίησης του έργου του Δικτύου ΔΣΕ.

Στο πλαίσιο των ως άνω αρμοδιοτήτων και της βέλτιστης υλοποίησης του έργου της, στη Μονάδα Υποστήριξης Λει­τουργίας του Δικτύου ΔΣΕ λειτουργούν:

α) Υπομονάδα Διαχείρισης Γνώσης και Δικτύου Συνερ­γαζόμενων Δομών και

β) Υπομονάδα Παρακολούθησης και Αναφορών.

Β. Μονάδα Υποστήριξης Επιχειρήσεων της ΔΣΕ ΕΚΤ, αρ­μοδιότητες της οποίας αποτελούν:

  1. i. Υποστήριξη του έργου των υπολοίπων ΔΣΕ με την πα­ροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών όποτε απαιτείται.
  2. ii. Παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών προς επι­χειρήσεις.

Γ. Μονάδα Ανάπτυξης και Λειτουργίας της Ψηφιακής Πλατφόρμας, αρμοδιότητες της οποίας αποτελούν:

  1. i. Ανάπτυξη της κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας για την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.
  2. ii. Διασφάλιση της ομαλής καθημερινής λειτουργίας της Ψηφιακής Πλατφόρμας για την παροχή υπηρεσιών και την εσωτερική επικοινωνία και παρακολούθηση (intranet) του έργου του Δικτύου ΔΣΕ, παροχή τεχνικής υποστήριξης στους χρήστες.

iii.  Υποστήριξη, σε συνεργασία με τη Μονάδα Υποστή­ριξης της Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ, στη διαμόρφωση και εμπλουτισμό του περιεχομένου της Ψηφιακής Πλατ­φόρμας.

  1. iv. Υποστήριξη της Μονάδας Υποστήριξης Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ με την παροχή στοιχείων παρακολούθη­σης της υλοποίησης του έργου του Δικτύου ΔΣΕ.
  2. Για την εύρυθμη λειτουργία της, το ΕΚΤ δύναται να θεσπίζει Κανονισμό Λειτουργίας σε επίπεδο Μονάδων ή/ και ΔΣΕ ΕΚΤ συνολικά.

Άρθρο 7

Δομές Στήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίων

Οι ΔΣΕ Επιμελητηρίων, έχουν τις ακόλουθες αρμοδιό­τητες, ανά κατηγορία:

  1. Οι Μητροπολιτικές ΔΣΕ παρέχουν απευθείας υπηρε­σίες προς επιχειρήσεις, ενημερώνοντας τη Μονάδα Υπο­στήριξης Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ (ΕΚΤ).
  2. Οι Περιφερειακές ΔΣΕ:
  • Επικοινωνούν με τις Τοπικές ΔΣΕ της Περιφέρειάς τους για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών επί της προό­δου του έργου τους, ενημερώνοντας τη Μονάδα Υποστή­ριξης Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ (ΕΚΤ).
  • Υποστηρίζουν το έργο των Τοπικών ΔΣΕ της Περιφέρει­ας τους με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών όποτε απαιτείται.
  • Παρέχουν απευθείας υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, ενη­μερώνοντας τη Μονάδα Υποστήριξης Λειτουργίας του Δικτύου ΔΣΕ (ΕΚΤ).
  1. Οι Τοπικές ΔΣΕ παρέχουν απευθείας υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, ενημερώνοντας τις Περιφερειακές ΔΣΕ.

Άρθρο 8

Στελέχωση Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων

  1. Για τη στελέχωση των ΔΣΕ, τα Επιμελητήρια και το ΕΚΤ συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου σύμφωνα με τις νό­μιμες διαδικασίες που τα διέπουν και τις προδιαγραφές που ορίζονται από την ΕΔΣΕ, κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες στην ιστοσελίδα τους και σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία αναφέρονται τα απαιτούμενα τυπικά και ουσι­αστικά προσόντα, το ύφος της αμοιβής, το ακριβές αντι­κείμενο της εκάστοτε σύμβασης και η σχετική διαδικασία.
  2. Το αντικείμενο των συμβάσεων έργου που θα συνα- φθούν αφορά αποκλειστικά στην υποστήριξη των επιχει­ρήσεων στο πλαίσιο και για τους σκοπούς των ΔΣΕ, και τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν δεν δύναται να καλύπτουν άλλες ανάγκες των φορέων.
  3. Το σύνολο των στελεχών ανά ΔΣΕ δεν μπορεί να υπερ­βαίνει τα τέσσερα (4) για τις Μητροπολιτικές, τα πέντε (5) για τις Περιφερειακές, τα δύο (2) για τις Τοπικές και τα εί­κοσι εννέα (29) για το σύνολο των Μονάδων της ΔΣΕ ΕΚΤ.

Η λειτουργία της εκάστοτε ΔΣΕ υποστηρίζεται γραμμα­τειακά και διοικητικά από τα αντίστοιχα Επιμελητήρια στα οποία δημιουργούνται και της ΔΣΕ του ΕΚΤ από το ίδιο.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημερο­μηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Μαΐου 2019

Ο Υπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Ο Υφυπουργός

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας