EBRD: πρόγραμμα για τον «υπερ-τουρισμό» σε ελληνικά νησιά
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧρήμα 14 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Λύση στο πρόβλημα της τουριστικής συμφόρησης που δοκιμάζει το περιβάλλον και τις υποδομές των νησιών προωθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.(EBRD) με την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος σε δύο ελληνικά νησιά, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, το εφετινό καλοκαίρι.
Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζεται από το υπουργείο τουρισμού και θα υλοποιηθεί έως τον Οκτώβριο του 2019.
Όπως επισημαίνει η EBRD στόχος του προγράμματος είναι:
-Η κατάρτιση δύο σχεδίων διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, δύο δημοφιλών προορισμών οι οποίοι έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διαχρονικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας αλλά και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη δημοφιλία τους σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
-Η κατάρτιση ενός οδηγού προετοιμασίας (destination management guide) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε διαφορετικούς προορισμούς της χώρας.
Τα δύο σχέδια διαχείρισης προορισμών θα αναδείξουν τόσο τα οφέλη όσο και τις προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης, προσδιορίζοντας τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη στη Ρόδο και τη Σαντορίνη με βιώσιμους όρους.
το πακέτο των λύσεων με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πρέπει να περιλαμβάνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών και εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών όπου υπάρχουν ανησυχίες για «υπερ – τουρισμό».
Επιπλέον, ο οδηγός προετοιμασίας θα θέσει τις βάσεις για την επέκταση αντίστοιχων πρακτικών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Tουριστική υπερανάπτυξη
Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έχει αναλάβει σύμπραξη συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (Team TourismConsulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy). Η ομάδα συμβούλων θα καταγράψει, αναλύσει και αξιολογήσει τις διεθνείς και εγχώριες πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε ότι η τουριστική υπερανάπτυξη εκτός από τα οφέλη (αύξηση εσόδων κλπ.) δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα σε τομείς όπως διαχείριση απορριμμάτων, ενέργειας και υδάτινων πόρων, το κόστος διαμονής και διαβίωσης για τους εργαζόμενους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κ.α.
«Το ζητούμενο για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους είναι η χάραξη και η υλοποίηση ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων στρατηγικών με πεδίο εφαρμογής τόσο τους ήδη δημοφιλείς όσο και τους λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς και οι οποίες επικεντρώνονται στις ανάγκες όσων εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος (επισκέπτες, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες, κ.α.)», τονίζει η EBRD.
Σχετικά Άρθρα
- EBRD: χρηματοδοτήσεις άνω των 800 εκ. ευρώ στην Ελλάδα το 2021-2022
- ΑΠΕ και διασυνδέσεις για κάλυψη αυξημένης ζήτησης στα νησιά
- Ταμείο Ανάκαμψης: επενδυτικά σχέδια, ύψους 1,8 δις. ευρώ
- ΥΠΕΝ: τον Μάιο το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
- Οικιστικό πρόγραμμα 1500 κατοικιών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Ταμείο Απανθρακοποίησης: επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στα νησιά