ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το πράσινο φως όσον αφορά τη διαδικασία εγκρίσεων πήραν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης 12 χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.... Ecofin: εγκρίθηκαν 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης-30,5 δις στην Ελλάδα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το πράσινο φως όσον αφορά τη διαδικασία εγκρίσεων πήραν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης 12 χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις στη χώρα μας. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τα επενδυτικά σχέδια 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες καταβολές χορηγήσεων και δανείων από την Κομισιόν.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις χώρες που έχουν λάβει έγκριση των Σχεδίων τους, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουλίου. Υπογράμμισε επ΄αυτού, ότι άμεσα η Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει με την κάθε χώρα ξεχωριστά μια χρηματοπιστωτική συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των Σχεδίων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πολύς δρόμος

«Είναι καταπληκτικά νέα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να ετοιμάσουμε αυτά τα φιλόδοξα Σχέδια», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: «H χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει να ρέει για να ξεκινήσει η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες», εξήγησε ο κ. Ντομπρόβσκις. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», καθώς είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας».

Τα εθνικά σχέδια που εγκρίθηκαν

Οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για τα σχέδια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας,. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο εγκρίσεων εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που έχει δρομολογήσει η ΕΕ.

Σημαντική μέρα

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησαν τα πρώτα 12 εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας. Έπειτα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετήθηκαν τα πρώτα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας».

Επιστέγασμα

Υπογράμμισε ακόμη, ότι «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»,

Συνολικοί πόροι 30,5 δις

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι συνολικοί πόροι του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0″», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο. «Έτσι, όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή», πρόσθεσε.

106 επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Το “Ελλάδα 2.0” ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς». Ο Θ. Σκυλακάκης υπενθύμισε, επίσης, ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αποτελεσματική αξιοποίηση

«Είναι ένα Σχέδιο που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις», τόνισε Θ. Σκυλακάκης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πιο δύσκολο βήμα είναι μπροστά μας και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων – μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Το Σχέδιο προβλέπει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση – σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιδοτήσεις 1,5 δις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Σταθερή ανάπτυξη

«Στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του “Ελλάδα 2.0” να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έγκριση με τροποποιήσεις

«O κ. Μητσοτάκης επιμένει να αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους την εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Αλ.Χαρίτσης με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης. Και πρόσθεσε: «Σήμερα πανηγυρίζει για την τυπική έγκριση του ελληνικού σχεδίου. Αυτό που αποκρύπτει όμως είναι ότι η χώρα μας είναι η μοναδική, από τις δώδεκα που έλαβαν έγκριση, για την οποία ζητήθηκαν τροποποιήσεις ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι και μέσω ποιων διαδικασιών θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου. Κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις. Όπως είχε εξαρχής προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, αλλά δυστυχώς αγνόησε στην πρότασή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.Οι επαναληπτικές φιέστες της κυβέρνησης υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που απειλεί τη χώρα μας: τη μετατροπή του κρίσιμου για την στήριξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας Ταμείου Ανάκαμψης σε εργαλείο πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αυστηρό έλεγχο και την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων ώστε η ευκαιρία αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι λίγων και ισχυρών».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας