ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, αν δεν ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία για  τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από... Ε.Ε: εγκαλεί την Ελλάδα για ατμοσφαιρική ρύπανση

Της Ντίνας Καράτζιου/

Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, αν δεν ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία για  τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και σκόνη, που εκλύεται στην ατμόσφαιρα  από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης.

Χρονικό περιθώριο δύο μηνών έχει Ελλάδα να απαντήσει στην Κομισιόν όσον αφορά  τις ενέργειες της για την ενσωμάτωση στο εθνικό της δίκαιο  της ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ 2015/2193 για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. Στην περίπτωση που δεν τον πράξει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση «Αιτιολογημένης Γνώμης», κι αν η χώρα βρεθεί ανέτοιμη ως προς τις υποχρεώσεις συμμόρφωσής της με το ενωσιακό δίκαιο, ανοίγει η πόρτα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου .

Ευρύ φάσμα

Η προαναφερθείσα οδηγία αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον καθορισμό οριακών τιμών εκπομπών για μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της παροχής θέρμανσης και ψύξης για οικιακή χρήση και της παροχής θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες. Αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης με διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και σκόνη.

Προειδοποιητική Επιστολή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στην Ελλάδα, ζητά να εφαρμόσει την προαναφερθείσα   ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ίδια υποχρέωση έχουν ακόμη η Κύπρος, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες επίσης εγκαλούνται από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα και από άλλες τρεις χώρες (Κύπρο, Αυστρία και Γαλλία), να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (οδηγία ΕΕ 2015/2193). με διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και σκόνη.

Αιτιολογημένη Γνώμη

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της για μηδενική ρύπανση, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Αυστρία και η Γαλλία δεν έχουν μεταφέρει ορθά την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Και προσθέτει: «Καθένα από τα εν λόγω κράτη μέλη έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην επιστολή και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη»,

Τα  στάδια στη διαδικασία παράβασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ενωσιακό Δίκαιο.  Η  αναφορά με τη δέσμη των παραβάσεων διακρίνεται σε δέκα τομείς πολιτικής. Η διαδικασία παράβασης αρχίζει με ένα αίτημα παροχής πληροφοριών («προειδοποιητική επιστολή») από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το σχετικό κράτος μέλος, στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως δύο μηνών.

Αν η Επιτροπή δεν μείνει ικανοποιημένη από τις πληροφορίες και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωση που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ, μπορεί τότε να απευθύνει επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ («αιτιολογημένη γνώμη»), καλώντας το κράτος μέλος να την ενημερώσει για τα μέτρα που έλαβε για να συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως δύο μηνών. Αν ένα κράτος μέλος παραλείψει να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το εν λόγω κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας