ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ρεκόρ διαδικασιών και δικαιολογητικών απαιτούνται στη χώρα μας για για την τελική αποπεράτωση μιας αποθήκης, αναδεικνύοντας ότι οι διαδικασίες και οι... Doing Business: 17 χαρτιά για μία αποθήκη

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ρεκόρ διαδικασιών και δικαιολογητικών απαιτούνται στη χώρα μας για για την τελική αποπεράτωση μιας αποθήκης, αναδεικνύοντας ότι οι διαδικασίες και οι άδειες κατασκευής, μπλοκάρονται από τη γραφειοκρατική μέγγενη. Με κριτήριο τον Δείκτη για τις Άδειες Κατασκευής (Dealing with Construction Permits) της έρευνας Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ με τις απαιτούμενες ενέργειες που επιτάσσει η εγχώρια γραφειοκρατία να ανέρχονται στις 17.

17 διαδικασίες

Στην Ελλάδα απαιτούνται 17 διαδικασίες για την τελική αποπεράτωση μιας αποθήκης, έναντι 7 στη Δανία, που κατέχει την υψηλότερη θέση. Γραφειοκρατικό ρεκόρ  κατέχει η Ρουμανία και ακολουθούν η Ουγγαρία – Κροατία με 22, η Τσεχία με 21, ενώ πριν από την Ελλάδα,  στην κατάταξη ακολουθεί η Βουλγαρία με 18 διαδικασίες .

Ανασταλτικός παράγοντας

Οι πολυάριθμες διαδικασίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα καθώς αυξάνουν τον χρόνο κατασκευής αλλά και το κόστος αποπεράτωσης. Η διάρκεια των διαδικασιών είναι περίπου 180 ημέρες στην Ελλάδα, δηλαδή 6 μήνες, όταν στην Δανία οι λιγότερες διαδικασίες διαρκούν 64 ημέρες, περίπου 2 μήνες. Το μεγάλο  ρεκόρ το κατέχει η Κύπρος, με τη διαδικασία να φτάνει σχεδόν τον 1,5 χρόνο.

Πηγή: ΙΟΒΕ

Το κόστος

Το κόστος των διαδικασιών για την άδεια κατασκευής ανέρχεται στο 1,9% της αξίας του ακινήτου, το 12ο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 28. Ταβάνι στο κόστος πιάνει επίσης η Ισπανία με 4,7 % επί της αξίας του ακινήτου, η Ιρλανδία με 4,1%, η Γαλλία με 3.9%.

Δείκτης ποιότητας

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι ο δείκτης  ποιότητας κατασκευής, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των επιδόσεων διαφόρων στοιχείων  όπως της ποιότητας των κανονισμών, των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας πριν, κατά τη  διάρκεια και μετά την κατασκευή, κ.ά., βρίσκεται στην Ελλάδα σε αρκετά καλό επίπεδο, σε  σύγκριση με άλλες χώρες. Ειδικότερα ο δείκτης ποιότητας για την Ελλάδα ανέρχεται στο 12, ήτοι ο 4ος υψηλότερος στην Ευρώπη. Στην πρώτη θέση με δείκτη ποιότητας στο 15 βρίσκεται το Λουξεμβούργο. Ακολουθεί η Μάλτα με 14. Στην επόμενη θέση βρίσκονται η Λιθουανία, η  Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία η , η Ουγγαρία Σλοβενία και η Ρουμανία, με το δείκτη ποιότητας να φτάνει τις 13 μονάδες.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας