ecopress
Προειδοποιητικές επιστολές έλαβε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες, που δρομολογούν  μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εις βάρος της Ελλάδας,  για καθυστερήσεις εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας... ΕΕ:  Νέες προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για περιβάλλον και ενέργεια

Προειδοποιητικές επιστολές έλαβε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες, που δρομολογούν  μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εις βάρος της Ελλάδας,  για καθυστερήσεις εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας  σε πέντε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι αφορούν σε:

  • μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο
  • μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • κανόνες για την ασφάλιση των αυτοκινήτων.
  • προστασία των δεδομένων
  • στον κανονισμό γα τα ζώα και τα φυτά που εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός του φυσικού τους πεδίου

Ειδικότερα:

Μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε 14 ακόμα χώρες ζητώντας επισήμως την ορθή μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό τους δίκαιο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω οδηγία του 2012 θεσπίζει κοινό πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης εντός της ΕΕ, με σκοπό να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020 και να δρομολογηθούν περαιτέρω βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης και μετά το συγκεκριμένο έτος. Βάσει της οδηγίας, όλες οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποδοτικά σε κάθε στάδιο της ενεργειακής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Εάν δεν λάβουν μέτρα εντός αυτών των δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στις αρχές των εν λόγω κρατών.

Μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Να λάβει μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον καθαρό αέρα, καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει οριακές τιμές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου (NO2), προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του αέρα και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε περίπτωση υπέρβασης των εν λόγω οριακών τιμών, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζονται σχέδια για την ποιότητα του αέρα, τα οποία θα προβλέπουν κατάλληλα μέτρα που θα θέτουν τέρμα στις υπερβάσεις το συντομότερο δυνατόν. Από το 2010 τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στον οικισμό της Αθήνας υπερβαίνουν τις οριακές τιμές που καθορίζονται στην Οδηγία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη συμμόρφωσή της με την ετήσια οριακή τιμή για το NO2 στην Αθήνα για την περίοδο 2010-2014, ούτε κατήρτισε σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, το οποίο να προσδιορίζει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι η περίοδος υπέρβασης θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν δημιούργησε κατάλληλα σημεία δειγματοληψίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσει την ορθή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων NO2. Τέλος, δεν υπέβαλε επίσης πλήρη έκθεση για την ποιότητα του αέρα, όπως απαιτείται από σχετική απόφαση της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, επειδή η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με όλες αυτές τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Για την ασφάλιση των αυτοκινήτων  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με διάταξη του ελληνικού νόμου για την ασφάλιση των αυτοκινήτων.

Έπειτα από διενέργεια αξιολόγησης, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις καθιστούν δυνατή την άρνηση της αποζημίωσης προσώπων, τα οποία είναι ασφαλισμένοι, νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που έχει στην κατοχή του το όχημα ή σύζυγοι των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των συγγενών τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σχετική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας -η οποία δεν επιτρέπει, σε περίπτωση ατυχήματος, ο ιδιοκτήτης οχήματος να λάβει αποζημίωση, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο οδηγός- αντιβαίνει στο ενωσιακό Δίκαιο σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων-οχημάτων (Οδηγία της ΕΕ για την ασφάλιση αυτοκινήτων). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές Αρχές να διευκρινίσουν τα εθνικά τους μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα και άλλα έξι κράτη-μέλη να μεταφέρουν την οδηγία «για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου».

Για το θέμα η Επιτροπή έχει στείλει αιτιολογημένες γνώμες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Κύπρο, Λετονία και Σλοβενία.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη όφειλαν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να είχαν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018. Η οδηγία προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην προστασία των δεδομένων, όταν οι αρχές επιβολής της ποινικής νομοθεσίας χρησιμοποιούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου.

«Οι ενωσιακοί κανόνες εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των θυμάτων, των μαρτύρων και των υπόπτων αξιόποινων πράξεων, προστατεύονται δεόντως. Η θέσπιση παρόμοιων προτύπων προστασίας των δεδομένων διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας», επισημαίνει η Επιτροπή.

Και οι επτά χώρες έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Διαφορετικά, οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανονισμός γα τα ζώα και τα φυτά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες να εντείνουν τη μεταφορά του ενωσιακού κανονισμού για τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα που εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός του φυσικού τους πεδίου, εξαπλωνόμενα με ταχείς ρυθμούς και εξοστρακίζοντας τα αυτόχθονα είδη, με σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού την 1η Ιανουαρίου 2015, τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν αποτρεπτικές κυρώσεις και τα κράτη μέλη με εξόχως απόκεντρες περιοχές όφειλαν να καταρτίσουν ειδικούς καταλόγους χωροκατακτητικών ξένων ειδών για τις εν λόγω περιοχές και να ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή. Τα εν λόγω κράτη μέλη, μεταξύ των οπίων και η Ελλάδα, δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τις κυρώσεις τους ή τους καταλόγους χωροκατακτητικών ξένων ειδών για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, ή και τα δύο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε καθένα από αυτά προειδοποιητική επιστολή, δίνοντάς τους προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας