ecopress
Tο 70 με 80% των υποδομών ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης,  εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων και ως εκ τούτου είναι επείγον να ενισχυθεί... ECCE: Αθωράκιστο το 80% των υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα

Tο 70 με 80% των υποδομών ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης,  εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων και ως εκ τούτου είναι επείγον να ενισχυθεί η αντοχή τους,  ως εγγύηση και για την ασφάλεια των πολιτών.

Τη σοβαρή αυτή διαπίστωση έκανε ο  Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου TUFE 2018,  που συνδιοργανώνουν ΤΕΕ – FIG– ECCE – UNECE/WPLA – UIA στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2018.

Το θέμα αναδείχθηκε σε  ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ – EcoNews με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφιλλίδου, ενώ στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για  τα έργα υποδομών στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, με κανόνες που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

-«Πάνω από 70 έως 80% της υπάρχουσας υποδομής δεν πληροί  τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας» τόνισε με δήλωση του στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα να αρχίσουμε την αναβάθμιση των υποδομών μας και των κτιρίων του δομημένου περιβάλλοντος.  Αυτό απαιτεί  μία μεγάλη ιεράρχηση  πραγμάτων και κυρίως μία αποτίμηση του πραγματικού κινδύνου που κάθε μία από αυτές  τις κατασκευές ενέχει».  Στο ρεπορτάζ παράλληλα με την ασφάλεια τονίστηκε και η σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης στον τομέα των κατασκευών.

-«Χρειάζεται να έχουμε ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό,  με τα έργα τα δημόσια που θα πρέπει να γίνουν,  έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά τους στόχους και τα ακραία φαινόμενα που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως έχουμε δει πρόσφατα με τις φυσικές καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι «χρειάζεται ο εθνικός σχεδιασμός για τις υποδομές να περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες πρακτικές, ώστε τα έργα να ολοκληρώνονται σωστά και έγκαιρα».

Ο Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων EAMC, που μετέχει στο διεθνές συνέδριο της Αθήνας, προέβη σε δηλώσεις για την κατάρρευση της γέφυρας Πόντε Μοράντι στη Γένοβα τον περασμένο Αύγουστο,  συμπαρασύροντας στο θάνατο 43 ανθρώπους. Μία κατάρρευση που αποδόθηκε στην κακή συντήρηση. Τώρα η αναβάθμιση και ενίσχυση της γέφυρας καθίσταται υποχρεωτική. Μιλώντας σχετικά ο κ  Siviero είπε ότι «η γέφυρα αποτελεί  ένα ορόσημο για την Ιταλία. Γνωρίζουν όλοι ότι αν την κατεδαφίσουμε θα χάσουμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας . Η άποψή μου είναι αντί να την  γκρεμίσουμε για να φτιάξουμε μία καινούργια, κάτι που περιβαλλοντικά δεν θα ήταν συμφέρον,  να την ανακατασκευάσουμε και να την ενισχύσουμε,  έτσι ώστε να μην χαθεί ένα μέρος ταυτότητάς μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας