ecopress
Νέα μέτρα για την προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο, αποφάσισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο... ΕΕ: Νέα μέτρα προστασίας από τον σιωπηλό δολοφόνο στην εργασία: τον καρκίνο

Νέα μέτρα για την προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο, αποφάσισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή.

Άλλες πέντε  καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες και παράλληλα τα νέα μέτρα της ΕΕ θα  εξασφαλίζουν καλύτερη προστασία των εργαζομένων σε επτά βασικούς κλάδους οι οποίοι είναι:

  1. στην παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου,
  2. στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη,
  3. και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης,
  4. των κατασκευών,
  5. της υγείας,
  6. των πλαστικών
  7. και της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2018 σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την τρίτη πρόταση της Επιτροπής για τη διεύρυνση του καταλόγου των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας. Με τη συμφωνία αυτή, άλλες 5 καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.

Η Επίτροπος

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, επικρότησε τη συμφωνία με την ακόλουθη δήλωση:

«Με τρεις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο. Η σημερινή συμφωνία σχετικά με την τρίτη πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στην ΕΕ και θα αποτρέψει περισσότερα από 22.000 περιστατικά ασθενειών σχετιζόμενων με την εργασία. Η συμφωνία θα βελτιώσει την υγιεινή και την ασφάλεια των χώρων εργασίας, κάτι που αποτελεί βασική αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα εξασφαλίσει, για παράδειγμα, καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου, στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη, και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης, των κατασκευών, της υγείας, των πλαστικών και της ανακύκλωσης. Παράλληλα, η ύπαρξη σαφών και απλών κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με αυτές τις 5 χημικές ουσίες θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τη συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες.

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει εκ νέου την ισχυρή αφοσίωση όλων των φορέων στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εισηγήτρια Laura Agea και τους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στη ρουμανική Προεδρία και τις προηγούμενες Προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί γρήγορα ώστε οι νέοι κανόνες να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019.»

Επόμενα στάδια

Η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (ΕΜΑ) προς έγκριση. Αφού οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε τελική ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ιστορικό

Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προκαλεί το 53% των θανάτων αυτών. Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει 3 κύκλους αλλαγών στην οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (οδηγία 2004/37/ΕΚ) με στόχο τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε τέτοιους παράγοντες, προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία τους από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η οδηγία καλύπτει πλέον 27 καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι 26 από τις οποίες προστέθηκαν ή επικαιροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ.

Η πρώτη τροποποίηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες εγκρίθηκε με την από τους συννομοθέτες οδηγία 2017/2398 στα τέλη του 2017. Μια δεύτερη πρόταση δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2017 και συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες στα τέλη του 2018. Η σημερινή προσωρινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα από τα τελικά στάδια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την τρίτη πρόταση, που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2018. Συγκεκριμένα παραδείγματα των ουσιών και των κλάδων τις οποίες/τους οποίους αφορά η αναθεώρηση αυτή δίνονται σε αυτό το δελτίο τύπου.

Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ορίσει εθνικά όρια έκθεσης για πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες, ορισμένα κράτη μέλη είναι λιγότερο αυστηρά από άλλα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό παντού στην ενιαία αγορά και ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Καθώς οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις καρκινογόνες χημικές ουσίες εξελίσσονται συνεχώς, η Επιτροπή υποστηρίζει μια συνεχή διαδικασία επικαιροποίησης της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (οδηγία 2004/37/ΕΚ). Οι συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βελτιώσουν την προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 100.000 ζωές κατά τα επόμενα 50 έτη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Επιτροπής για τη βελτίωση των προτύπων υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 μια σε βάθος αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η Οδηγία για τους καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Η οδηγία ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους οι οποίοι προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεση σε καρκινογόνους* και μεταλλαξιογόνους παράγοντες* κατά την εργασία. Για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, η οδηγία προβλέπει μέτρα πρόληψης και προστασίας, καθώς και όρια έκθεσης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Η οδηγία εφαρμόζεται σε ουσίες ή μείγματα που ανταποκρίνονται στα κριτήρια για την ταξινόμηση ως καρκινογόνοι παράγοντες στην κατηγορία 1Α ή 1Β ή ως μεταλλαξιγόνα των γεννητικών κυττάρων κατηγορίας 1Α ή 1Β που παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 (Ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση χημικών ουσιών και των μειγμάτων τους). Επιπλέον, η οδηγία εφαρμόζεται στις καρκινογόνες ουσίες, μείγματα ή διαδικασίες που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας, καθώς και σε ουσίες ή μείγματα που προκύπτουν από μια διαδικασία η οποία αναφέρεται στο εν λόγω παράρτημα. Μετά την τροποποίηση της οδηγίας το 2017, το παρόν παράρτημα περιλαμβάνει τις παρακάτω 6 ενδείξεις:

  1. Παρασκευή αουραμίνης.
  2. Εργασίες που συνεπάγονται έκθεση σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακεςπου περιέχονται μέσα στην αιθάλη άνθρακα, την ανθρακόπισσα ή την πισσάσφαλτο.
  3. Εργασίες που συνεπάγονται έκθεση στον κονιορτό, τον καπνό ή την ομίχλη που παράγονται κατά τη φρύξη και τον ηλεκτρικό καθαρισμό θειούχων συμπηγμάτων νικελίου.
  4. Μέθοδος ισχυρού οξέος στην παρασκευή ισοπροπυλικής αλκοόλης.
  5. Εργασίες που περιλαμβάνουν έκθεση σε σκόνες σκληρών ξύλων.
  6. Εργασίες που παράγουν αναπνεύσιμη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου.

Η οδηγία δεν εφαρμόζεται στους εργαζόμενους οι οποίοι εκτίθενται μόνο στις ακτινοβολίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενεργείας.

Η οδηγία εφαρμόζεται στους εργαζόμενους που εκτίθενται στον αμίαντο όταν οι κανόνες της είναι πιο ευνοϊκοί για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία από αυτούς της οδηγίας 2009/148/ΕΚ (Προστασία των εργαζομένων από την έκθεση στον αμίαντο).

Η οδηγία 89/391/ΕΟΚ (Υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία — γενικοί κανόνες) εφαρμόζεται πλήρως, με την επιφύλαξη πιο δεσμευτικών ή/και πιο ειδικών κανόνων που περιέχει η παρούσα οδηγία.

Εντοπισμός της έκθεσης και αξιολόγηση των κινδύνων

Για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να συνεπάγεται κίνδυνο έκθεσης σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες, πρέπει να προσδιορίζονται τακτικά η φύση, ο βαθμός και η διάρκεια της έκθεσης των εργαζομένων, ώστε να αξιολογούνται όλοι οι κίνδυνοι για την υγεία ή την ασφάλεια των εργαζομένων και να αποφασίζονται τα ληπτέα μέτρα. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι τρόποι έκθεσης, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης μέσα στο δέρμα ή/και δια του δέρματος. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους ιδιαίτερα ευαίσθητους εργαζόμενους.

Η οδηγία 2014/27/ΕΕ ευθυγραμμίζει την οδηγία 2004/37/ΕΚ με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 ο οποίος θέσπισε νέο σύστημα για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων στην ΕΕ, με βάση το Παγκόσμιο Εναρμονισμένο Σύστημα Ταξινόμησης και Επισήμανσης των Χημικών Ουσιών σε διεθνές επίπεδο.

Η οδηγία (ΕΕ) 2017/2398 επικαιροποιεί την οδηγία 2004/37/ΕΚ με τους εξής τρόπους:

  • την τροποποίηση των άρθρων 6 (Ενημέρωση της αρμόδιας αρχής) και 14 (Ιατρική παρακολούθηση
  • τη θέσπιση του νέου άρθρου 18α (Αξιολόγηση
  • την αναθεώρηση των παραρτημάτων I και III, ώστε η αναπνεύσιμη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίουνα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και να ενημερωθούν οι υπάρχουσες οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης (OEL) ή να θεσπιστούν νέες για 13 καρκινογόνους παράγοντες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Μείωση και υποκατάσταση

Οι εργοδότες πρέπει να μειώνουν τη χρήση ενός καρκινογόνου ή μεταλλαξιογόνου παράγοντα στον χώρο εργασίας, κυρίως υποκαθιστώντας τον, στο μέτρο που αυτό είναι τεχνικά εφικτό, από μια ουσία, μείγμα ή διαδικασία τα οποία είναι ακίνδυνα ή λιγότερο επικίνδυνα.

Πρόληψη και μείωση της έκθεσης

Εάν δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του καρκινογόνου ή μεταλλαξιογόνου παράγοντα, ο εργοδότης πρέπει να φροντίζει ώστε η παραγωγή και η χρήση του καρκινογόνου ή μεταλλαξιογόνου παράγοντα να πραγματοποιούνται σε κλειστό σύστημα. Εάν αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό, οι εργοδότες πρέπει να φροντίζουν ώστε η έκθεση να βρίσκεται στο χαμηλότερο τεχνικά εφικτό επίπεδο.

Η έκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στο παράρτημα III.

Ο εργοδότης πρέπει να εφαρμόζει ορισμένα μέτρα κατά τη χρήση ενός καρκινογόνου ή μεταλλαξιογόνου παράγοντα.

Ενημέρωση της αρμόδιας αρχής

Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν στην αρμόδια αρχή, έπειτα από αίτηση, πληροφορίες σχετικά με αυτά τα θέματα, όπως για παράδειγμα τους λόγους χρήσης καρκινογόνων ή μεταλλαξιογόνων παραγόντων, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ή τον αριθμό των εργαζομένων που εκτίθενται.

Απρόβλεπτη έκθεση

Σε περίπτωση απρόβλεπτων συμβάντων ή ατυχημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθη έκθεση των εργαζομένων, οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους τους. Πρέπει να χρησιμοποιείται προστατευτικός ιματισμός και ατομικός προστατευτικός αναπνευστικός εξοπλισμός, ενώ η έκθεση πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο και μόνο οι εργαζόμενοι που είναι αναγκαίοι για τις εργασίες επιτρέπεται να εργάζονται στην ενδιαφερόμενη ζώνη.

Προβλεπτή έκθεση

Όταν υπάρχει προβλεπτός κίνδυνος αυξημένης έκθεσης, όπως για παράδειγμα κατά τις εργασίες συντήρησης, και μετά τη λήψη όλων των άλλων προληπτικών μέτρων, οι εργοδότες πρέπει να αποφασίζουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάρκεια έκθεσης των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η προστασία τους κατά τις δραστηριότητες αυτές. Πρέπει να χρησιμοποιείται προστατευτικός ιματισμός και ατομικός προστατευτικός αναπνευστικός εξοπλισμός, ενώ η έκθεση πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο. Επιπλέον, οι ζώνες που χρησιμοποιούνται για τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένες και να έχουν εμφανή σήμανση.

Πρόσβαση στις ζώνες κινδύνου

Οι εργοδότες οφείλουν να περιορίζουν την πρόσβαση στις ζώνες κινδύνου για τους εργαζόμενους που εισέρχονται αναγκαστικά στις εν λόγω ζώνες λόγω της εργασίας ή των καθηκόντων τους.

Μέτρα σχετικά με την υγιεινή και την ατομική προστασία

Οι εργοδότες υποχρεούνται να λαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα σχετικά με την υγιεινή και την ατομική προστασία για όλες τις δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης:

  • να διασφαλίζεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε, δεν πίνουν και δεν καπνίζουν στις ζώνες εργασίας στις οποίες υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης·
  • οι εργαζόμενοι να είναι εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο ιματισμό και να παρέχονται χωριστοί χώροι εναπόθεσης του ιματισμού εργασίας και του κανονικού ιματισμού·
  • να παρέχονται εγκαταστάσεις λουτρών και αποχωρητηρίων·
  • ο εξοπλισμός προστασίας να είναι σωστά τοποθετημένος, να ελέγχεται και να καθαρίζεται πριν και μετά από κάθε χρήση.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επωμίζονται το κόστος των εν λόγω μέτρων.

Ενημέρωση, εκπαίδευση και διαβουλεύσεις εργαζομένων

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι ή/και οι εκπρόσωποί τους λαμβάνουν επαρκή και κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τα εξής:

  • τους ενδεχόμενους και πρόσθετους κινδύνους για την υγεία (κάπνισμα)·
  • τις προφυλάξεις για την πρόληψη της έκθεσης·
  • τις απαιτήσεις υγιεινής·
  • τον προστατευτικό εξοπλισμό και ιματισμό·
  • τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα δοχεία, οι συσκευασίες και οι εγκαταστάσεις που περιέχουν καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες έχουν επισημανθεί με τρόπο σαφή και ευανάγνωστο και ότι τα σήματα προειδοποίησης είναι ευδιάκριτα.

Πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή της οδηγίας. Πρέπει να ενημερώνονται το ταχύτερο δυνατόν σε περίπτωση ασυνήθους έκθεσης.

Οι εργοδότες πρέπει να τηρούν ενημερωμένο κατάλογο των εργαζομένων που αναλαμβάνουν δραστηριότητες οι οποίες ενέχουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους όσον αφορά την έκθεση σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.

Οι εργαζόμενοι ή/και οι εκπρόσωποί τους πρέπει να γνωμοδοτούν και να συμμετέχουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ

Ιατρική παρακολούθηση

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να θεσπίζουν μέτρα για την παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, εφόσον αυτό ενδείκνυται, πριν από την έκθεση και κατά τακτικά διαστήματα μετά την έκθεση. Τα εν λόγω μέτρα πρέπει να είναι τέτοιου είδους, ώστε να καθίσταται άμεσα δυνατή η εφαρμογή ατομικών υγειονομικών μέτρων και μέτρων που σχετίζονται με την εργασία. Όταν παρακολουθείται η υγεία ενός εργαζομένου, δημιουργείται ατομικός ιατρικός φάκελος.

Μετά την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ από την οδηγία (ΕΕ) 2017/2398, η ιατρική παρακολούθηση, κατόπιν συμβουλής ιατρού ή της αρχής που είναι υπεύθυνη για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων, μπορεί να συνεχιστεί μετά την παύση της έκθεσης για όσο χρόνο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία του ενδιαφερόμενου εργαζόμενου.

Οι πρακτικές συστάσεις σχετικά με την παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων περιλαμβάνονται στο παράρτημα II.

Όλες οι περιπτώσεις καρκίνου για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι οφείλονται σε έκθεση κατά την εργασία πρέπει να γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πληροφορίες στις εκθέσεις τις οποίες υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυνάμει της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ.

Αξιολόγηση

Σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2017/2398, η Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί, ως μέρος της επόμενης αξιολόγησης της εφαρμογής της οδηγίας 2004/37/ΕΚ, την ανάγκη τροποποίησης της οριακής τιμής για την αναπνεύσιμη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου.

Επιπλέον, έως το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις των επιστημονικών γνώσεων, πρέπει να εξετάζει την επιλογή τροποποίησης του πεδίου εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες*.

Τήρηση φακέλων

Ο ενημερωμένος κατάλογος των εργαζομένων που έχουν υποστεί έκθεση τον οποίο οφείλει να τηρεί ο εργοδότης και οι ατομικοί ιατρικοί φάκελοι πρέπει να διατηρούνται επί 40 τουλάχιστον χρόνια μετά την παύση της έκθεσης.

Οριακές τιμές

Μετά την τροποποίηση της οδηγίας του 2017, το παράρτημα III περιλαμβάνει τις οριακές τιμές για τις παρακάτω ουσίες:

  • Σκόνη σκληρών ξύλων
  • Ενώσεις χρωμίου (VI) που είναι καρκινογόνοι παράγοντες κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο α) σημείο i) (ως χρώμιο)
  • Κεραμικές πυρίμαχες ίνες που είναι καρκινογόνες κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο α) σημείο i)
  • Αναπνεύσιμη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου
  • Βενζόλιο
  • Μονομερές βινυλοχλωρίδιο
  • Αιθυλενοξείδιο
  • 1,2-εποξυπροπάνιο
  • Ακρυλαμίδιο
  • 2-Νιτροπροπάνιο
  • o-Τολουϊδίνη
  • 1,3-Βουταδιένιο
  • Υδραζίνη
  • Βρωμοαιθυλένιο.

Για το μονομερές βινυλοχλωρίδιο και τις σκόνες σκληρών ξύλων, η οδηγία (ΕΕ) 2017/2398 αναθεωρεί τις οριακές τιμές με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Για 11 νέους καρκινογόνους παράγοντες, θεσπίστηκαν οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 20 Μαΐου 2004. Η οδηγία 2004/37/ΕΚ κωδικοποιεί και αντικαθιστά την οδηγία 90/394/ΕΟΚ και τις διαδοχικές τροποποιήσεις της, καθώς και τις οδηγίες 97/42/ΕΚ και 1999/38/ΕΚ. Οι προθεσμίες για την ενσωμάτωση των εν λόγω οδηγιών στο εθνικό δίκαιο (το αργότερο στις 29 Απριλίου 2003) συνέχισαν να ισχύουν.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενσωματώσουν τα μέτρα που θεσπίζει η οδηγία (ΕΕ) 2017/2398 στο εθνικό δίκαιο έως τις 17 Ιανουαρίου 2020.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Καρκινογόνοι παράγοντες: ουσίες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο σε έναν οργανισμό.

Μεταλλαξιογόνοι παράγοντες: ουσίες που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού.

Τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες: ουσίες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (έκτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου) (κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 50-76). Δημοσιευμένο κείμενο σε διορθωτικό (ΕΕ L 229 της 29.6.2004, σ. 23-34)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2004/37/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία (ΕΕ) 2017/2398 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (ΕΕ L 345 της 27.12.2017, σ. 87-95)

Οδηγία 2009/148/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας (ΕΕ L 330 της 16.12.2009, σ. 28-36)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1-1355)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1-8)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας