ecopress
Προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια με αίτημα την αναστολή του τέλους ταφής, που έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 αποφασίστηκε στο Διοικητικό... Δήμοι: τα επιχειρήματα δικαστικής προσφυγής κατά του τέλους ταφής

Προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια με αίτημα την αναστολή του τέλους ταφής, που έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Ένωσης να ετοιμάσει τις σχετικές νομικές ενέργειες.

Παράλληλα συζητήθηκε οι Δήμοι της χώρας να οργανώσουν ενιαία τη στάση τους, καθώς πολλοί Δήμοι ήδη έχουν συμπεριλάβει το κόστος του τέλους απορριμμάτων στους προϋπολογισμούς τους, δείχνοντας έτσι την πρόθεση να το καταβάλουν.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, επισημάνθηκε ότι η επιβολή του τέλους ταφής, «τιμωρεί τους δήμους που ουσιαστικά δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και τη δυσλειτουργία των μηχανισμών ανακύκλωσης», ενώ τονίστηκε ότι ο καθορισμός του τέλους στα 20 ευρώ τον τόνο είναι εντελώς αυθαίρετος και δεν προκύπτει από τεκμηρίωση. Ειπώθηκε ακόμη ότι οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το τέλος ταφής που επιβλήθηκε και σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις του κόστους ενέργειας τα οικονομικά τους οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου 4819/2021, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ) και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι δήμοι. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Τα νομικά επιχειρήματα

Για τις νομικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ειπώθηκε ότι οι Δήμοι εδώ και καιρό διερευνούν τους νομικούς λόγους, αλλά και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για την αναστολή του τέλους ταφής.

Ο τρόπος στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι δήμαρχοι είναι να γίνονται προσφυγές από τον κάθε δήμο κι αφού πρώτα του έχει επιβληθεί το τέλος.

Όσον αφορά τα νομικά επιχειρήματα προκύπτει πως θα βασιστούν στο πλαίσιο που πρότεινε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, τα οποία έχουν ως εξής:

-Tο άρθρο 38 του νόμου 4819/2021 προβλέπει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση δράσεων ανακύκλωσης στους δήμους, ωστόσο τέτοιος λογαριασμός δεν έχει δημιουργηθεί.

-Προβλέπει, επίσης, την εκπόνηση ειδικού προγράμματος, το οποίο δεν έχει εκπονηθεί, επομένως οι δήμοι δεν γνωρίζουν ποιες δράσεις μπορούν να αναπτύξουν για να ενισχύσουν την ανακύκλωση και να προσαρμόσουν ανάλογα και τους προϋπολογισμούς τους.

-Για το τέλος ταφής υπολογίζεται το υπόλειμμα με τις ποσότητες ανά δήμο που θεσπίζεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος μέχρι 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει εκδοθεί.

-Η χρήση των πόρων από το τέλος ταφής, σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ, προβλέπεται για την ενίσχυση των ρευμάτων και των βιοαποβλήτων, ενώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και μέρος της επιβάρυνσης της χωριστής διαλογής.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας