ecopress
Το ECOCITY ως μέλος του ΕΕΒ, του μεγαλύτερου δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων με 180 μέλη – οργανώσεις από 40 χώρες, με επιστολή του προς τον... ECOCITY: παρέμβαση στον πρωθυπουργό για το περιβάλλον και το κλίμα

Το ECOCITY ως μέλος του ΕΕΒ, του μεγαλύτερου δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων με 180 μέλη – οργανώσεις από 40 χώρες, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό  ενόψει  της συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2023, ζητά να προτείνει η Ελλάδα την ένταξη στην ατζέντα το περιβάλλον και το κλίμα ως μέρος των προτεραιοτήτων, ανάλογης σημασίας με άλλα θέματα όπως η υγεία και η ενέργεια.


Άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιείται άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα προσδιορίσουν τις στρατηγικές πολιτικές προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον επόμενο κύκλο πολιτικής της ΕΕ (στρατηγικό θεματολόγιο), υπό την καθοδήγηση της Ισπανικής Προεδρίας με βάση ένα σχέδιο κειμένου, που ονομάζεται «δήλωση της Γρανάδας». Η Βελγική Προεδρία που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2024, θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή.

Οι 4 τομείς προτεραιότητας που αναφέρονται, προς το παρόν, είναι: τα θεμελιώδη δικαιώματα/κράτος δικαίου, τα κοινωνικά ζητήματα /υγεία, η ασφάλεια, το μέλλον της ΕΕ (προϋπολογισμός, πολιτική, θεσμικά, διεύρυνση) – χωρίς όμως να υπάρχει καμία αναφορά για το κλίμα, την υγεία και το περιβάλλον.

Το ECOCITY ως μέλος του ΕΕΒ, του μεγαλύτερου δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων με 180 μέλη – οργανώσεις από 40 χώρες, στρατεύεται και αυτή τη φορά με κοινούς στόχους, την αειφόρο ανάπτυξης, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την συμμετοχική δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε επιστολή προς την Κυβέρνηση με αίτημα να προτείνει η Ελλάδα την ένταξη στην ατζέντα το περιβάλλον και το κλίμα ως μέρος των προτεραιοτήτων, ανάλογης σημασίας με άλλα θέματα όπως η υγεία και η ενέργεια.

Και τούτο διότι η δήλωση της Γρανάδας, το σχέδιο που προσδιορίζει ένα σύνολο προκλήσεων και λύσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της Πράσινης Μετάβασης, ενώ δίνει έμφαση σε μια Ευρώπη με ανθεκτική οικονομία μηδενικού ισοζυγίου, αγνοεί παντελώς το κλίμα και το περιβάλλον τη στιγμή που έχει ήδη διαφανεί και μια σημαντική υποχώρηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την οποία δεν προτείνει καμία νέα πρόσθετη νομοθεσία.

Τα βασικά αιτήματα εστιάζονται στα παρακάτω:

1.Ριζική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για το κλίμα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές επενδύσεις, με παράλληλη ευθυγράμμιση όλων των ιδιωτικών επενδύσεων – διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλοι ρυπαίνοντες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

2.Ενίσχυση της διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και της δημοκρατίας της ΕΕ, επιτρέποντας μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και αυξημένη διαφάνεια κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων πολιτικών και νόμων, διατηρώντας παράλληλα τη βασιζόμενη σε κανόνες προσέγγιση της Ευρώπης μέσω της πλήρους εφαρμογής και επιβολής όλων των περιβαλλοντικών πολιτικών. \

3.Διπλασιασμό της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με την αντιμετώπιση των κενών φιλοδοξίας όσον αφορά το κλίμα, τη φύση και τη ρύπανση, με τη θέσπιση νέων και ισχυρών προτύπων νομικής προστασίας με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Το κείμενο της επιστολής/παρέμβασης

Η επιστολή παρέμβαση του ECOCITY προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Υπό το πρίσμα του επόμενου κύκλου χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των επικείμενων αλλαγών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2024, η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, ενός πολέμου στα σύνορα μας και της κρίσης κόστους ζωής που προκαλείται από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ΕΠΣ) έχει χρησιμεύσει ως σημαντική πυξίδα τα τελευταία 5 χρόνια. Αν και απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των αρχικών της στόχων και υποσχέσεων, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιπροσώπευε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία της: να εργαστούμε προς μια υγιή οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών που λειτουργεί για τους πολίτες της, αποκαθιστά τη φύση και διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών και τη μηδενική ρύπανση.

Τα επόμενα 5 χρόνια η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της πράσινης νομοθεσίας στις χώρες της ΕΕ και στην εξασφάλιση των αναγκαίων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ώστε η Πράσινη Μετάβαση να καταστεί μια δίκαιη, απτή και οικονομικά προσιτή πραγματικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η στρατηγική ατζέντα του Συμβουλίου και τα προπαρασκευαστικά της βήματα, όπως η Διακήρυξη της Γρανάδας, πρόκειται να συζητηθούν στις 6 Οκτωβρίου, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να υποστηρίξουμε τη συμπερίληψη των παρακάτω προτεραιοτήτων για την πλήρη εφαρμογή των κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Έτσι εκτιμούμε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προαναφερθείσες προκλήσεις, η δήλωση της Γρανάδας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

  • Ριζική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνική δικτύωση ευθυγραμμίζοντας όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με τους στόχους της πράσινης μετάβασης και διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας των μεγάλων ρυπαντών.
  • Επιτάχυνση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και κενών όσον αφορά τόσο στη φύση όσο και στο κλίμα, καθώς επίσης και την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης, με τη θέσπιση ισχυρών νομικά δεσμευτικών στόχων και νέων φιλόδοξων προτύπων προστασίας με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Μόνο με συνεχείς προσπάθειες μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει την υγεία, τη φύση, την ασφάλεια και την οικονομία μας και να δημιουργήσει κρίσιμους δεσμούς μεταξύ τους.
  • Διασφάλιση της αειφόρου διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών και της αποτελεσματικής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των πολιτών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων καθώς και η δικαιοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει την εξουσία να καθοδηγήσει την Ευρώπη και το θεματολόγιο της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διορατικότητα κατά την επόμενη περίοδο πολιτικής. Ο καθορισμός του σωστού συνόλου προτεραιοτήτων αποφασίζει για το πώς μπορούμε να ελέγξουμε τον τόσο αναγκαίο μετασχηματισμό της βιωσιμότητας. Και το πιο σημαντικό, αποφασίζει για το αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τα πολλά οφέλη της, όπως ο αυτόνομος, οικονομικά προσιτός και ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός, μια ανταγωνιστική και αναπτυσσόμενη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας «Made in Europe», μια διαφοροποιημένη και ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού για αυτούς τους τομείς, καίριας σημασίας για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών, και η αύξηση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Οι εκλογές θέτουν την Ευρώπη σε ένα σταυροδρόμι μιας απότομης διακοπής ή μιας ολοταχούς πορείας προόδου με στόχο τη μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως κυβέρνηση της Ελλάδας για σας ενθαρρύνουμε να κάνετε τη διαφορά και να δώσετε το παράδειγμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με άλλες προοδευτικές φωνές, καταθέτοντας στιβαρές πράσινες προτάσεις που θα συμπληρώνουν και θα υποστηρίζουν τις προαναφερόμενες προτεραιότητες»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας