ΕΕ: οι νέες ετικέτες ενεργειακής απόδοσης για συσκευές και εξοπλισμό
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΧρήμα 20 Νοεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Τον Μάρτιο του 2021 καταναλωτές και ο επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές των ετικετών ενεργειακής απόδοσης σε μία σειρά προϊόντων, οι οποίες, θα έχουν αντανάκλαση και στην αγορά, με σημείο αναφορά το «Εξοικονομώ» και τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας που θα επιλεγούν.
Η νέα κλίμακα επισήμανσης για ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα διαμορφώνεται από το «A έως G» με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, να υποστηρίζει, ότι συνολική ετήσια εξοικονόμηση τελικής ενέργειας με αυτές τις νέες ετικέτες θα ανέλθει έως το 2030 σε 38 TWh/έτος, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το 25 % των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά δεν συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης και ότι λόγω της μη συμμόρφωσης χάνεται περίπου το 10 % της δυνητικής εξοικονόμησης ενέργειας. Οι νέες ετικέτες, πέρα από την νέα κλίμακα, με τη σάρωση κωδικού που θα υπάρχει σ΄αυτές, θα προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες, (επίπεδα θορύβου, κατανάλωση νερού κτλ) σε καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου με στόχο, την προστασία από προϊόντα που δεν επιτυγχάνουν την εξοικονόμηση που αναγράφουν.
Αντανάκλαση και στο Εξοικονομώ
Τεχνικοί παράγοντες επισημαίνουν, ότι η νέα σήμανση για την ενεργειακή απόδοση των προΪόντων, θα έχει αντανάκλαση και στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» καθώς μεγάλη γκάμα τεχνολογικόύ εξοπλισμού των προβλεπόμενων παρεμβάσεων από τον Οδηγό Εφαρμογής του “Εξοικονομώ Αυτονομώ”, θα επιλεγούν βάσει των νέων προδιαγραφών, που θα καταγράφουν στις νέες ετικέτες ενεργειακής απόδοσης.
Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ είναι – μαζί με τις ελάχιστες απαιτήσεις “οικολογικού σχεδιασμού” έχει καθοριστική σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των καθημερινών ηλεκτρικών συσκευών, όπως φωτισμός, θέρμανση, ψυγεία, καταψύκτες και τηλεοράσεις, αλλά και προϊόντα όπως λέβητες καυσίμου, ελαστικά και κλιματιστικά.
Γιατί γίνονται οι αλλαγές
Από το 1995 που καθιερώθηκε, η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ το 95 % των Ευρωπαίων καταναλωτών την αναγνωρίζουν και τη χρησιμοποιούν στις αγορές τους. Δρομολόγησε επίσης την εξέλιξη της καινοτομίας στη βιομηχανία και τον ανταγωνισμό, με τη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά τα οποία προοδευτικά κινούνται ανοδικά στις ενεργειακές τάξεις. Μολονότι αρχικά τα περισσότερα μοντέλα βρίσκονταν στις χαμηλότερες τάξεις (δηλ. E, F, G), τα νέα μοντέλα κατατάσσονταν σε υψηλότερες τάξεις έως ότου να φθάσουμε σήμερα στην κατάσταση να κατατάσσονται τα περισσότερα στις ανώτατες τάξεις (A+++, A++, A+) και κανένα προϊόν να μην υπάρχει στις κατώτερες τάξεις (σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν στην A).
Δύσκολη η διάκριση
Ωστόσο, αυτό το θετικό αποτέλεσμα καθιστά πλέον δύσκολη στους καταναλωτές τη διάκριση μεταξύ των προϊόντων με τις καλύτερες επιδόσεις: μπορεί να θεωρούν ότι, επιλέγοντας ένα προϊόν της τάξης A+, αγοράζουν ένα από τα πιο αποδοτικά προϊόντα της αγοράς, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζουν ορισμένες φορές ένα μέσης απόδοσης προϊόν ή ακόμη και ένα από τα λιγότερο αποδοτικά.
Για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην κατανόηση και τη σύγκριση των προϊόντων, η ΕΕ αποφάσισε να υπάρχουν στο μέλλον μόνον ενεργειακές ετικέτες από «A έως G». Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε μια ψηφιακή βάση δεδομένων για νέα ενεργειακώς αποδοτικά προϊόντα, ώστε όλα τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ να είναι καταχωρισμένα σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και ευκολότερη επιτήρηση της αγοράς από τις εθνικές αρχές. Τη βάση EPREL
Η βάση δεδομένων
Το Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Επισήμανση (EPREL), δημιουργήθηκε, για να καταστεί η δραστηριότητα ελέγχου της συμμόρφωσης αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη. Σ΄αυτή, κατασκευαστές και εισαγωγείς πρέπει να καταχωρούν τα προϊόντα τους, καθώς και όλη την αναλυτική τεχνική τεκμηρίωση που είναι αναγκαία για τον έλεγχο της συμμόρφωσης. Αυτό καθιστά τις βασικές πληροφορίες κεντρικά διαθέσιμες, οπότε εξορθολογίζεται η δραστηριότητα ελέγχου της αγοράς. Η βάση δεδομένων θα παρέχει επίσης σε καταναλωτές και εμπόρους την ετικέτα και τις κύριες πληροφορίες για τα προϊόντα και θα διευκολύνει την ψηφιοποίηση της ενεργειακής ετικέτας.
Πως θα διαβάζονται οι νέες ετικέτες
Οι νέες ετικέτες θα περιέχουν απλούστερη κλίμακα (A έως G) και θα είναι ευκολότερο να συγκρίνετε την ενεργειακή απόδοση μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.
Σαρώνοντας έναν κωδικό QR στην επάνω δεξιά γωνία, οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες προϊόντος στο EPREL
Οι νέες ετικέτες μπορούν επίσης θα διαθέτουν εικονίδια με πληροφορίες όπως χωρητικότητα προϊόντος ή διαστάσεις, στάθμη θορύβου ή κατανάλωση νερού, παρέχοντας με μια ματιά χρήσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ myEnergy Coach: ψηφιακό εργαλείο για εξοικονόμηση ενέργειας
- Σε ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα και έξυπνες συσκευές επενδύουν οι πολίτες
- «Ηλέκτρα» VS «Εξοικονομώ»: τα κίνητρα για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
- ΕΕ: νέα οδηγία δίνει δεσμευτική προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση
- Τι και πόσο κερδίζουν τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο «Εξοικονομώ»
- Τρία νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιο