ΕΕ: νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους
ΕιδήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 3 Αυγούστου 2022 Αργύρης
Η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την προοπτική θέσπισης νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία του εδάφους.
Η στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος με ορίζοντα το 2030, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι, προβλέπει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για την υγεία του εδάφους, η οποία θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους, εξασφαλίζοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τα ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αέρα στην ΕΕ. Η βιώσιμη διαχείριση και αποκατάσταση του εδάφους απαιτεί τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμβάλουν στη διαβούλευση, η οποία είναι ανοιχτή έως τις 24 Οκτωβρίου 2022.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε σχετικά: «Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γη. Μπορεί είτε να θέσει σε κίνδυνο είτε να προαγάγει την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής. Καθίσταται επίσης όλο και πιο προφανές ότι τα υγιή εδάφη είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια εντός και εκτός της ΕΕ. Η δράση για την προστασία του εδάφους αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών μας θεματολογίων.»
Τα εδάφη αποτελούν θεμέλιο της επισιτιστικής μας ασφάλειας, εξασφαλίζοντας το 95 % των τροφίμων που τρώμε, και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή στη Γη. Παρέχουν πολλές καίριας σημασίας υπηρεσίες και η υγεία τους είναι καθοριστική για την επίτευξη των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως η κλιματική ουδετερότητα, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η μηδενική ρύπανση, τα υγιεινά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΕ: «καμπανάκι» για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων μας
- ΕΕ: νομοθεσία για παρακολούθηση και στρατηγικά σχέδια στα δάση
- Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
- Ε.Ε: τα δύο τρίτα της Ευρώπης αντιμέτωπα με ξηρασία
- EE: δέσμη μέτρων για τον αμίαντο στις ανακαινίσεις κτιρίων
- Βιολογικά Βραβεία: Έλληνας ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της ΕΕ